Chłodnik z botwiny
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przugotuj wcześniej:

Jajka ugotuj na twarto w lekko osolonej wodzie.

Krok 1: KROIMY BOTWINĘ I BURAKI

Liście i łodygi botwiny oddzielamy od bulw, dokładnie myjemy i siekamy na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Buraki szorujemy szczoteczką i opłukujemy pod bieżącą wodą. Korzonki odcinamy, a bulwy kroimy w plasterki. Jeżeli wykorzystujemy duże buraki, kroimy je w półplasterki.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR Z BOTWINY

Pokrojone liście, łodygi i bulwy przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól. Zagotowujemy, nie doprowadzając do wrzenia, by składniki nie utraciły koloru. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Gęsty wywar z botwiny odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 3: ŁĄCZYMY WYWAR Z DODATKAMI

Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, szczypiorek i koperek drobno siekamy.

W dużej misce łączymy maślankę, śmietanę i wystudzony wywar z botwiny (razem z liśćmi, łodygami i burakami). Dodajemy ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Krok 4: PODAJEMY CHŁODNIK

Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem pokrojonym na ćwiartki. Podajemy z młodymi ziemniakami i posiekanym koperkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Elvira Elvira
    620 dni temu
    Proszę o poradę - jak gotować przez 10 minut nie doprowadzając do wrzenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    620 dni temu
    Elviro, w sposobie przygotowania wspominamy o tym, by zagotować wywar, ale nie doprowadzać go do mocnego wrzenia, czyli utrzymywać na stałym poziomie delikatnego gotowania się. Nie chodzi o to, by wywar w ogóle się nie gotował, ale by bardzo mocne wrzenie nie sprawiło, że botwina i buraki stracą kolor, na którym zależy nam przy przygotowywaniu chłodnika. Ustaw pod garnkiem bardzo mały płomień i kontroluj stopień gotowania się wywaru :)
  • Urszula Urszula
    248 dni temu
    Bardzo słuszna uwaga, też mnie to zastanawia.
  • Gość Gość
    245 dni temu
    Na małym ogniu, przykręconym do minimum. Można tak nawet wygotować cały płyn, nie doprowadzając do wrzenia.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!