zobacz film 3 sposoby na kaszę pęczak

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • garnek lub rondelek z pokrywką

Przygotuj wcześniej:

Jajko ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

SAŁATKA Z PĘCZAKU I TUŃCZYKA

Krok 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie (w proporcji 1:3) zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.

Pod koniec gotowania, gdy pęczak wchłonie cały płyn, przykrywamy garnek i parujemy kaszę.

Krok 2: KROIMY WARZYWA

Paprykę, świeży i kiszony ogórek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak drobno siekamy. Warzywa łączymy w misce z ugotowanym pęczakiem.

Krok 3: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW SAŁATKI

Dodajemy tuńczyka, groszek i jajko na twardo pokrojone w kostkę.

Całość doprawiamy pieprzem. Dodajemy majonez, skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy tak, by delikatnie rozdrobnić tuńczyka, nie miażdżąc pozostałych składników. Doprawiamy solą.

Krok 4: PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę podajemy w miseczce jako osobne danie lub jako dodatek do grzanek – w formie pasty.

KASZOTTO Z MŁODĄ KAPUSTĄ

Krok 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.

Pod koniec gotowania, gdy pęczak wchłonie cały płyn, przykrywamy garnek i parujemy kaszę.

Krok 2: PRAŻYMY CEBULĘ

Cebulę pokrojoną w kostkę prażymy w rondelku na małym ogniu na delikatnie rozgrzanym oleju. Cebula powinna się wysuszyć i nabrać złotego, lekko brązowego koloru – uważamy, by jej nie przypalić.

Krok 3: DOPRAWIAMY KASZĘ PĘCZAK

Ugotowaną i uparowaną kaszę doprawiamy roztartym w dłoniach tymiankiem, kuminem i sosem sojowym. Mieszamy i wyłączamy ogień.

Krok 4: KROIMY I PRAŻYMY KAPUSTĘ

Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do uprażonej cebuli. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy. Chwilę prażymy.

Dodajemy 30 ml wody i 50 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Mieszamy i przykrywamy. Prażymy, by odparować wodę. Kapusta powinna pozostać delikatnie chrupiąca.

Krok 5: DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK I DOPRAWIAMY KASZOTTO

Do uprażonej kapusty dodajemy przyprawioną kaszę pęczak. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 30 ml wody i 50 g masła i ponownie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.

Mieszamy i gotujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Z wierzchu oprószamy drobno posiekanym koperkiem.

SZAKSZUKA Z PĘCZAKIEM

Krok 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.

Pod koniec gotowania, gdy pęczak wchłonie cały płyn, przykrywamy garnek i parujemy kaszę.

Krok 2: PRZESMAŻAMY WARZYWA

Cebulę pokrojoną w dużą kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni tak, by się zeszkliła, nie nabierając koloru. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, sól i pieprz.

Dodajemy paprykę pokrojoną w dużą kostkę, mieszamy i chwilę przesmażamy.

Dodajemy kukurydzę i ciecierzycę odcedzoną z zalewy. Mieszamy. Całość przyprawiamy mieloną ostrą papryką i curry. Ponownie mieszamy i przesmażamy.

Krok 3: DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK

Dodajemy pęczak i dokładnie mieszamy. Prażymy na małym ogniu ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.

Krok 4: DODAJEMY POMIDORY I MASŁO

Dodajemy pomidory pelati, mieszamy i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą. Dodajemy masło i koperek. Mieszamy i zmniejszamy ogień.

Krok 5: SMAŻYMY JAJKA SADZONE I PODAJEMY SZAKSZUKĘ

W kaszy tworzymy 4 niewielkie zagłębienia, odsłaniając dno patelni. W każde zagłębienie wlewamy odrobinę oleju (możemy wykorzystać olej po prażeniu cebuli – przepis na kaszotto z młodą kapustą), a następnie wbijamy jajka. Doprawiamy z wierzchu pieprzem.

Patelnię przykrywamy na ok. 3-4 minuty, by białko jaj się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Szakszukę podajemy z listkami świeżej bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1183 dni temu
    Na ile osób jest przewidziana zaproponowana przez Państwa porcja kaszotta z młodą kapustą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1183 dni temu
    Tej ilości na pewno wystarczy na dwie osoby lub na trzy, jeśli przyjmiemy, że porcje mogą być mniejsze ;)
  • paulina paulina
    1586 dni temu
    To kaszotto to chyba moja ulubiona potrawa z pęczakiem, polecam wszystkim

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!