Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przugotuj wcześniej:
Jajka ugotuj na twarto w lekko osolonej wodzie.
Krok 1: KROIMY BOTWINĘ I BURAKI
Liście i łodygi botwiny oddzielamy od bulw, dokładnie myjemy i siekamy na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Buraki szorujemy szczoteczką i opłukujemy pod bieżącą wodą. Korzonki odcinamy, a bulwy kroimy w plasterki. Jeżeli wykorzystujemy duże buraki, kroimy je w półplasterki.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR Z BOTWINY
Pokrojone liście, łodygi i bulwy przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól. Zagotowujemy, nie doprowadzając do wrzenia, by składniki nie utraciły koloru. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Gęsty wywar z botwiny odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 3: ŁĄCZYMY WYWAR Z DODATKAMI
Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, szczypiorek i koperek drobno siekamy.
W dużej misce łączymy maślankę, śmietanę i wystudzony wywar z botwiny (razem z liśćmi, łodygami i burakami). Dodajemy ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 4: PODAJEMY CHŁODNIK
Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem pokrojonym na ćwiartki. Podajemy z młodymi ziemniakami i posiekanym koperkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak
Wykorzystaj kiszone ogórki, kaszę pęczak i warzywa korzeniowe, by przygotować prostą i lekką zupę ogórkową, popularną w kuchni rosyjskiej.
Kalafiorowa zupa krem
Zupa na dziś? Krem z kalafiora! Przygotujesz go w prosty sposób i to zaledwie w 30 minut!
Zupa fasolowa
Zupa idealna, która smakuje o każdej porze roku! Wypróbuj przepis i ciesz się jej aromatycznym smakiem!
Zupa jarzynowa z brukselką
Wykorzystaj mrożonkę na zupę jarzynową Freshona i przygotuj pyszną zupę!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
- Wigilijna zupa grzybowa – przepis
- Bułeczki wielkanocne
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Bób z boczkiem
- Placek z rabarbarem
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Tortilla de patatas z warzywami
- Zupa krem z rabarbaru i truskawek
- Pizza bianca z kurkami
- Zupa jarzynowa z brukselką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka z truskawkami
- Life changing bread
Komentarze (7)
257 dni temu
Nie wiem czy coś skopałem ale to bardziej wyszła maślanka z burakami a nie chłodnik. 2l maślanki to trochę przesada jednak.
odpowiedz
273 dni temu
Zrobiłem według przepisu i wyszedł bardzo dobrej konsystencji chłodnik. Jest go dużo, a że lubię chłodnik to jeszcze lepiej 😃
odpowiedz
275 dni temu
super przepis 2 szczypty soli na 4 porcje :-D śmietana 200 ml a na każdym opakowaniu jest w gramach. ciekawe czy ktoś pisząc to w ogóle się zastanawia lub sprawdza te przepisy. Poza tym: 0.5l wody 2l maślanki warzywa etc. to razem będzie z min. litry objętości. podzielić na 5 osoby to wychodzi po min 0.7l gestej zupy :-D
odpowiedz
987 dni temu
Proszę o poradę - jak gotować przez 10 minut nie doprowadzając do wrzenia?
odpowiedz
987 dni temu
Elviro, w sposobie przygotowania wspominamy o tym, by zagotować wywar, ale nie doprowadzać go do mocnego wrzenia, czyli utrzymywać na stałym poziomie delikatnego gotowania się. Nie chodzi o to, by wywar w ogóle się nie gotował, ale by bardzo mocne wrzenie nie sprawiło, że botwina i buraki stracą kolor, na którym zależy nam przy przygotowywaniu chłodnika. Ustaw pod garnkiem bardzo mały płomień i kontroluj stopień gotowania się wywaru :)
615 dni temu
Bardzo słuszna uwaga, też mnie to zastanawia.
612 dni temu
Na małym ogniu, przykręconym do minimum. Można tak nawet wygotować cały płyn, nie doprowadzając do wrzenia.