Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Do dużej miski wrzucamy ugotowany pęczak (możemy użyć również kaszy jaglanej lub gryczanej), ogórek, szczypiorek, cebulę. Dodajemy żurawinę, rodzynki, pistacje oraz migdały w całości, pokrojone w kostkę mango oraz brzoskwinię. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Rzodkiewki kroimy w półtalarki i dodajemy do pozostałych składników.

Sos

Musztardę i oliwę z oliwek mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy łyżkę wody, całość mieszamy.

Smażone plastry schabu

Plastry schabu myjemy i osuszamy. Delikatnie nacinamy błonkę na brzegach plastrów. Mięso z obu stron doprawiamy pieprzem i solą. Plastry schabu smażymy na bardzo gorącej patelni posmarowanej oliwą z oliwek. Schab smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, odkładamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w kostkę.

Mięso dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Wlewamy sos. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Całość mieszamy. Sałatkę przed podaniem wstawiamy minimum na 5 godzin do lodówki. Dekorujemy kilkoma listkami natki pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    1615 dni temu
    i nie ma w składnikach ilości musztardy i oliwy z oliwek do sosu...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1615 dni temu
    Musztardę i oliwę łączymy według własnych preferencji - do smaku :)
  • Gość Gość
    880 dni temu
    Masz problem...
  • Ewik Ewik
    1664 dni temu
    A gdzie ten schab w "składnikach"????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1664 dni temu
    Dziękujemy za czujność, już dodajemy :)
  • ewe ewe
    1665 dni temu
    Czy sałatka będzie się nadawała do jedzenia po 2 dniach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1664 dni temu
    Sałatka może chwilę postać, jednak rzodkiewka i ogórek nie utrzymają długo swojej świeżości. Sugerujemy zrobić ją maksymalnie 1 dzień wcześniej.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1983 dni temu
    Gościu, w przepisie podajemy ilość kaszy już po ugotowaniu. Powinnaś ugotować około 250-300g pęczaku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1984 dni temu
    Witam,zrobilam owa salatke prawie wg przepisu.Otoz wg sugesti znajomych by uzyc mniejszej ilosci kaszy,uzylam 500g, ale niestety nadal uwazam ze porcja jest b duza. Czy mozecie zrewidowac ilosc skladnikow(gramy) w przepisie ? Ta podana proporcja jest dla przynajmniej 10 osob.Dziekuje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2000 dni temu
    Drogi Gościu, granat to rewelacyjny pomysł! Dziękujemy za podzielenie się własną wersją sałatki!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2001 dni temu
    Sałatka rewelacyjna. Szybko sie robi i jest bardzo smaczna. Jadło juz u mnie ją kilka osób i wszyscy sie zachwycali. Zamiast brzoskwini dałam granata - pyszne :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2001 dni temu
    Bardzo czasochłonna, kosztowna a efekt przecietny z minusem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2020 dni temu
    Aniu w przypadku braku świeżej, można użyć brzoskwinię z puszki.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2021 dni temu
    Mam pytanko czym można zastąpić brzoskwinię, bo z racji pory roku (zima) nie ma świeżej.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    2096 dni temu
    No tak, czyli dobrze mi sie wydawalo ze te lupinki nie moga zmieknac... ale chyba z 10 razy na filmie sie wgladalem i w koncu dalem sie przekonac ze Pascal wrzuca pistacje w lupinkach, dlatego i ja tak zrobilem mimo wszystko nie dowierzajac ze to moze 'zadzialac'. W kazdym badz razie dziekuje za wyjasnienie, ale tak przy okazji, te "wewnetrzne" lupinki nie sa chyba natyle twarde zeby w ogole brac pod uwage ich zdejmowanie lub nie... to tez moglo troche zmylic ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2103 dni temu
    Drogi Marcinie, pistacje powinieneś wcześniej obrać ze skorupek. Długie gotowanie nie zmieniłoby struktury łupinki. Łupinki, o których mowa to skórka okalająca sam orzech. Następnym razem obierz pistacje, a jedzenie sprawi Ci większą przyjemność :)

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    2104 dni temu
    Wyszlo super, ale kaszy faktycznie chyba nie trzeba az tyle, dalem 400g i reszte skladnikow wg przepisu (lub wiecej) i wyszla podobna wielka micha jak na filmie. Tylko jeden minus - wg przepisu pistacje mialy zmieknac (lupinki) a po prawie dobie od zrobienia dalej sa na tyle twarde ze nie da sie ich tak jesc tylko trzeba wyciagac ze srodka a lupinki odrzucac (trzeba wiec uwazac jedzac zeby nie zgryzc za mocno).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    140 dni temu
    Serio wrzuciłeś pistacje w skorupce?! 🤣🤣🤣
  • Darek Darek
    2121 dni temu
    Danie bardzo fajne, aczkolwiek nie wiem czy nie za dużo w przepisie jest kaszy. Ja ugotowałem 500 gram i to i tak jest duża micha, którą we czwórkę trudno przejeść ...

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    2123 dni temu
    Bardzo ciekawe pomysł na sałatkę jak i dodatek do dania i przy okazji bardzo smaczny. Zamiast schabu użyłam kurczaka, a mango zastąpiłam figą. Skoro chłopak, który nie przepada za pęczakiem stwierdził, że to połączenie bardzo mu smakuje to więcej nie trzeba dodawać. Moim zdaniem ta sałatka z mięsem to dobre rozwiązanie jako pojedyncze danie, a bez jako dodatek do dania mięsnego zamiast ziemniaków ryżu itp. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2126 dni temu
    Patrycjo, jak najbardziej, możesz zastąpić schab mięsem z kurczaka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1615 dni temu
    ja dodałam polędwicę z indyka i według mnie jest rewelacja!
  • Patrycja Patrycja
    2127 dni temu
    A czy nada się tutaj również pierś z kurczaka zamiast schabu?? Przepis mi się podoba, ale akurat mam pierś z kurczaka pod ręką??

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram