• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Przygotowujemy sos

Pomidory lekko nacinamy. Zalewamy wrzątkiem, następnie hartujemy zimną wodą. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Smażymy z cebulą i czosnkiem na gorącej oliwie. Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i bulion, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 2: Smażymy placki z cukinii

Cukinię oczyszczamy i ścieramy grubo na tarce. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę i koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z mąką i serem kozim, doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do spęcznienia na 10 minut. Z tak przygotowanego ciasta smażymy na odrobinie gorącej oliwy 12 małych placków przez 4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podajemy z sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    4 dni temu
    Ludzie, dzięki, jeszcze mi nigdy placki z cukinii nie wyszły, a nie jeste amatorką. Pociesza mnie fakt,że nie jestem samotna w tej depresji/opresji. KOleżanka mi mówiła,że nasolić, aż starta cukinia puści wodę, tak z 30 min, mocno odcisnąć z 2 razy i dopiero potem mieszać z resztą składników i smażyć. Ale ja placki z cukinii mam już w literach.

    odpowiedz

  • Bieder Bieder
    6 dni temu
    tylko po co ten bulion ????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    6 dni temu
    Dodajemy razem z przecierem pomidorowym do sosu :)
  • Gość Gość
    13 dni temu
    Super przepis. Robiłam razem z koleżanką i na początku nie chciały się skarżyć, ale dodałyśmy więcej mąki i kilka jajek i wyszło super 😊😊😊

    odpowiedz

  • Gość Gość
    16 dni temu
    Czym można zastąpić kozi ser?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    15 dni temu
    Możesz użyć ricotty lub zwykłego twarogu.
  • Gość Gość
    74 dni temu
    Okropny przepis. Żarty se robicie

    odpowiedz

  • Michał Michał
    264 dni temu
    Ja dodałem do placków zamiast koziego, owczy ser i dwa jajka. Wyszło bardzo smaczne, pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    364 dni temu
    Tragedia. Tak jak niżej ktoś napisał - nie idzie tego usmażyć, rozwala się masakrycznie. A dodałam jeszcze później jajko i więcej mąki... myślałam, że lepiej zwiąże składniki - i wciąż to samo... NIE POLECAM TEGO PRZEPISU!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    386 dni temu
    nie idzie tego usmażyć

    odpowiedz

  • Gość Gość
    365 dni temu
    u mnie tak samo :( kiepski przepis
  • Gość Gość
    441 dni temu
    placki beznadzieja wszystko poleciało w kibel, nie szło smażenie ani na patelni ani pieczenie w piekarniku na 200 stopni, wszystko wyrzucone

    odpowiedz

  • Gość Gość
    407 dni temu
    Cukinię po starciu trzeba odłożyć aż puści soki, a później odcisnąć. Inaczej nigdy się nie usmażą.
  • Gość Gość
    690 dni temu
    Przepis beznadziejny, zmarnowane produkty. Nawet po dodaniu jaj i dużej ilości mąki nic nie wyszło, a od serka zrobiło się kwaśne i smakowało, jak zepsute.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    727 dni temu
    Zamiast placków wyszedł przypalony bigos. Kiepski przepis

    odpowiedz

  • Zawiedziona Zawiedziona
    734 dni temu
    Burgery się przypalały i były jak mazia. Po dodaniu jajka i mąki ziemniaczanej dopiero wyszły mi burgery. Jestem zawiedziona.

    odpowiedz

  • Zawiedziony Zawiedziony
    744 dni temu
    Potwierdzam, przepis lipny

    odpowiedz

  • Cukiniomaniak Cukiniomaniak
    853 dni temu
    Brak informacji co i kiedy robimy z bulionem warzywnym w przygotowaniu sosu. Cukinia powinna być też odsączoną z wody przed przygotowanie ciasta a ciasto spojone może jajkiem lub/ i większa ilością mąki. W czasie smażenia cukinia puszcza wodę, ciasto przypala się a w środku pozostaje surowe. Placki z podanego przepisu nie wychodzą. Nic się nie trzyma kupy. Pozdrawiam.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram