Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • praskę

Krok 1: Przygotowujemy kopytka

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajo, dosypujemy mąkę pszenną i razową, sól oraz biały pieprz. Delikatnie zarabiamy ciasto, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasta na kopytka nie należy wyrabiać zbyt długo. Z ciasta formujemy wałki o średnicy 3 cm, delikatnie spłaszczamy i tniemy małe kluseczki. Kopytka gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz i studzimy. Ostudzone kopytka smażymy na oleju na złoty kolor.

Krok 2: Smażymy kapustę kiszoną

Kapustę kiszoną odciskamy i siekamy. Na patelni przesmażamy na miodzie pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do niej kiszoną kapustę. Dolewamy odrobinę oleju. Dusimy ok. 7 minut, mieszając. Doprawiamy pieprzem, skórką i sokiem z cytryny, solą, ewentualnie miodem. Kopytka podajemy wymieszane ze smażoną kapustą

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • ktoś ktoś
    549 dni temu
    jak się psmaży na miodzie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    549 dni temu
    Wystarczy, że poczekasz kilka chwil, aż miód odrobinę się rozpuści, wtedy możesz dodać cebulę i ją podsmażyć :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram