
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- praskę
Krok 1: Przygotowujemy kopytka
Ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajo, dosypujemy mąkę pszenną i razową, sól oraz biały pieprz. Delikatnie zarabiamy ciasto, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasta na kopytka nie należy wyrabiać zbyt długo. Z ciasta formujemy wałki o średnicy 3 cm, delikatnie spłaszczamy i tniemy małe kluseczki. Kopytka gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz i studzimy. Ostudzone kopytka smażymy na oleju na złoty kolor.
Krok 2: Smażymy kapustę kiszoną
Kapustę kiszoną odciskamy i siekamy. Na patelni przesmażamy na miodzie pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do niej kiszoną kapustę. Dolewamy odrobinę oleju. Dusimy ok. 7 minut, mieszając. Doprawiamy pieprzem, skórką i sokiem z cytryny, solą, ewentualnie miodem. Kopytka podajemy wymieszane ze smażoną kapustą
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Butter chicken
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto na pierogi
- Gnocchi szpinakowe
- Sushi
- Baklawa grecka
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Leczo
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Kurczak po tajsku
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Musaka grecka
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ryż z jabłkami i cynamonem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
1697 dni temu
To może na przykład chorzy nie muszą jeść akurat kopytek z zasmażaną kapustą? Mogą zrobić milion innych rzeczy bez mąki pszennej? Jest tyle przepisów, wystarczy poszukać. Mnie ten przepis zainteresował i planuję zrobić takie danie.
odpowiedz
2006 dni temu
a dlaczego ciągle mąka pszenna która tak bardzo szkodzi np. chorym na tarczycę?!
odpowiedz
2005 dni temu
Nasi kucharze nie tworzą przepisów pod wymogi specjalistycznych diet, które powinny stosować osoby z konkretnymi chorobami, a mąka pszenna pojawia się w większości tradycyjnych przepisów na kopytka. Polecamy jednak sprawdzić ten przepis Karola na kopytka z mąki gryczanej: https://kuchnialidla.pl/kopytka-gryczane-z-delikatnym-bolognese :)
2003 dni temu
Jeśli komuś coś szkodzi to tego nie je, prosta sprawa. To tak jakby mieć pretensje że pojawiają się przepisy na torty bo cukrzykom szkodzą.
1899 dni temu
Bzdura! Mąka pszenna i zawarty w niej gluten nie ma wpływu na choroby tarczycy.
3077 dni temu
jak się psmaży na miodzie?
odpowiedz
3077 dni temu
Wystarczy, że poczekasz kilka chwil, aż miód odrobinę się rozpuści, wtedy możesz dodać cebulę i ją podsmażyć :)