Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- naczynie żaroodporne
- tarkę
- rozgrzej piekarnik do temperatury 185-190°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej
80 g kaszy gryczanej ugotuj według przepisu na opakowaniu. Resztę zostaw nieugotowaną.
Sos
Mielimy 100 g suchej kaszy gryczanej (część kaszy zostawiamy do obsypania naczynia żaroodpornego). Do garnka wrzucamy 2 łyżki masła, podgrzewamy. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz 1 łyżkę zmielonej kaszy gryczanej. Energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki. Zdejmujemy z ognia i zalewamy zimnym mlekiem. Wstawiamy z powrotem na ogień. Mieszamy. Dodajemy posiekany czosnek. Kiedy sos zgęstnieje, doprawiamy go niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu. Mieszamy, chwilę gotujemy, następnie sos zdejmujemy z ognia i dodajemy małą łyżeczkę majeranku. Mieszamy. Do sosu dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną (ok. 200-250 gramów). Mieszamy, następnie dodajemy 2 żółtka. Całość mieszamy. Następnie dodajemy niewielką ilość startego na tarce sera żółtego. Mieszamy.
Mięsny farsz z warzywami
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, na rozgrzany olej wrzucamy mięso mielone. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Do podsmażonego mięsa wrzucamy posiekany czosnek oraz roztarty w moździerzu kminek. Całość zalewamy pomidorami pelati. Dolewamy niewielką ilość wody. Całość smażymy ok. 10 minut na wolnym ogniu, następnie odstawiamy na bok.
Warzywa
Na kolejnej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, które blanszujemy. Następnie wrzucamy starte na tarce o grubych oczkach pietruszkę, seler, marchewkę oraz cukinię. Warzywa doprawiamy pieprzem i solą. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając. Do podsmażonych warzyw wrzucamy wcześniej wysmażone mięso mielone. Całość mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy zmieloną kaszą gryczaną. Następnie wykładamy mięso mielone, które posypujemy startym na tarce żółtym serem (niewielką ilość sera pozostawiamy do posypania góry zapiekanki). Całość zalewamy masą z kaszy gryczanej. Górę zapiekanki posypujemy pozostałą ilością startego sera. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 185-190°C (termoobieg) na 25 minut. Upieczoną zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Zapiekankę posypujemy pokruszonym twarogiem.
Zobacz podobne
przepisy
Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!
Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.
Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
- Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
- Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
- Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Lasagne z bakłażanem i cukinią
- Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Lasagne ze szpinakiem i beszamelem
- Krewetki zapiekane w pomidorach
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Sałatka grecka z makaronem z cukinii
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zapiekanka z grillowaną cukinią
- Brownie z malinami
- Sałatka nicejska
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
- Zapiekany kalafior
- Fasolka szparagowa z gremolatą
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Scaccia z serami i salami
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Jajka po turecku z chlebkami z patelni
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- Makaron chow mein z woka
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (40)
2454 dni temu
To najlepsze danie z kaszą gryczaną jakie jadłam, a jadłam ich całkiem sporo. Pycha!
odpowiedz
2804 dni temu
Wyszla przepyszna!!! Dziekuje Panie Karolu, na pewno bede do niej czesto wracac :-)
odpowiedz
2813 dni temu
Zapiekanka wyszła super :) a najważniejsze że wszystkim smakowała :D
odpowiedz
2882 dni temu
Fantastyczna zapiekanka, zrobilem tak jak w przepisie i nie myslalem ze przyprawiajac tylko sola i piepszem bedzie tak pyszna. Moja 4-letnia corka podziela moje zdanie patrzac na jej pusty talerz :-)
odpowiedz
2913 dni temu
Wyszło bardzo dobre, dodałam tylko troszkę więcej przypraw do mięsa z warzywami jak pieprz ziołowy, ulubione zioła i gałka muszkatołowa. Zrobię na pewno jeszcze nie jeden raz :)
odpowiedz
3583 dni temu
niestety zrobilam zapiekanke zanim obejrzalam filmik i dodalam za duzo mleka-wyszla jedna wielka papka, ale smakuje dobrze
odpowiedz
3601 dni temu
Zapiekanka pyycha, tylko uwaga: w video przepisie Pan Karol wymienił 0,5 l mleka a nie 250 jak jest w przepisie.
odpowiedz
3602 dni temu
Zapiekanka pyszna, kasza super "ukryta" z beszamelu. Smakuje tym, co kaszy nie lubią.
odpowiedz
3622 dni temu
nie przepadam za gryczaną ale postanowiłam sprawdzić przepis. SUPER!!! polecam wszystkim
odpowiedz
3657 dni temu
Robiłam zapiekankę wszyscy byli bardzo zachwyceni :)
odpowiedz
3660 dni temu
Czy można kaszę gryczaną zastąpić inną, np. jęczmienną? Przepis jako koncepcja bardzo mi się podoba, ale nie trawię kaszy gryczanej :((
odpowiedz
3668 dni temu
Na imprezie danie zrobiło furorę (mimo, że bez kminku) ;-)
odpowiedz
3676 dni temu
Przepyszna zapiekanka, a dodatek twarogu to kwintesencja smaku!!!!!
