
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do muffinów
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Gotujemy jajka
Jajka gotujemy na twardo we wrzącej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy i obieramy. Koperek myjemy i drobno siekamy. Czosnek oraz cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 2: Pieczemy jajka w mięsie mielonym
Ser górski obieramy ze skórki i ścieramy drobno na tarce. Zagniatamy z mięsem mielonym, czosnkiem, połową cebuli i koperku, solą i pieprzem, dodając, w razie potrzeby, bułkę tartą. Mięso mielone dzielimy na 8 porcji. Każdą porcję spłaszczamy na odrobinie bułki tartej, a następnie szczelnie oblepiamy nią jajko. Umieszczamy w 8 natłuszczonych zagłębieniach formy do muffinów i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut aż do zarumienienia.
Krok 3: Przygotowujemy sos tatarski
Ogórki konserwowe osączamy i kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Łączymy z pozostałym koperkiem, majonezem i 2-3 łyżkami wody po ogórkach, a następnie doprawiamy do smaku. Dodajemy ogórka, jabłko i pozostałą cebulę, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Jajka w mięsie mielonym podajemy na ciepło lub na zimno z sosem tatarskim.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Domek z piernika
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sernik pistacjowy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Burek ze szpinakiem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Uszka z grzybami
- Sałatka gyros
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Piernik świąteczny
- Ciasto marchewkowe
- Makówki śląskie
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledź w oleju
- Ryba z piekarnika
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)