Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • praskę

Krok 1: Przygotowujemy kopytka

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajo, dosypujemy mąkę pszenną i razową, sól oraz biały pieprz. Delikatnie zarabiamy ciasto, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasta na kopytka nie należy wyrabiać zbyt długo. Z ciasta formujemy wałki o średnicy 3 cm, delikatnie spłaszczamy i tniemy małe kluseczki. Kopytka gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz i studzimy. Ostudzone kopytka smażymy na oleju na złoty kolor.

Krok 2: Smażymy kapustę kiszoną

Kapustę kiszoną odciskamy i siekamy. Na patelni przesmażamy na miodzie pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do niej kiszoną kapustę. Dolewamy odrobinę oleju. Dusimy ok. 7 minut, mieszając. Doprawiamy pieprzem, skórką i sokiem z cytryny, solą, ewentualnie miodem. Kopytka podajemy wymieszane ze smażoną kapustą

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    167 dni temu
    a dlaczego ciągle mąka pszenna która tak bardzo szkodzi np. chorym na tarczycę?!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    166 dni temu
    Nasi kucharze nie tworzą przepisów pod wymogi specjalistycznych diet, które powinny stosować osoby z konkretnymi chorobami, a mąka pszenna pojawia się w większości tradycyjnych przepisów na kopytka. Polecamy jednak sprawdzić ten przepis Karola na kopytka z mąki gryczanej: https://kuchnialidla.pl/kopytka-gryczane-z-delikatnym-bolognese :)
  • Gość Gość
    164 dni temu
    Jeśli komuś coś szkodzi to tego nie je, prosta sprawa. To tak jakby mieć pretensje że pojawiają się przepisy na torty bo cukrzykom szkodzą.
  • Gość Gość
    60 dni temu
    Bzdura! Mąka pszenna i zawarty w niej gluten nie ma wpływu na choroby tarczycy.
  • ktoś ktoś
    1238 dni temu
    jak się psmaży na miodzie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1238 dni temu
    Wystarczy, że poczekasz kilka chwil, aż miód odrobinę się rozpuści, wtedy możesz dodać cebulę i ją podsmażyć :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram