Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- praskę
Krok 1: Przygotowujemy kopytka
Ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajo, dosypujemy mąkę pszenną i razową, sól oraz biały pieprz. Delikatnie zarabiamy ciasto, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasta na kopytka nie należy wyrabiać zbyt długo. Z ciasta formujemy wałki o średnicy 3 cm, delikatnie spłaszczamy i tniemy małe kluseczki. Kopytka gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz i studzimy. Ostudzone kopytka smażymy na oleju na złoty kolor.
Krok 2: Smażymy kapustę kiszoną
Kapustę kiszoną odciskamy i siekamy. Na patelni przesmażamy na miodzie pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do niej kiszoną kapustę. Dolewamy odrobinę oleju. Dusimy ok. 7 minut, mieszając. Doprawiamy pieprzem, skórką i sokiem z cytryny, solą, ewentualnie miodem. Kopytka podajemy wymieszane ze smażoną kapustą
Zobacz podobne
przepisy
Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!
Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!
Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
Przepis na pożywną zapiekankę z kaszą, nawiązujący do włoskiej lasagne. Klasyka Italii w smacznym polskim wydaniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta czekoladowa z truskawkami
- Szynka w kapuście curry
- Domowa kapusta kiszona
- Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
- Strudel z jabłkami i makiem
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
- Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
- Ragoût z jajek z warzywami
- Gnocchi z burakiem
- Szybkie ciasto dyniowe
- Miodowe pancakes z owocami
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
- Suflety z serem munster
- Smażona minisałata rzymska
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Pieczeń à la Orloff
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- DESER SZAMPAŃSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Kogel-mogel zapiekany z malinami
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Babka z niespodzianką
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- Pieczone pierogi z kurkami
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1458 dni temu
To może na przykład chorzy nie muszą jeść akurat kopytek z zasmażaną kapustą? Mogą zrobić milion innych rzeczy bez mąki pszennej? Jest tyle przepisów, wystarczy poszukać. Mnie ten przepis zainteresował i planuję zrobić takie danie.
odpowiedz
1766 dni temu
a dlaczego ciągle mąka pszenna która tak bardzo szkodzi np. chorym na tarczycę?!
odpowiedz
1766 dni temu
Nasi kucharze nie tworzą przepisów pod wymogi specjalistycznych diet, które powinny stosować osoby z konkretnymi chorobami, a mąka pszenna pojawia się w większości tradycyjnych przepisów na kopytka. Polecamy jednak sprawdzić ten przepis Karola na kopytka z mąki gryczanej: https://kuchnialidla.pl/kopytka-gryczane-z-delikatnym-bolognese :)
1763 dni temu
Jeśli komuś coś szkodzi to tego nie je, prosta sprawa. To tak jakby mieć pretensje że pojawiają się przepisy na torty bo cukrzykom szkodzą.
1659 dni temu
Bzdura! Mąka pszenna i zawarty w niej gluten nie ma wpływu na choroby tarczycy.
2837 dni temu
jak się psmaży na miodzie?
odpowiedz
2837 dni temu
Wystarczy, że poczekasz kilka chwil, aż miód odrobinę się rozpuści, wtedy możesz dodać cebulę i ją podsmażyć :)