Chłodnik z botwiny
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Jajka ugotuj na twarto w lekko osolonej wodzie.

Krok 1: KROIMY BOTWINĘ I BURAKI

Liście i łodygi botwiny oddzielamy od bulw, dokładnie myjemy i siekamy na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Buraki szorujemy szczoteczką i opłukujemy pod bieżącą wodą. Korzonki odcinamy, a bulwy kroimy w plasterki. Jeżeli wykorzystujemy duże buraki, kroimy je w półplasterki.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR Z BOTWINY

Pokrojone liście, łodygi i bulwy przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól. Zagotowujemy, nie doprowadzając do wrzenia, by składniki nie utraciły koloru. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Gęsty wywar z botwiny odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 3: ŁĄCZYMY WYWAR Z DODATKAMI

Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, szczypiorek i koperek drobno siekamy.

W dużej misce łączymy maślankę, śmietanę i wystudzony wywar z botwiny (razem z liśćmi, łodygami i burakami). Dodajemy ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Krok 4: PODAJEMY CHŁODNIK

Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem pokrojonym na ćwiartki. Podajemy z młodymi ziemniakami i posiekanym koperkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    377 dni temu
    Nie wiem czy coś skopałem ale to bardziej wyszła maślanka z burakami a nie chłodnik. 2l maślanki to trochę przesada jednak.

    odpowiedz

  • Cold boy Cold boy
    393 dni temu
    Zrobiłem według przepisu i wyszedł bardzo dobrej konsystencji chłodnik. Jest go dużo, a że lubię chłodnik to jeszcze lepiej 😃

    odpowiedz

  • Maciej co umie czytać Maciej co umie czytać
    395 dni temu
    super przepis 2 szczypty soli na 4 porcje :-D śmietana 200 ml a na każdym opakowaniu jest w gramach. ciekawe czy ktoś pisząc to w ogóle się zastanawia lub sprawdza te przepisy. Poza tym: 0.5l wody 2l maślanki warzywa etc. to razem będzie z min. litry objętości. podzielić na 5 osoby to wychodzi po min 0.7l gestej zupy :-D

    odpowiedz

  • Elvira Elvira
    1107 dni temu
    Proszę o poradę - jak gotować przez 10 minut nie doprowadzając do wrzenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1107 dni temu
    Elviro, w sposobie przygotowania wspominamy o tym, by zagotować wywar, ale nie doprowadzać go do mocnego wrzenia, czyli utrzymywać na stałym poziomie delikatnego gotowania się. Nie chodzi o to, by wywar w ogóle się nie gotował, ale by bardzo mocne wrzenie nie sprawiło, że botwina i buraki stracą kolor, na którym zależy nam przy przygotowywaniu chłodnika. Ustaw pod garnkiem bardzo mały płomień i kontroluj stopień gotowania się wywaru :)
  • Urszula Urszula
    735 dni temu
    Bardzo słuszna uwaga, też mnie to zastanawia.
  • Gość Gość
    732 dni temu
    Na małym ogniu, przykręconym do minimum. Można tak nawet wygotować cały płyn, nie doprowadzając do wrzenia.

Chłodnik z botwiny to tradycyjne polskie danie, którym uwielbiamy zajadać się wiosną. W oryginale składa się z ugotowanej botwiny zmieszanej ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną, kefirem, jogurtem czy maślanką, a także dodatkami – surowym ogórkiem, koperkiem, jajkiem na twardo lub szyjkami rakowymi w wersji klasycznej. Jeśli chcesz przyrządzić najlepszą wersję tej zupy, wykorzystaj przepis od Kuchni Lidla! Poradzisz sobie z nim, nawet jeśli nie uważasz się za mistrza gotowania.

