
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patyczki do szaszłyków
Krok 1: Formujemy klopsiki
Krewetki myjemy, osuszamy i siekamy na średniej wielkości kawałki. Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Wszystko łączymy z mięsem mielonym, sosem sojowym i jajkiem. Dodajemy tyle bułki tartej, aby masę dało się formować. Lekko solimy i formujemy ok. 60 małych klopsików.
Krok 2: Smażymy klopsiki
Klopsiki smażymy porcjami na niewielkiej ilości oleju rzepakowego z każdej strony przez ok. 8 minut, a następnie osączamy na ręczniku kuchennym.
Krok 3: Przygotowujemy szaszłyki
Dymkę oczyszczamy i kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy na kawałki. Warzywa smażymy na tej samej patelni co klopsiki przez ok. 3 minuty, a następnie osączamy na ręczniku kuchennym. Na patyczki do szaszłyków nasuwamy każdorazowo po jednym klopsiku oraz kawałku dymki i papryki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto na pierogi
- Nuggetsy z kurczaka
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Boczek pieczony
- Śledzie po kaszubsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledź w oleju
- Ryba po japońsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Uszka z grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)