Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: PODSMAŻAMY KAPUSTĘ
Kapustę oczyszczamy. Usuwamy zewnętrzne liście i głąb. Kapustę kroimy poprzecznie na paski o szerokości 1 cm. Podsmażamy na gorącym oleju na dużej patelni przez około 5-7 minut, aż będzie miękka.
KROK 2: DOPRAWIAMY KAPUSTĘ
Cebulę i jabłka obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Całość dodajemy do kapusty i krótko podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion i sok jabłkowy. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut do miękkości.
KROK 3: SMAŻYMY KLOPSY
Bułkę moczymy w ciepłej wodzie. Ser kroimy na 12 kostek. Cebulę obieramy i siekamy. Zagniatamy z wyciśniętą bułką, mielonym mięsem, musztardą, jajkiem, solą i pieprzem, w razie potrzeby dodajemy trochę bułki tartej. Dzielimy na 12 porcji i z każdej formujemy klopsika z kostką ementalera w środku. Podsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron przez 8 minut, a następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut. Podajemy z kapustą.
Zobacz podobne
przepisy
Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
Spróbuj kopytek z dodatkiem mąki razowej. Wyjątkowego smaku nadaje im smażona kapusta kiszona z lekko słodką nutą.
Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
Jeśli znudziły Ci się już ryby smażone, koniecznie wypróbuj przepis Okrasy na jesiotra parzonego w maśle!
Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami
Spróbuj dorsza w niecodziennym połączeniu. Z kapustą z pomarańczami i guacamole.
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Przekąski sylwestrowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik staropolski
- Wigilijny makowiec
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2591 dni temu
Pycha! Robiłam z młodą kapustą w sezonie. Klopsiki niestety się rozkleiły i ser wypływał, może dlatego że robiłam z samej wołowiny. Ale kompozycja smakowa super ;-)
odpowiedz
2680 dni temu
mniam
odpowiedz