Orzeźwiający chłodnik z botwinki na ciepłe dni

Chłodnik na botwince to danie znane i lubiane. Co ciekawe, doczekało się ono nawet własnego znaczka pocztowego! Można je zjeść niemal w każdym miejscu na Litwie. Chłodnik z botwiny na maślance jest orzeźwiający, smaczny i pożywny. To alternatywa dla ciepłych zup, gdy za oknem panują upały i nie tylko. Spotkasz go również w wersji do picia. Jego podstawą jest oczywiście botwinka. Chłodnik nie może istnieć też bez nabiału, świeżych ogórków i gotowanego jajka. Pierwsze przepisy pochodzą z książek Wincenty Zawadzkiej i Krystyny Potockiej z przełomu XVIII i XIX wieku. Chłodnik z botwiny pojawia się również w „Panu Tadeuszu” – Adam Mickiewicz pisze o "chołodźcu z botwiny". Wraz z upływem czasu potrawa przeszła kulinarną ewolucję, a więcej niż 90% zagranicznych turystów wybiera chłodnik z botwinki jako pierwsze danie na Litwie. Zupa pochodzi z terenów Sejneńszczyzny (obecnie województwo podlaskie) i została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii „gotowe dania i potrawy” na Podlasiu. Obecnie chłodnik z botwinką jest dużo lżejszą potrawą niż kiedyś, zawiera więcej warzyw i ziół. Na wschodzie kraju powszechnie wzbogaca się ją ziemniakami. Warto pochylić się nad najważniejszym składnikiem, jakim jest botwina. Chłodnik robi się głównie z buraka ćwikłowego – to warzywo korzeniowe zaliczane do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Jego korzenie i liście były znane już w czasach starożytnych i używane jako lek na wiele dolegliwości, w tym gorączkę czy zaparcia.

Przepis na chłodnik z botwinki od Kuchni Lidla

W Internecie możesz znaleźć wiele propozycji na to, jak przygotować chłodnik. Przepis od Kuchni Lidla to sprawdzony sposób na stworzenie pysznej potrawy w 45 minut. Gdy tylko zrobi się za ciepło na ciężki obiad, wykorzystaj sezonowe warzywo i przygotuj pyszną zupę dla domowników i gości. Przepis na chłodnik z botwiny obejmuje w pierwszej kolejności zgromadzenie niezbędnych składników i sprzętów kuchennych. Do wywaru potrzebujesz botwiny, soku z cytryny, szczypty soli i wody. Sam chłodnik stworzysz z maślanki, śmietany, ogórka, rzodkiewki, koperku, szczypiorku, cukru, pieprzu i soli. Przepis na chłodnik z botwinki zwieńczysz, podając danie z jajkiem i świeżym koperkiem. Zacznij od ugotowania jajka na twardo w lekko osolonej wodzie. Oddziel liście i łodygi botwiny od bulw, umyj i posiekaj, buraki wyszoruj i opłucz, pokrój. Pokrojone liście, łodygi i bulwy zagotuj z solą, nie doprowadzając do wrzenia, a pod koniec dodaj sok z cytryny i poczekaj do ostudzenia.

Przepis na chłodnik z buraków polega w następnym etapie na połączeniu wywaru z dodatkami. Pokrój warzywa w kostkę, połącz w misce maślankę, śmietanę i wystudzony wywar z botwiny, dodaj warzywa, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj i wstaw do lodówki. To już prawie wszystko, co musisz zrobić, by powstał pyszny chłodnik z botwiny. Prosty przepis umożliwi Ci stworzenie czterech porcji potrawy. Podawaj ją z ugotowanym jajkiem pokrojonym na ćwiartki, młodymi ziemniakami i posiekanym koperkiem.

Bardzo ważne jest, by wywar gotować na małym ogniu. Wówczas składniki nie utracą koloru. Pamiętaj, że to jedynie propozycja na to, jak przyrządzić chłodnik z buraków. Przepis możesz modyfikować wedle swoich upodobań, a gdy dojdziesz do wprawy, będziesz robić więcej rzeczy “na wyczucie”. W każdym przypadku możesz mieć pewność, że tą prostą potrawą oczarujesz wszystkich, nie tylko w upalne dni. Choć danie jest lekkie, zapewni Ci uczucie sytości. Nie wymaga spędzania długich godzin w kuchni, dlatego nadaje się idealnie do przyrządzenia przed wizytą gości. Jeśli masz dzieci, możesz również zaprosić je do wspólnego gotowania – mogą pomóc w przygotowaniu niektórych składników, a z pewnością sprawi im dużą frajdę to, że potrawa, przy której wykonaniu uczestniczyły, znalazła się na wspólnym stole.

Jak zrobić chłodnik z botwiny? Pomysły i inspiracje

Wiesz już, jak zrobić chłodnik z botwinki, jednak poszczególne przepisy mogą różnić się od siebie nawet w zależności od regionu, w którym się je stosuje. Podręcznikowo chłodnik to zawsze zupa podawana na chłodno, czyli w temperaturze poniżej 14°C. W praktyce najczęściej serwuje się ją po schłodzeniu poniżej temperatury pokojowej. Cieszy się popularnością nie tylko w Polsce i na Litwie, ale również m.in. w Hiszpanii, Francji, Rosji, czy Turcji. Specjalnością Hiszpanów jest gazpacho z pomidorów, Francuzi przygotowują vichyssoise z pora, Rosjanie robią okroszkę z wołowiną i śmietaną, natomiast Turcy – cacik z zielonego ogórka.

