Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Do dużej miski wrzucamy ugotowany pęczak (możemy użyć również kaszy jaglanej lub gryczanej), ogórek, szczypiorek, cebulę. Dodajemy żurawinę, rodzynki, pistacje oraz migdały w całości, pokrojone w kostkę mango oraz brzoskwinię. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Rzodkiewki kroimy w półtalarki i dodajemy do pozostałych składników.

Sos

Musztardę i oliwę z oliwek mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy łyżkę wody, całość mieszamy.

Smażone plastry schabu

Plastry schabu myjemy i osuszamy. Delikatnie nacinamy błonkę na brzegach plastrów. Mięso z obu stron doprawiamy pieprzem i solą. Plastry schabu smażymy na bardzo gorącej patelni posmarowanej oliwą z oliwek. Schab smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, odkładamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w kostkę.

Mięso dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Wlewamy sos. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Całość mieszamy. Sałatkę przed podaniem wstawiamy minimum na 5 godzin do lodówki. Dekorujemy kilkoma listkami natki pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Gość Gość
    920 dni temu
    i nie ma w składnikach ilości musztardy i oliwy z oliwek do sosu...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    920 dni temu
    Musztardę i oliwę łączymy według własnych preferencji - do smaku :)
  • Gość Gość
    186 dni temu
    Masz problem...
  • Ewik Ewik
    969 dni temu
    A gdzie ten schab w "składnikach"????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    969 dni temu
    Dziękujemy za czujność, już dodajemy :)
  • ewe ewe
    970 dni temu
    Czy sałatka będzie się nadawała do jedzenia po 2 dniach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    969 dni temu
    Sałatka może chwilę postać, jednak rzodkiewka i ogórek nie utrzymają długo swojej świeżości. Sugerujemy zrobić ją maksymalnie 1 dzień wcześniej.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1288 dni temu
    Gościu, w przepisie podajemy ilość kaszy już po ugotowaniu. Powinnaś ugotować około 250-300g pęczaku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1289 dni temu
    Witam,zrobilam owa salatke prawie wg przepisu.Otoz wg sugesti znajomych by uzyc mniejszej ilosci kaszy,uzylam 500g, ale niestety nadal uwazam ze porcja jest b duza. Czy mozecie zrewidowac ilosc skladnikow(gramy) w przepisie ? Ta podana proporcja jest dla przynajmniej 10 osob.Dziekuje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1305 dni temu
    Drogi Gościu, granat to rewelacyjny pomysł! Dziękujemy za podzielenie się własną wersją sałatki!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1306 dni temu
    Sałatka rewelacyjna. Szybko sie robi i jest bardzo smaczna. Jadło juz u mnie ją kilka osób i wszyscy sie zachwycali. Zamiast brzoskwini dałam granata - pyszne :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1306 dni temu
    Bardzo czasochłonna, kosztowna a efekt przecietny z minusem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1325 dni temu
    Aniu w przypadku braku świeżej, można użyć brzoskwinię z puszki.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1326 dni temu
    Mam pytanko czym można zastąpić brzoskwinię, bo z racji pory roku (zima) nie ma świeżej.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    1401 dni temu
    No tak, czyli dobrze mi sie wydawalo ze te lupinki nie moga zmieknac... ale chyba z 10 razy na filmie sie wgladalem i w koncu dalem sie przekonac ze Pascal wrzuca pistacje w lupinkach, dlatego i ja tak zrobilem mimo wszystko nie dowierzajac ze to moze 'zadzialac'. W kazdym badz razie dziekuje za wyjasnienie, ale tak przy okazji, te "wewnetrzne" lupinki nie sa chyba natyle twarde zeby w ogole brac pod uwage ich zdejmowanie lub nie... to tez moglo troche zmylic ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1408 dni temu
    Drogi Marcinie, pistacje powinieneś wcześniej obrać ze skorupek. Długie gotowanie nie zmieniłoby struktury łupinki. Łupinki, o których mowa to skórka okalająca sam orzech. Następnym razem obierz pistacje, a jedzenie sprawi Ci większą przyjemność :)

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    1409 dni temu
    Wyszlo super, ale kaszy faktycznie chyba nie trzeba az tyle, dalem 400g i reszte skladnikow wg przepisu (lub wiecej) i wyszla podobna wielka micha jak na filmie. Tylko jeden minus - wg przepisu pistacje mialy zmieknac (lupinki) a po prawie dobie od zrobienia dalej sa na tyle twarde ze nie da sie ich tak jesc tylko trzeba wyciagac ze srodka a lupinki odrzucac (trzeba wiec uwazac jedzac zeby nie zgryzc za mocno).

    odpowiedz

  • Darek Darek
    1426 dni temu
    Danie bardzo fajne, aczkolwiek nie wiem czy nie za dużo w przepisie jest kaszy. Ja ugotowałem 500 gram i to i tak jest duża micha, którą we czwórkę trudno przejeść ...

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    1428 dni temu
    Bardzo ciekawe pomysł na sałatkę jak i dodatek do dania i przy okazji bardzo smaczny. Zamiast schabu użyłam kurczaka, a mango zastąpiłam figą. Skoro chłopak, który nie przepada za pęczakiem stwierdził, że to połączenie bardzo mu smakuje to więcej nie trzeba dodawać. Moim zdaniem ta sałatka z mięsem to dobre rozwiązanie jako pojedyncze danie, a bez jako dodatek do dania mięsnego zamiast ziemniaków ryżu itp. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1431 dni temu
    Patrycjo, jak najbardziej, możesz zastąpić schab mięsem z kurczaka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    920 dni temu
    ja dodałam polędwicę z indyka i według mnie jest rewelacja!
  • Patrycja Patrycja
    1432 dni temu
    A czy nada się tutaj również pierś z kurczaka zamiast schabu?? Przepis mi się podoba, ale akurat mam pierś z kurczaka pod ręką??

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram