Dania główne - Kasza pęczak - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 »
Wędkarzom pęczak kojarzy się pewnie jedynie z przynętą na ryby. A jednak coraz częściej pojawia się na naszych stołach jako alternatywa dla ziemniaków, ryżu czy innych kasz. Sprawdźmy, dlaczego warto go jeść!

Co to jest pęczak?

Pęczak jest jednym z rodzajów kaszy jęczmiennej. Są to całe ziarna jęczmienia pozbawione łuski. Pęczak zawiera gluten, więc powinny go unikać osoby chorujące na celiakię. Kasza ta w smaku jest delikatna, ma lekko orzechowy smak. Świetnie nadaje się do zup, gulaszów i wielu innych dań.

Ile kalorii ma kasza pęczak?

100 g kaszy pęczak ma 123 kalorie. Szklanka pęczaku ma 140 g, a więc 172 kalorie.

Jaki indeks glikemiczny ma kasza pęczak?

Indeks glikemiczny pęczaku wynosi 45, co oznacza, że nie podnosi się szybko stężenia glukozy we krwi.

Jakie witaminy ma pęczak?

Chcesz zjeść kaszę, która ma najwięcej wartości odżywczych spośród wszystkich kasz jęczmiennych? Dobrze trafiłeś. Pęczak ma bardzo dużo minerałów i witamin. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B. Pęczak zawiera też selen, cynk, magnez, fosfor czy żelazo.

Jak gotować pęczak?

Pęczak można ugotować na sypko lub na gęsto.

Przepis na pęczak na sypko

Pęczak na sypko gotujemy w sposób następujący: 1 szklanka pęczaku, 2,5 szklanki wody. Pęczak płuczemy na sicie, przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy łyżkę oliwy i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut. Następnie zestawiamy z ognia na ok. 10 minut, żeby doszedł pod przykryciem.

Przepis na pęczak na gęsto

Pęczak na gęsto gotujemy w ok. 3 szklankach wody. Podobnie jak wcześniej, płuczemy go i zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżkę oliwy. Po zagotowaniu gotujemy na malutkim ogniu. Powinien wypić całą wodę i całkowicie zmięknąć, a nawet lekko się rozkleić.

Co robić z kaszy pęczak?

Kasza pęczak, mimo że bardzo zdrowa, nie jest zbyt popularna w naszej kuchni. A szkoda! Jest bowiem wiele potraw, które można przyrządzić na bazie pęczaku. Zamiast risotto możemy zrobić pęczotto. Z pęczaku można zrobić roladki, pierogi gołąbki czy kotlety. Jest składnikiem sałatek, ale będzie też świetną alternatywą dla ziemniaków czy ryżu. Pasuje bowiem do mięs, gulaszów, duszonych warzyw czy ryb. Można go podawać też na słodko. Świetna będzie sałatka z dodatkiem miodu i bakalii.

Sprawdź nasze przepisy na pęczak!

Jaki sos pasuje do kaszy pęczak?

Do pęczaku pasują wszelkiego rodzaju sosy. Świetny będzie gulasz z sosem mięsnym, ale i grzybowym.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!