Chłodnik z botwiny
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przugotuj wcześniej:

Jajka ugotuj na twarto w lekko osolonej wodzie.

Krok 1: KROIMY BOTWINĘ I BURAKI

Liście i łodygi botwiny oddzielamy od bulw, dokładnie myjemy i siekamy na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Buraki szorujemy szczoteczką i opłukujemy pod bieżącą wodą. Korzonki odcinamy, a bulwy kroimy w plasterki. Jeżeli wykorzystujemy duże buraki, kroimy je w półplasterki.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR Z BOTWINY

Pokrojone liście, łodygi i bulwy przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól. Zagotowujemy, nie doprowadzając do wrzenia, by składniki nie utraciły koloru. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Gęsty wywar z botwiny odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 3: ŁĄCZYMY WYWAR Z DODATKAMI

Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, szczypiorek i koperek drobno siekamy.

W dużej misce łączymy maślankę, śmietanę i wystudzony wywar z botwiny (razem z liśćmi, łodygami i burakami). Dodajemy ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Krok 4: PODAJEMY CHŁODNIK

Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem pokrojonym na ćwiartki. Podajemy z młodymi ziemniakami i posiekanym koperkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    273 dni temu
    Nie wiem czy coś skopałem ale to bardziej wyszła maślanka z burakami a nie chłodnik. 2l maślanki to trochę przesada jednak.

    odpowiedz

  • Cold boy Cold boy
    288 dni temu
    Zrobiłem według przepisu i wyszedł bardzo dobrej konsystencji chłodnik. Jest go dużo, a że lubię chłodnik to jeszcze lepiej 😃

    odpowiedz

  • Maciej co umie czytać Maciej co umie czytać
    291 dni temu
    super przepis 2 szczypty soli na 4 porcje :-D śmietana 200 ml a na każdym opakowaniu jest w gramach. ciekawe czy ktoś pisząc to w ogóle się zastanawia lub sprawdza te przepisy. Poza tym: 0.5l wody 2l maślanki warzywa etc. to razem będzie z min. litry objętości. podzielić na 5 osoby to wychodzi po min 0.7l gestej zupy :-D

    odpowiedz

  • Elvira Elvira
    1003 dni temu
    Proszę o poradę - jak gotować przez 10 minut nie doprowadzając do wrzenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1003 dni temu
    Elviro, w sposobie przygotowania wspominamy o tym, by zagotować wywar, ale nie doprowadzać go do mocnego wrzenia, czyli utrzymywać na stałym poziomie delikatnego gotowania się. Nie chodzi o to, by wywar w ogóle się nie gotował, ale by bardzo mocne wrzenie nie sprawiło, że botwina i buraki stracą kolor, na którym zależy nam przy przygotowywaniu chłodnika. Ustaw pod garnkiem bardzo mały płomień i kontroluj stopień gotowania się wywaru :)
  • Urszula Urszula
    631 dni temu
    Bardzo słuszna uwaga, też mnie to zastanawia.
  • Gość Gość
    628 dni temu
    Na małym ogniu, przykręconym do minimum. Można tak nawet wygotować cały płyn, nie doprowadzając do wrzenia.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!