
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patyczki do szaszłyków
Krok 1: Formujemy klopsiki
Krewetki myjemy, osuszamy i siekamy na średniej wielkości kawałki. Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Wszystko łączymy z mięsem mielonym, sosem sojowym i jajkiem. Dodajemy tyle bułki tartej, aby masę dało się formować. Lekko solimy i formujemy ok. 60 małych klopsików.
Krok 2: Smażymy klopsiki
Klopsiki smażymy porcjami na niewielkiej ilości oleju rzepakowego z każdej strony przez ok. 8 minut, a następnie osączamy na ręczniku kuchennym.
Krok 3: Przygotowujemy szaszłyki
Dymkę oczyszczamy i kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy na kawałki. Warzywa smażymy na tej samej patelni co klopsiki przez ok. 3 minuty, a następnie osączamy na ręczniku kuchennym. Na patyczki do szaszłyków nasuwamy każdorazowo po jednym klopsiku oraz kawałku dymki i papryki.
Zobacz podobne
przepisy
Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
Zobacz, jak przygotować mięsne klopsiki nadziane serem! Podane ze smażoną kapustą z jabłkiem, będą doskonałym pomysłem na szybki obiad!

Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
Spróbuj kofty, czyli klopsików jagnięco-wołowych! Przyprawione kminem rzymskim, podane z dipem z sera koziego z nutą świeżej mięty!

Zupa serowo-jarzynowa z klopsikami
Delikatny serowy krem na warzywnym bulionie. Mięsne klopsiki idealnie go uzupełniają.

Sałatka z makaronem i klopsikami
Doskonała sałatka na obiad bądź przyjęcie – z warzywami, makaronem i klopsikami z pysznym sosem jogurtowym z zielonym pieprzem.

Komentarze (0)