Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Przygotowujemy sos

Pomidory lekko nacinamy. Zalewamy wrzątkiem, następnie hartujemy zimną wodą. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Smażymy z cebulą i czosnkiem na gorącej oliwie. Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i bulion, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 2: Smażymy placki z cukinii

Cukinię oczyszczamy i ścieramy grubo na tarce. Przekładamy na sitko, posypujemy solą. Po 5 minutach odciskamy wodę z cukinii. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę i koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z mąką, serem kozim i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do spęcznienia na 10 minut. Z tak przygotowanego ciasta smażymy na odrobinie gorącej oliwy 12 małych placków przez 4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podajemy z sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (32)

Avatar
  • Paweł Paweł
    408 dni temu
    Jaki rodzaj sera koziego używamy? twarogowy (miękki) roladki czy półtwardy/twardy (dużej dojrzewający) ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    407 dni temu
    Pawle, w tym przepisie wykorzystujemy kozi ser twarogowy.
  • Alice Alice
    806 dni temu
    Pyszne ale użyłam tartego sera mozzarella zamiast koziego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1633 dni temu
    Wyjątkowo nieudany przepis - proporcje są chyba źle opisane. Placki sie rozlatują i nie chcą smażyć, nawet po dokładnym odsączeniu oraz dodaniu większej ilości mąki.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1637 dni temu
    A mi wyszły super, są miękkie ale to przez ser. Żaden mi się jednak nie rozwalił. Robilam ze zwykłego twarogu i dodalam jeszcze zielonej cebulki. Mniam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1642 dni temu
    Gratuluję umiejętności czytania ze zrozumieniem. Bulion dodajesz z przecierem pomidorowym do sosu i dusisz. Przecież jest jak byk posól i daj na sito... Dodaj mąkę, ser i jajko... Odstaw na 10 min. Ja od lat robię takie Placki i czasem dodaje starte Ziemniaki. Wiadomo, że cukinia ma dużo wody i czasem trzeba dodać więcej mąki a Jajka mają różną wielkość więc trzeba patrzeć jak się zachowuje masa i dodać kolejne Jajko jeśli nadal się rozpadają Placki. Proponuję zakupić Placki z torebki znanej firmy i smacznego skoro to was przerasta. Przepis prosty i szybki. Uwielbiam takie Placki

    odpowiedz

  • Beti Beti
    1939 dni temu
    Ktoś kto napisał przepis na placki z cukini zapomniał wspomnieć że trzeba dodaj JAJKO!!! Bez tego mi również nie chciały się smażyć rozlatywaly sie (szkoda ze nie można dodać fotki) natomiast gdy dodałam jajko od razu usmazone ciasto "zwiazalo" się i placki pycha. Drogie kobietki dodajcie jajko i wszystko będzie ok 😊

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1939 dni temu
    Święta prawda1👍👍
  • Gość Gość
    1925 dni temu
    Jest napisane jajko 🤔😳
  • Anna Muddemann Anna Muddemann
    1653 dni temu
    Cos przeoczylas BETI Cytuje. W przepisie (Wszystkie składniki mieszamy z mąką, serem kozim i jajkiem,) Wszystko perfekt !!
  • Gość Gość
    1649 dni temu
    No przecież jest jajko w przepisie.
  • Gość Gość
    1647 dni temu
    "Wszystkie składniki mieszamy z mąką, serem kozim i jajkiem"trzeba uważnie czytać🙂
  • Gość Gość
    1942 dni temu
    Nie polecam, placki nie chcą się smażyć, dopiero po dodaniu jajka i suchej kaszy kuskus jakoś trzymają sie kupy. Więcej roboty niż przyjemności.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1940 dni temu
    Potwierdzam trzeba dodać jajko
  • Gość Gość
    1951 dni temu
    Ludzie, dzięki, jeszcze mi nigdy placki z cukinii nie wyszły, a nie jeste amatorką. Pociesza mnie fakt,że nie jestem samotna w tej depresji/opresji. KOleżanka mi mówiła,że nasolić, aż starta cukinia puści wodę, tak z 30 min, mocno odcisnąć z 2 razy i dopiero potem mieszać z resztą składników i smażyć. Ale ja placki z cukinii mam już w literach.

    odpowiedz

  • Bieder Bieder
    1953 dni temu
    tylko po co ten bulion ????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1953 dni temu
    Dodajemy razem z przecierem pomidorowym do sosu :)
  • Gość Gość
    1960 dni temu
    Super przepis. Robiłam razem z koleżanką i na początku nie chciały się skarżyć, ale dodałyśmy więcej mąki i kilka jajek i wyszło super 😊😊😊

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1964 dni temu
    Czym można zastąpić kozi ser?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1963 dni temu
    Możesz użyć ricotty lub zwykłego twarogu.
  • Gość Gość
    2022 dni temu
    Okropny przepis. Żarty se robicie

    odpowiedz

  • Michał Michał
    2211 dni temu
    Ja dodałem do placków zamiast koziego, owczy ser i dwa jajka. Wyszło bardzo smaczne, pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2311 dni temu
    Tragedia. Tak jak niżej ktoś napisał - nie idzie tego usmażyć, rozwala się masakrycznie. A dodałam jeszcze później jajko i więcej mąki... myślałam, że lepiej zwiąże składniki - i wciąż to samo... NIE POLECAM TEGO PRZEPISU!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2333 dni temu
    nie idzie tego usmażyć

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2313 dni temu
    u mnie tak samo :( kiepski przepis
  • Gość Gość
    2388 dni temu
    placki beznadzieja wszystko poleciało w kibel, nie szło smażenie ani na patelni ani pieczenie w piekarniku na 200 stopni, wszystko wyrzucone

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2354 dni temu
    Cukinię po starciu trzeba odłożyć aż puści soki, a później odcisnąć. Inaczej nigdy się nie usmażą.
  • Gość Gość
    2637 dni temu
    Przepis beznadziejny, zmarnowane produkty. Nawet po dodaniu jaj i dużej ilości mąki nic nie wyszło, a od serka zrobiło się kwaśne i smakowało, jak zepsute.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2674 dni temu
    Zamiast placków wyszedł przypalony bigos. Kiepski przepis

    odpowiedz

  • Zawiedziona Zawiedziona
    2681 dni temu
    Burgery się przypalały i były jak mazia. Po dodaniu jajka i mąki ziemniaczanej dopiero wyszły mi burgery. Jestem zawiedziona.

    odpowiedz

  • Zawiedziony Zawiedziony
    2691 dni temu
    Potwierdzam, przepis lipny

    odpowiedz

  • Cukiniomaniak Cukiniomaniak
    2800 dni temu
    Brak informacji co i kiedy robimy z bulionem warzywnym w przygotowaniu sosu. Cukinia powinna być też odsączoną z wody przed przygotowanie ciasta a ciasto spojone może jajkiem lub/ i większa ilością mąki. W czasie smażenia cukinia puszcza wodę, ciasto przypala się a w środku pozostaje surowe. Placki z podanego przepisu nie wychodzą. Nic się nie trzyma kupy. Pozdrawiam.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!