• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Przygotowujemy sos

Pomidory lekko nacinamy. Zalewamy wrzątkiem, następnie hartujemy zimną wodą. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Smażymy z cebulą i czosnkiem na gorącej oliwie. Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i bulion, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 2: Smażymy placki z cukinii

Cukinię oczyszczamy i ścieramy grubo na tarce. Przekładamy na sitko, posypujemy solą. Po 5 minutach odciskamy wodę z cukinii. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę i koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z mąką, serem kozim i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do spęcznienia na 10 minut. Z tak przygotowanego ciasta smażymy na odrobinie gorącej oliwy 12 małych placków przez 4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podajemy z sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Beti Beti
    53 dni temu
    Ktoś kto napisał przepis na placki z cukini zapomniał wspomnieć że trzeba dodaj JAJKO!!! Bez tego mi również nie chciały się smażyć rozlatywaly sie (szkoda ze nie można dodać fotki) natomiast gdy dodałam jajko od razu usmazone ciasto "zwiazalo" się i placki pycha. Drogie kobietki dodajcie jajko i wszystko będzie ok 😊

    odpowiedz

  • Gość Gość
    53 dni temu
    Święta prawda1👍👍
  • Gość Gość
    38 dni temu
    Jest napisane jajko 🤔😳
  • Gość Gość
    56 dni temu
    Nie polecam, placki nie chcą się smażyć, dopiero po dodaniu jajka i suchej kaszy kuskus jakoś trzymają sie kupy. Więcej roboty niż przyjemności.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    53 dni temu
    Potwierdzam trzeba dodać jajko
  • Gość Gość
    65 dni temu
    Ludzie, dzięki, jeszcze mi nigdy placki z cukinii nie wyszły, a nie jeste amatorką. Pociesza mnie fakt,że nie jestem samotna w tej depresji/opresji. KOleżanka mi mówiła,że nasolić, aż starta cukinia puści wodę, tak z 30 min, mocno odcisnąć z 2 razy i dopiero potem mieszać z resztą składników i smażyć. Ale ja placki z cukinii mam już w literach.

    odpowiedz

  • Bieder Bieder
    67 dni temu
    tylko po co ten bulion ????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    67 dni temu
    Dodajemy razem z przecierem pomidorowym do sosu :)
  • Gość Gość
    74 dni temu
    Super przepis. Robiłam razem z koleżanką i na początku nie chciały się skarżyć, ale dodałyśmy więcej mąki i kilka jajek i wyszło super 😊😊😊

    odpowiedz

  • Gość Gość
    77 dni temu
    Czym można zastąpić kozi ser?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    76 dni temu
    Możesz użyć ricotty lub zwykłego twarogu.
  • Gość Gość
    135 dni temu
    Okropny przepis. Żarty se robicie

    odpowiedz

  • Michał Michał
    325 dni temu
    Ja dodałem do placków zamiast koziego, owczy ser i dwa jajka. Wyszło bardzo smaczne, pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    425 dni temu
    Tragedia. Tak jak niżej ktoś napisał - nie idzie tego usmażyć, rozwala się masakrycznie. A dodałam jeszcze później jajko i więcej mąki... myślałam, że lepiej zwiąże składniki - i wciąż to samo... NIE POLECAM TEGO PRZEPISU!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    447 dni temu
    nie idzie tego usmażyć

    odpowiedz

  • Gość Gość
    426 dni temu
    u mnie tak samo :( kiepski przepis
  • Gość Gość
    502 dni temu
    placki beznadzieja wszystko poleciało w kibel, nie szło smażenie ani na patelni ani pieczenie w piekarniku na 200 stopni, wszystko wyrzucone

    odpowiedz

  • Gość Gość
    468 dni temu
    Cukinię po starciu trzeba odłożyć aż puści soki, a później odcisnąć. Inaczej nigdy się nie usmażą.
  • Gość Gość
    751 dni temu
    Przepis beznadziejny, zmarnowane produkty. Nawet po dodaniu jaj i dużej ilości mąki nic nie wyszło, a od serka zrobiło się kwaśne i smakowało, jak zepsute.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    788 dni temu
    Zamiast placków wyszedł przypalony bigos. Kiepski przepis

    odpowiedz

  • Zawiedziona Zawiedziona
    794 dni temu
    Burgery się przypalały i były jak mazia. Po dodaniu jajka i mąki ziemniaczanej dopiero wyszły mi burgery. Jestem zawiedziona.

    odpowiedz

  • Zawiedziony Zawiedziony
    805 dni temu
    Potwierdzam, przepis lipny

    odpowiedz

  • Cukiniomaniak Cukiniomaniak
    914 dni temu
    Brak informacji co i kiedy robimy z bulionem warzywnym w przygotowaniu sosu. Cukinia powinna być też odsączoną z wody przed przygotowanie ciasta a ciasto spojone może jajkiem lub/ i większa ilością mąki. W czasie smażenia cukinia puszcza wodę, ciasto przypala się a w środku pozostaje surowe. Placki z podanego przepisu nie wychodzą. Nic się nie trzyma kupy. Pozdrawiam.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram