zobacz film Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • moździerz
  • naczynie żaroodporne
  • tarkę
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 185-190°C (termoobieg).

Sos

Do garnka wrzucamy 2 łyżki masła, podgrzewamy. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz 1 łyżkę zmielonej kaszy gryczanej. Energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki. Zdejmujemy z ognia i zalewamy zimnym mlekiem. Wstawiamy z powrotem na ogień. Mieszamy. Dodajemy posiekany czosnek. Kiedy sos zgęstnieje, doprawiamy go niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu. Mieszamy, chwilę gotujemy, następnie sos zdejmujemy z ognia i dodajemy małą łyżeczkę majeranku. Mieszamy. Do sosu dodajemy ok. 200-250 g ugotowanej kaszy gryczanej. Mieszamy, następnie dodajemy 2 żółtka. Całość mieszamy. Następnie dodajemy niewielką ilość startego na tarce sera żółtego. Mieszamy.

Mięsny farsz z warzywami

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, na rozgrzany olej wrzucamy mięso mielone. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Do podsmażonego mięsa wrzucamy posiekany czosnek oraz roztarty w moździerzu kminek. Całość zalewamy pomidorami pelati. Dolewamy niewielką ilość wody. Całość smażymy ok. 10 minut na wolnym ogniu, następnie odstawiamy na bok. Na kolejnej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, na rozgrzany olej wrzucamy posiekane cebulę i czosnek, które blanszujemy. Następnie wrzucamy starte na tarce o grubych oczkach pietruszkę, seler, marchewkę oraz cukinię. Warzywa doprawiamy pieprzem i solą. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając. Do podsmażonych warzyw wrzucamy wcześniej wysmażone mięso mielone. Całość mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy zmieloną kaszą gryczaną. Następnie wykładamy mięso mielone, które posypujemy startym na tarce żółtym serem (niewielką ilość sera pozostawiamy do posypania góry zapiekanki). Całość zalewamy masą z kaszy gryczanej. Górę zapiekanki posypujemy pozostałą ilością startego sera. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 185-190°C (termoobieg) na 25 minut. Upieczoną zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Zapiekankę posypujemy pokruszonym twarogiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (40)

Avatar
  • Jagna Jagna
    169 dni temu
    To najlepsze danie z kaszą gryczaną jakie jadłam, a jadłam ich całkiem sporo. Pycha!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    519 dni temu
    Wyszla przepyszna!!! Dziekuje Panie Karolu, na pewno bede do niej czesto wracac :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    528 dni temu
    Zapiekanka wyszła super :) a najważniejsze że wszystkim smakowała :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    597 dni temu
    Fantastyczna zapiekanka, zrobilem tak jak w przepisie i nie myslalem ze przyprawiajac tylko sola i piepszem bedzie tak pyszna. Moja 4-letnia corka podziela moje zdanie patrzac na jej pusty talerz :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    628 dni temu
    Wyszło bardzo dobre, dodałam tylko troszkę więcej przypraw do mięsa z warzywami jak pieprz ziołowy, ulubione zioła i gałka muszkatołowa. Zrobię na pewno jeszcze nie jeden raz :)

    odpowiedz

  • za duzo mleka w przepisie za duzo mleka w przepisie
    1298 dni temu
    niestety zrobilam zapiekanke zanim obejrzalam filmik i dodalam za duzo mleka-wyszla jedna wielka papka, ale smakuje dobrze

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1316 dni temu
    Zapiekanka pyycha, tylko uwaga: w video przepisie Pan Karol wymienił 0,5 l mleka a nie 250 jak jest w przepisie.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1317 dni temu
    Zapiekanka pyszna, kasza super "ukryta" z beszamelu. Smakuje tym, co kaszy nie lubią.

    odpowiedz

  • Eda Eda
    1337 dni temu
    nie przepadam za gryczaną ale postanowiłam sprawdzić przepis. SUPER!!! polecam wszystkim

    odpowiedz

  • madzialena madzialena
    1372 dni temu
    Robiłam zapiekankę wszyscy byli bardzo zachwyceni :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1375 dni temu
    Czy można kaszę gryczaną zastąpić inną, np. jęczmienną? Przepis jako koncepcja bardzo mi się podoba, ale nie trawię kaszy gryczanej :((

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1382 dni temu
    Na imprezie danie zrobiło furorę (mimo, że bez kminku) ;-)

    odpowiedz

  • MarijaWu MarijaWu
    1391 dni temu
    Przepyszna zapiekanka, a dodatek twarogu to kwintesencja smaku!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1392 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli takie mięso lubicie bardziej, oczywiście możecie je zamienić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1392 dni temu
    Można użyć mięsa wolowego?u nas takie częściej jemy i wolimy.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1394 dni temu
    Bardzo dobra alternatywa dla Lasagne lub spagetti. Nie przepadamy za kaszą gryczaną, dlatego robiliśmy danie z nutą sceptycyzmu. Finalnie jest naprawdę dobre! Już myślę, że w jakich innych przepisach mogę zastosować ten sos z kaszą. Polecam!

    odpowiedz

  • Wojtek Wojtek
    1397 dni temu
    Jak dla mnie nie dobre. Szkoda czasu i kasy. Wcale nie takie łatwe do zrobienia. Kiepski przepis

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1401 dni temu
    Zapiekanka jest obłędna! Zrobiłam ją już drugi raz :) Uwielbiam kaszę gryczaną j przygotowałam ją według przepisu ( z sosem, żółtkami i serem), podając do mięs duszonych - niebo w gębie! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1404 dni temu
    Drogi Gościu, tak, chodzi o standardową, nieugotowaną kaszę gryczaną, którą należy wcześniej zmielić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1404 dni temu
    Co oznacza, mielona kasza gryczana? Standardowa kasza, tyle, że nieugotowana, czy szukać jakiejś specjalnej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1406 dni temu
    Drogi Gościu, koniecznie daj znać, jak wyszło :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1407 dni temu
    Muszę zrobić! brzmi pysznie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1424 dni temu
    Rewelacja!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1425 dni temu
    Karola, możesz użyć np. goudy :)

    odpowiedz

  • Karola Karola
    1425 dni temu
    Niestety nie wiem jaki ser mam kupić:/ Mogę prosić o podpowiedź??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1426 dni temu
    Sylwio, najpierw zmielonej kaszy używamy do zrobienia sosu, zaś resztą dość obficie obsypujemy naczynie, w którym przygotujemy zapiekankę.

    odpowiedz

  • SylwiaGość SylwiaGość
    1426 dni temu
    Gdzie i jak użyć 100g zmielonej kaszy gryczanej wymienionej w składnikach?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1427 dni temu
    Oczywiście że smakuje inaczej niż poprzednia! I to moim zdaniem ta jest 1000 razy lepsza! Wszyscy się zajadali :) dzięki!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1428 dni temu
    Przepyszne!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1428 dni temu
    "luka: sos beszmalewoy, to zasmażka>?" Nie do końca bo w tradycyjnej nie dodajemy mleka.Zawsze zupę warzywną traktowałem zasmażką czyli : masło i mąka na koniec podlewam trochę wywarem z warzywnej i wlewam całość do gara z zupą :-) To takie czary po babcinej kuchni zostało.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1428 dni temu
    100 g masz mieć jako mąkę (blender) a 200-250 już po obróbce.Tak przynajmniej odczytałem z przepisu.Zrobiłem wedle zaleceń i palce lizać,ale ilość wyszła trochę większa niż u Pana Okrasy.Kiedyś opisywali ogólnie ile czego potrzeba i mogli by do tego wrócić. Pozdrawiam Robert

    odpowiedz

  • Luka Luka
    1430 dni temu
    Jak to jest z tą kaszą? Mam użyć 200-250g suchej i ja ugotować czy ugotować sucha i wybrać z tego 200-250g ugotowanej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1430 dni temu
    sos beszamelowy to budyń na zasmażce na słono

    odpowiedz

  • Robson Robson
    1431 dni temu
    Pierwszy przepis zaliczony, nawet wyszło tylko za dużo kaszy dodałem reszta bardzo dobra.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1434 dni temu
    MM, przepis tworzą szczegóły :) Pomysł na zapiekankę jest tak smaczny, że Karol postanowił stworzyć jego wariację różniąca się kilkoma drobiazgami - dzięki nim danie różni się smakiem od pierwowzoru :)

    odpowiedz

  • MM MM
    1434 dni temu
    Ciekawe jak może smakować zupełnie inaczej jak prawie wszystkie składniki się pokrywają i nawet historia o babci ta sama :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1434 dni temu
    Aleksandro oba dania smakują zupełnie inaczej! Polecamy wypróbować! :)

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    1435 dni temu
    Wprawdzie jeszcze nie robiłam, ale wydaje mi się, że Pan Karol się tym razem nieco powtórzył...http://kuchnialidla.pl/product/zapiekanka-z-kaszy-gryczanej-i-cukinii

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1435 dni temu
    zgadza się :)

    odpowiedz

  • luka luka
    1435 dni temu
    sos beszmalewoy, to zasmażka>?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram