Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Kaszę pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
Sposób przygotowania
Do dużej miski wrzucamy ugotowany pęczak (możemy użyć również kaszy jaglanej lub gryczanej), ogórek pokrojony w kostkę (bez gniazd nasiennych), drobno pokrojony szczypiorek, cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy żurawinę, rodzynki, pistacje oraz migdały w całości, pokrojone w kostkę mango oraz brzoskwinię pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Rzodkiewki kroimy w półtalarki i dodajemy do pozostałych składników.
Sos
Musztardę i oliwę z oliwek mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy łyżkę wody, całość mieszamy.
Smażone plastry schabu
Plastry schabu myjemy i osuszamy. Delikatnie nacinamy błonkę na brzegach plastrów. Mięso z obu stron doprawiamy pieprzem i solą. Plastry schabu smażymy na bardzo gorącej patelni posmarowanej oliwą z oliwek. Schab smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, odkładamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w kostkę.
Mięso dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Wlewamy sos. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Całość mieszamy. Sałatkę przed podaniem wstawiamy minimum na 5 godzin do lodówki. Dekorujemy kilkoma listkami natki pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!
Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
Przepis na pożywną zapiekankę z kaszą, nawiązujący do włoskiej lasagne. Klasyka Italii w smacznym polskim wydaniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Aromatyczna konfitura pomarańczowa
- Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
- Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
- Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
- Schab na dwa sposoby
- Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
- Kotlety mielone z karpia
- Granola
- Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
- Kotlety mielone z purée
- Schab z morelami
- Greckie kotleciki nadziewane fetą
- Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Smoothie bowl z mango i bananów
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
- Nalewka z głogu
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Wieniec wielkanocny
- Ciastka pisanki
- Hummus grzybowy
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Śniadaniowe burrito
- Lasagne ze szpinakiem i beszamelem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
3208 dni temu
i nie ma w składnikach ilości musztardy i oliwy z oliwek do sosu...
odpowiedz
3208 dni temu
Musztardę i oliwę łączymy według własnych preferencji - do smaku :)
2474 dni temu
Masz problem...
3258 dni temu
A gdzie ten schab w "składnikach"????
odpowiedz
3258 dni temu
Dziękujemy za czujność, już dodajemy :)
3259 dni temu
Czy sałatka będzie się nadawała do jedzenia po 2 dniach?
odpowiedz
3258 dni temu
Sałatka może chwilę postać, jednak rzodkiewka i ogórek nie utrzymają długo swojej świeżości. Sugerujemy zrobić ją maksymalnie 1 dzień wcześniej.
3577 dni temu
Gościu, w przepisie podajemy ilość kaszy już po ugotowaniu. Powinnaś ugotować około 250-300g pęczaku.
odpowiedz
3577 dni temu
Witam,zrobilam owa salatke prawie wg przepisu.Otoz wg sugesti znajomych by uzyc mniejszej ilosci kaszy,uzylam 500g, ale niestety nadal uwazam ze porcja jest b duza. Czy mozecie zrewidowac ilosc skladnikow(gramy) w przepisie ? Ta podana proporcja jest dla przynajmniej 10 osob.Dziekuje
odpowiedz
3594 dni temu
Drogi Gościu, granat to rewelacyjny pomysł! Dziękujemy za podzielenie się własną wersją sałatki!
odpowiedz
3594 dni temu
Sałatka rewelacyjna. Szybko sie robi i jest bardzo smaczna. Jadło juz u mnie ją kilka osób i wszyscy sie zachwycali. Zamiast brzoskwini dałam granata - pyszne :-)
odpowiedz
3595 dni temu
Bardzo czasochłonna, kosztowna a efekt przecietny z minusem.
odpowiedz
3614 dni temu
Aniu w przypadku braku świeżej, można użyć brzoskwinię z puszki.
odpowiedz
3614 dni temu
Mam pytanko czym można zastąpić brzoskwinię, bo z racji pory roku (zima) nie ma świeżej.
odpowiedz
3689 dni temu
No tak, czyli dobrze mi sie wydawalo ze te lupinki nie moga zmieknac... ale chyba z 10 razy na filmie sie wgladalem i w koncu dalem sie przekonac ze Pascal wrzuca pistacje w lupinkach, dlatego i ja tak zrobilem mimo wszystko nie dowierzajac ze to moze 'zadzialac'. W kazdym badz razie dziekuje za wyjasnienie, ale tak przy okazji, te "wewnetrzne" lupinki nie sa chyba natyle twarde zeby w ogole brac pod uwage ich zdejmowanie lub nie... to tez moglo troche zmylic ;)
odpowiedz
3697 dni temu
Drogi Marcinie, pistacje powinieneś wcześniej obrać ze skorupek. Długie gotowanie nie zmieniłoby struktury łupinki. Łupinki, o których mowa to skórka okalająca sam orzech. Następnym razem obierz pistacje, a jedzenie sprawi Ci większą przyjemność :)
odpowiedz
3697 dni temu
Wyszlo super, ale kaszy faktycznie chyba nie trzeba az tyle, dalem 400g i reszte skladnikow wg przepisu (lub wiecej) i wyszla podobna wielka micha jak na filmie. Tylko jeden minus - wg przepisu pistacje mialy zmieknac (lupinki) a po prawie dobie od zrobienia dalej sa na tyle twarde ze nie da sie ich tak jesc tylko trzeba wyciagac ze srodka a lupinki odrzucac (trzeba wiec uwazac jedzac zeby nie zgryzc za mocno).
odpowiedz
1733 dni temu
Serio wrzuciłeś pistacje w skorupce?! 🤣🤣🤣
3714 dni temu
Danie bardzo fajne, aczkolwiek nie wiem czy nie za dużo w przepisie jest kaszy. Ja ugotowałem 500 gram i to i tak jest duża micha, którą we czwórkę trudno przejeść ...
odpowiedz
3717 dni temu
Bardzo ciekawe pomysł na sałatkę jak i dodatek do dania i przy okazji bardzo smaczny. Zamiast schabu użyłam kurczaka, a mango zastąpiłam figą. Skoro chłopak, który nie przepada za pęczakiem stwierdził, że to połączenie bardzo mu smakuje to więcej nie trzeba dodawać. Moim zdaniem ta sałatka z mięsem to dobre rozwiązanie jako pojedyncze danie, a bez jako dodatek do dania mięsnego zamiast ziemniaków ryżu itp. Polecam
odpowiedz
3720 dni temu
Patrycjo, jak najbardziej, możesz zastąpić schab mięsem z kurczaka :)
odpowiedz
3208 dni temu
ja dodałam polędwicę z indyka i według mnie jest rewelacja!
3721 dni temu
A czy nada się tutaj również pierś z kurczaka zamiast schabu?? Przepis mi się podoba, ale akurat mam pierś z kurczaka pod ręką??
odpowiedz
zobacz wszystkie