Jak zrobić chłodnik z botwiny? Tak, aby był on lekko kwaśny, płynny, ale gęsty, czerwono-różowy. Do jego przygotowania możesz użyć różnych warzyw, różnych sfermentowanych produktów mlecznych, różnych ziół i różnych dodatków. Zmieniają się też proporcje poszczególnych składników czy sposób przygotowywania buraków. Danie jest również specjalnością wielu restauracji – bardzo możliwe, że znajdziesz je w podstawowej karcie menu. Chłodnik to danie idealne w czasie upałów, ponieważ orzeźwia i nawadnia, przynosi ulgę, zaspokaja głód, syci. A przede wszystkim, chłodnik litewski to prawdziwa uczta dla kubków smakowych!

Jak zrobić chłodnik z botwiny w wersji klasycznej? Dawniej był on przyrządzany na śmietanie, co sprawiało, że był bardziej tłusty. Jeśli chcesz jednak stworzyć lekkie danie idealne na upały, sięgaj po duże ilości warzyw, takich jak buraki, botwinka, rzodkiewka, ogórek, a także ziół – koperku, szczypiorku czy kwiatów ogórecznika. W naszym przepisie wykorzystasz maślankę w połączeniu ze śmietaną 18%, natomiast możesz użyć również kefiru, zsiadłego mleka czy jogurtu. Często dla wyostrzenia smaku korzysta się też z czosnku, pomija się natomiast rosół mięsny. Fermentowane produkty mleczne - właśnie dlatego, że są fermentowane - mają dłuższy okres przydatności do spożycia. Niekorzystne bakterie nie namnażają się, a smak… cóż, smak fermentowanych produktów mlecznych jest jedyny w swoim rodzaju! To oczywiście tylko niektóre z powodów, dla których warto przyrządzić własny chłodnik z botwinki!

Najlepsze dodatki do chłodnika z botwiny – co wybrać?

Chłodnik jest szeroko ceniony nie tylko ze względu na smak - zimna zupa zapewnia doskonałe ochłodzenie i pomaga przetrwać największe upały. W wersji do picia świetnie gasi pragnienie i uzupełnia płyny. Wśród najpopularniejszych składników używanych przy przygotowywaniu potrawy można wymienić oczywiście warzywa – buraki, botwinę, czyli młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego, ogórki, rzodkiewkę. Wykorzystaj fermentowane produkty mleczne takie jak kefir, jogurt naturalny, maślanka, śmietana lub zsiadłe mleko. Aromatu dodadzą zioła - koperek, szczypiorek, kwiaty ogórecznika. Na końcu wybierz dodatki, z jakimi podasz zupę. Największą popularnością cieszy się chłodnik z botwiny z ziemniakami i chłodnik z botwiny z jajkiem. Jajko wzbogaca nie tylko smak, ale również wygląd potrawy – żółtko po przekrojeniu składnika na pół stanowi ozdobę na talerzu. Sok z cytryny możesz zastąpić natomiast octem lub posiekanym szczawiem.

A jak zrobić inne ciekawe chłodniki? Podczas upałów świetnie sprawdzi się też chłodnik ogórkowy. Wykorzystaj ogórki, kefir, gęsty jogurt grecki, czosnek, skórkę z cytryny, koperek, rzodkiewkę, suszone pomidory, sól i pieprz.

Bardziej nietypowa propozycja to… chłodnik śledziowy. Autorki książek kucharskich z XIX wieku dopuszczały dodatek w postaci ryby. Na śląsku jest to wciąż główny składnik popularnego rodzaju zupy. Użyj składników takich jak śmietana, jogurt naturalny, filety ze śledzia, cebula, sól, pieprz, szczypiorek i ziemniaki. Śledzie muszą najpierw moczyć się przez kilka godzin.

Jeśli lubisz różnorodność, wypróbuj chłodnik grecki, którego podstawę stanowi oczywiście jogurt grecki. Użyjesz też śmietany, ogórków, dymki, czosnku, pieprzu ziołowego, oliwy, soli, koperku i świeżej mięty.

Ciekawą alternatywą będą orzeźwiające chłodniki owocowe. Wykonasz je z malin, truskawek, arbuzów, jagód, mango, borówek, jeżyn, jabłek, wiśni czy czereśni.

Jak widzisz, przygotowanie chłodnika z botwinki i innych wariantów tej pysznej potrawy nie jest trudne ani czasochłonne. Eksperymentuj więc w kuchni i modyfikuj przepisy wedle upodobań swoich i innych domowników czy gości.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!