Pęczak z orzechami i pieczarkami

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Gotujemy kaszę

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy kaszę pęczak i chwilę prażymy, zalewamy wodą (stosunek kaszy do wody 1:2,5). Orzechy laskowe, sosnowe i słonecznik prażymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, na złoty kolor przez około 8-10 minut. Orzechy laskowe obieramy.

Krok 2: Obgotowujemy brokuł

Brokuł dzielimy na małe różyczki i obgotowujemy (powinny być lekko twarde). Pokrojone na cząstki pieczarki obsmażamy na patelni, zalewamy kwasem chlebowym i czekamy, aż płyn odparuje. Dodajemy kaszę, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Krok 3: Dodajemy masło 

Dodajemy masło, dokładnie mieszamy, czekamy, aż masło się rozpuści. W razie potrzeby należy dolać odrobinę wrzątku, żeby całość nabrała kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy różyczki brokułu, posiekany tymianek, orzechy oraz starty ser.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami

Dowiedz się, jak przygotować wykwintny obiad. Może soczyste piersi kaczki, nadziewane suszonymi owocami?

Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem

Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Kinga Paruzel

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami

Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Piotr Gąsowski

Sałatka z kaszą i kabanosami

Lekko ostry sos, kasza, kabanosy i natka pietruszki. To sałatka, która sprawdzi się podczas każdej sylwestrowej zabawy!

Sałatka z kaszą i kabanosami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (9)

Avatar
  • AB AB
    1929 dni temu
    Czym można zastąpić kwas chlebowy? Resztę składników mam, ale kwas niedostępny...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1929 dni temu
    Kwas chlebowy najlepiej zastąpić białym wytrawnym winem, ale jeśli nie masz również tego składnika, po prostu pomiń kwas. Odpowiada on głównie za nadanie specyficznej nuty smakowej potrawie, ale odpowiednią konsystencję uzyskasz również bez niego-dzięki dodatkowi masła i wody, które dodajemy w 3 kroku. Lekko kwaskowy smak całości nada zaś skórka i sok z cytryny.
  • Gość Gość
    819 dni temu
    Porter też może zastapoc kwas chlebowy
  • Gość Gość
    1955 dni temu
    W 1 kroku: "Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy kaszę pęczak i chwilę prażymy, zalewamy wodą (stosunek kaszy do wody 1:2,5)." - ile czasu ta kasza ma być prażona w wodzie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1954 dni temu
    Kaszę prażymy w garnku na oleju. Gdy ją zalewamy wodą - gotujemy wedle wskazań na opakowaniu :)
  • Gość Gość
    2243 dni temu
    Świetne danie. Bardzo dobre!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2320 dni temu
    Fantastyczne danie! Wyszło pycha!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2761 dni temu
    Czegoś nie zrozumiłaam. Jakie sa składniki na sos? pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2761 dni temu
    Drogi Gościu, krok 3 jest kontynuacją kroku 2 - "Pokrojone na cząstki pieczarki obsmażamy na patelni, zalewamy kwasem chlebowym i czekamy, aż płyn odparuje. Dodajemy kaszę, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru." Po tych czynnościach, dodajemy do dania masło. Delikatny sos, powstaje z kwasu chlebowego. :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!