odpowiedz
3678 dni temu
Drogi Gościu, jeśli takie mięso lubicie bardziej, oczywiście możecie je zamienić.
odpowiedz
3678 dni temu
Można użyć mięsa wolowego?u nas takie częściej jemy i wolimy.
odpowiedz
3679 dni temu
Bardzo dobra alternatywa dla Lasagne lub spagetti. Nie przepadamy za kaszą gryczaną, dlatego robiliśmy danie z nutą sceptycyzmu. Finalnie jest naprawdę dobre! Już myślę, że w jakich innych przepisach mogę zastosować ten sos z kaszą. Polecam!
odpowiedz
3682 dni temu
Jak dla mnie nie dobre. Szkoda czasu i kasy. Wcale nie takie łatwe do zrobienia. Kiepski przepis
odpowiedz
3686 dni temu
Zapiekanka jest obłędna! Zrobiłam ją już drugi raz :) Uwielbiam kaszę gryczaną j przygotowałam ją według przepisu ( z sosem, żółtkami i serem), podając do mięs duszonych - niebo w gębie! :)
odpowiedz
3689 dni temu
Drogi Gościu, tak, chodzi o standardową, nieugotowaną kaszę gryczaną, którą należy wcześniej zmielić.
odpowiedz
3689 dni temu
Co oznacza, mielona kasza gryczana? Standardowa kasza, tyle, że nieugotowana, czy szukać jakiejś specjalnej?
odpowiedz
3692 dni temu
Drogi Gościu, koniecznie daj znać, jak wyszło :)
odpowiedz
3692 dni temu
Muszę zrobić! brzmi pysznie!
odpowiedz
3709 dni temu
Rewelacja!
odpowiedz
3710 dni temu
Karola, możesz użyć np. goudy :)
odpowiedz
3710 dni temu
Niestety nie wiem jaki ser mam kupić:/ Mogę prosić o podpowiedź??
odpowiedz
3711 dni temu
Sylwio, najpierw zmielonej kaszy używamy do zrobienia sosu, zaś resztą dość obficie obsypujemy naczynie, w którym przygotujemy zapiekankę.
odpowiedz
3711 dni temu
Gdzie i jak użyć 100g zmielonej kaszy gryczanej wymienionej w składnikach?
odpowiedz
3712 dni temu
Oczywiście że smakuje inaczej niż poprzednia! I to moim zdaniem ta jest 1000 razy lepsza! Wszyscy się zajadali :) dzięki!
odpowiedz
3713 dni temu
Przepyszne!!!
odpowiedz
3713 dni temu
"luka: sos beszmalewoy, to zasmażka>?" Nie do końca bo w tradycyjnej nie dodajemy mleka.Zawsze zupę warzywną traktowałem zasmażką czyli : masło i mąka na koniec podlewam trochę wywarem z warzywnej i wlewam całość do gara z zupą :-) To takie czary po babcinej kuchni zostało.
odpowiedz
3713 dni temu
100 g masz mieć jako mąkę (blender) a 200-250 już po obróbce.Tak przynajmniej odczytałem z przepisu.Zrobiłem wedle zaleceń i palce lizać,ale ilość wyszła trochę większa niż u Pana Okrasy.Kiedyś opisywali ogólnie ile czego potrzeba i mogli by do tego wrócić. Pozdrawiam Robert
odpowiedz
3715 dni temu
Jak to jest z tą kaszą? Mam użyć 200-250g suchej i ja ugotować czy ugotować sucha i wybrać z tego 200-250g ugotowanej?
odpowiedz
3715 dni temu
sos beszamelowy to budyń na zasmażce na słono
odpowiedz
3716 dni temu
Pierwszy przepis zaliczony, nawet wyszło tylko za dużo kaszy dodałem reszta bardzo dobra.
odpowiedz
3719 dni temu
MM, przepis tworzą szczegóły :) Pomysł na zapiekankę jest tak smaczny, że Karol postanowił stworzyć jego wariację różniąca się kilkoma drobiazgami - dzięki nim danie różni się smakiem od pierwowzoru :)
odpowiedz
3719 dni temu
Ciekawe jak może smakować zupełnie inaczej jak prawie wszystkie składniki się pokrywają i nawet historia o babci ta sama :)
odpowiedz
3720 dni temu
Aleksandro oba dania smakują zupełnie inaczej! Polecamy wypróbować! :)
odpowiedz
3720 dni temu
Wprawdzie jeszcze nie robiłam, ale wydaje mi się, że Pan Karol się tym razem nieco powtórzył...https://kuchnialidla.pl/zapiekanka-z-kaszy-gryczanej-i-cukinii
odpowiedz
3720 dni temu
zgadza się :)
odpowiedz
3721 dni temu
sos beszmalewoy, to zasmażka>?
odpowiedz
zobacz wszystkie