
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy sos
Pomidory lekko nacinamy. Zalewamy wrzątkiem, następnie hartujemy zimną wodą. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Smażymy z cebulą i czosnkiem na gorącej oliwie. Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i bulion, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2: Smażymy placki z cukinii
Cukinię oczyszczamy i ścieramy grubo na tarce. Przekładamy na sitko, posypujemy solą. Po 5 minutach odciskamy wodę z cukinii. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę i koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z mąką, serem kozim i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do spęcznienia na 10 minut. Z tak przygotowanego ciasta smażymy na odrobinie gorącej oliwy 12 małych placków przez 4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podajemy z sosem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sernik pistacjowy
- Mini burgery
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Nuggetsy z kurczaka
- Uszka z grzybami
- Makowiec japoński
- Klasyczna sałatka grecka
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ryba z piekarnika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pierniki
- Jajka na miękko
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (32)
743 dni temu
Jaki rodzaj sera koziego używamy? twarogowy (miękki) roladki czy półtwardy/twardy (dużej dojrzewający) ?
Odpowiedz
743 dni temu
Pawle, w tym przepisie wykorzystujemy kozi ser twarogowy.
1142 dni temu
Pyszne ale użyłam tartego sera mozzarella zamiast koziego.
Odpowiedz
1969 dni temu
Wyjątkowo nieudany przepis - proporcje są chyba źle opisane. Placki sie rozlatują i nie chcą smażyć, nawet po dokładnym odsączeniu oraz dodaniu większej ilości mąki.
Odpowiedz
1972 dni temu
A mi wyszły super, są miękkie ale to przez ser. Żaden mi się jednak nie rozwalił. Robilam ze zwykłego twarogu i dodalam jeszcze zielonej cebulki. Mniam
Odpowiedz
1978 dni temu
Gratuluję umiejętności czytania ze zrozumieniem. Bulion dodajesz z przecierem pomidorowym do sosu i dusisz. Przecież jest jak byk posól i daj na sito... Dodaj mąkę, ser i jajko... Odstaw na 10 min. Ja od lat robię takie Placki i czasem dodaje starte Ziemniaki. Wiadomo, że cukinia ma dużo wody i czasem trzeba dodać więcej mąki a Jajka mają różną wielkość więc trzeba patrzeć jak się zachowuje masa i dodać kolejne Jajko jeśli nadal się rozpadają Placki. Proponuję zakupić Placki z torebki znanej firmy i smacznego skoro to was przerasta. Przepis prosty i szybki. Uwielbiam takie Placki
Odpowiedz
2275 dni temu
Ktoś kto napisał przepis na placki z cukini zapomniał wspomnieć że trzeba dodaj JAJKO!!! Bez tego mi również nie chciały się smażyć rozlatywaly sie (szkoda ze nie można dodać fotki) natomiast gdy dodałam jajko od razu usmazone ciasto "zwiazalo" się i placki pycha. Drogie kobietki dodajcie jajko i wszystko będzie ok 😊
Odpowiedz
2275 dni temu
Święta prawda1👍👍
2260 dni temu
Jest napisane jajko 🤔😳
1988 dni temu
Cos przeoczylas BETI Cytuje. W przepisie (Wszystkie składniki mieszamy z mąką, serem kozim i jajkiem,) Wszystko perfekt !!
1984 dni temu
No przecież jest jajko w przepisie.
1983 dni temu
"Wszystkie składniki mieszamy z mąką, serem kozim i jajkiem"trzeba uważnie czytać🙂
2278 dni temu
Nie polecam, placki nie chcą się smażyć, dopiero po dodaniu jajka i suchej kaszy kuskus jakoś trzymają sie kupy. Więcej roboty niż przyjemności.
Odpowiedz
2275 dni temu
Potwierdzam trzeba dodać jajko
2287 dni temu
Ludzie, dzięki, jeszcze mi nigdy placki z cukinii nie wyszły, a nie jeste amatorką. Pociesza mnie fakt,że nie jestem samotna w tej depresji/opresji. KOleżanka mi mówiła,że nasolić, aż starta cukinia puści wodę, tak z 30 min, mocno odcisnąć z 2 razy i dopiero potem mieszać z resztą składników i smażyć. Ale ja placki z cukinii mam już w literach.
Odpowiedz
2289 dni temu
tylko po co ten bulion ????
Odpowiedz
2289 dni temu
Dodajemy razem z przecierem pomidorowym do sosu :)
2296 dni temu
Super przepis. Robiłam razem z koleżanką i na początku nie chciały się skarżyć, ale dodałyśmy więcej mąki i kilka jajek i wyszło super 😊😊😊
Odpowiedz
2300 dni temu
Czym można zastąpić kozi ser?
Odpowiedz
2299 dni temu
Możesz użyć ricotty lub zwykłego twarogu.
2357 dni temu
Okropny przepis. Żarty se robicie
Odpowiedz
2547 dni temu
Ja dodałem do placków zamiast koziego, owczy ser i dwa jajka. Wyszło bardzo smaczne, pozdrawiam
Odpowiedz
2647 dni temu
Tragedia. Tak jak niżej ktoś napisał - nie idzie tego usmażyć, rozwala się masakrycznie. A dodałam jeszcze później jajko i więcej mąki... myślałam, że lepiej zwiąże składniki - i wciąż to samo... NIE POLECAM TEGO PRZEPISU!!!!
Odpowiedz
2669 dni temu
nie idzie tego usmażyć
Odpowiedz
2648 dni temu
u mnie tak samo :( kiepski przepis
2724 dni temu
placki beznadzieja wszystko poleciało w kibel, nie szło smażenie ani na patelni ani pieczenie w piekarniku na 200 stopni, wszystko wyrzucone
Odpowiedz
2690 dni temu
Cukinię po starciu trzeba odłożyć aż puści soki, a później odcisnąć. Inaczej nigdy się nie usmażą.
2973 dni temu
Przepis beznadziejny, zmarnowane produkty. Nawet po dodaniu jaj i dużej ilości mąki nic nie wyszło, a od serka zrobiło się kwaśne i smakowało, jak zepsute.
Odpowiedz
3010 dni temu
Zamiast placków wyszedł przypalony bigos. Kiepski przepis
Odpowiedz
3017 dni temu
Burgery się przypalały i były jak mazia. Po dodaniu jajka i mąki ziemniaczanej dopiero wyszły mi burgery. Jestem zawiedziona.
Odpowiedz
3027 dni temu
Potwierdzam, przepis lipny
Odpowiedz
3136 dni temu
Brak informacji co i kiedy robimy z bulionem warzywnym w przygotowaniu sosu. Cukinia powinna być też odsączoną z wody przed przygotowanie ciasta a ciasto spojone może jajkiem lub/ i większa ilością mąki. W czasie smażenia cukinia puszcza wodę, ciasto przypala się a w środku pozostaje surowe. Placki z podanego przepisu nie wychodzą. Nic się nie trzyma kupy. Pozdrawiam.
Odpowiedz
zobacz wszystkie