
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przugotuj wcześniej:
Jajka ugotuj na twarto w lekko osolonej wodzie.
Krok 1: KROIMY BOTWINĘ I BURAKI
Liście i łodygi botwiny oddzielamy od bulw, dokładnie myjemy i siekamy na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Buraki szorujemy szczoteczką i opłukujemy pod bieżącą wodą. Korzonki odcinamy, a bulwy kroimy w plasterki. Jeżeli wykorzystujemy duże buraki, kroimy je w półplasterki.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR Z BOTWINY
Pokrojone liście, łodygi i bulwy przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól. Zagotowujemy, nie doprowadzając do wrzenia, by składniki nie utraciły koloru. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Gęsty wywar z botwiny odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 3: ŁĄCZYMY WYWAR Z DODATKAMI
Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, szczypiorek i koperek drobno siekamy.
W dużej misce łączymy maślankę, śmietanę i wystudzony wywar z botwiny (razem z liśćmi, łodygami i burakami). Dodajemy ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 4: PODAJEMY CHŁODNIK
Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem pokrojonym na ćwiartki. Podajemy z młodymi ziemniakami i posiekanym koperkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak
Wykorzystaj kiszone ogórki, kaszę pęczak i warzywa korzeniowe, by przygotować prostą i lekką zupę ogórkową, popularną w kuchni rosyjskiej.

Kalafiorowa zupa krem
Zupa na dziś? Krem z kalafiora! Przygotujesz go w prosty sposób i to zaledwie w 30 minut!

Zupa fasolowa
Zupa idealna, która smakuje o każdej porze roku! Wypróbuj przepis i ciesz się jej aromatycznym smakiem!

Zupa jarzynowa z brukselką
Wykorzystaj mrożonkę na zupę jarzynową Freshona i przygotuj pyszną zupę!

Komentarze (7)
138 dni temu
Nie wiem czy coś skopałem ale to bardziej wyszła maślanka z burakami a nie chłodnik. 2l maślanki to trochę przesada jednak.
odpowiedz
153 dni temu
Zrobiłem według przepisu i wyszedł bardzo dobrej konsystencji chłodnik. Jest go dużo, a że lubię chłodnik to jeszcze lepiej 😃
odpowiedz
156 dni temu
super przepis 2 szczypty soli na 4 porcje :-D śmietana 200 ml a na każdym opakowaniu jest w gramach. ciekawe czy ktoś pisząc to w ogóle się zastanawia lub sprawdza te przepisy. Poza tym: 0.5l wody 2l maślanki warzywa etc. to razem będzie z min. litry objętości. podzielić na 5 osoby to wychodzi po min 0.7l gestej zupy :-D
odpowiedz
868 dni temu
Proszę o poradę - jak gotować przez 10 minut nie doprowadzając do wrzenia?
odpowiedz
868 dni temu
Elviro, w sposobie przygotowania wspominamy o tym, by zagotować wywar, ale nie doprowadzać go do mocnego wrzenia, czyli utrzymywać na stałym poziomie delikatnego gotowania się. Nie chodzi o to, by wywar w ogóle się nie gotował, ale by bardzo mocne wrzenie nie sprawiło, że botwina i buraki stracą kolor, na którym zależy nam przy przygotowywaniu chłodnika. Ustaw pod garnkiem bardzo mały płomień i kontroluj stopień gotowania się wywaru :)
495 dni temu
Bardzo słuszna uwaga, też mnie to zastanawia.
493 dni temu
Na małym ogniu, przykręconym do minimum. Można tak nawet wygotować cały płyn, nie doprowadzając do wrzenia.
zobacz wszystkie