Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Gotujemy kaszę
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy kaszę pęczak i chwilę prażymy, zalewamy wodą (stosunek kaszy do wody 1:2,5). Orzechy laskowe, sosnowe i słonecznik prażymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, na złoty kolor przez około 8-10 minut. Orzechy laskowe obieramy.
Krok 2: Obgotowujemy brokuł
Brokuł dzielimy na małe różyczki i obgotowujemy (powinny być lekko twarde). Pokrojone na cząstki pieczarki obsmażamy na patelni, zalewamy kwasem chlebowym i czekamy, aż płyn odparuje. Dodajemy kaszę, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Krok 3: Dodajemy masło
Dodajemy masło, dokładnie mieszamy, czekamy, aż masło się rozpuści. W razie potrzeby należy dolać odrobinę wrzątku, żeby całość nabrała kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy różyczki brokułu, posiekany tymianek, orzechy oraz starty ser.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
Dowiedz się, jak przygotować wykwintny obiad. Może soczyste piersi kaczki, nadziewane suszonymi owocami?
Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!
Sałatka z kaszą i kabanosami
Lekko ostry sos, kasza, kabanosy i natka pietruszki. To sałatka, która sprawdzi się podczas każdej sylwestrowej zabawy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Palia w cytrynach
- Dacquoise orzechowo-truskawkowy
- Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
- Truskawkowo-ogórkowy lassi
- Jaglany crème brûlée
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Zupa jabłkowo-ziemniaczana
- Curry z jagnięciny z fasolką
- Sałatka z chlebem figowym i szynką
- Kapuśniak gryczany
- Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
- Klopsiki z sosem borówkowym
- Lody figowe
- Sernik na zimno z mango i nasionami chia
- Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
- Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą
- Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
- Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
- Karkówka z imbirem i sosem sojowym
- Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
- Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
- Zupa jarzynowa z klopsikami
- Kurczak w kiszonej kapuście z curry
- Babka z niespodzianką
- Pieczony ser brie z pieczarkami
- 3 sposoby na jesienne śniadanie
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Tarta rabarbarowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1707 dni temu
Czym można zastąpić kwas chlebowy? Resztę składników mam, ale kwas niedostępny...
odpowiedz
1707 dni temu
Kwas chlebowy najlepiej zastąpić białym wytrawnym winem, ale jeśli nie masz również tego składnika, po prostu pomiń kwas. Odpowiada on głównie za nadanie specyficznej nuty smakowej potrawie, ale odpowiednią konsystencję uzyskasz również bez niego-dzięki dodatkowi masła i wody, które dodajemy w 3 kroku. Lekko kwaskowy smak całości nada zaś skórka i sok z cytryny.
597 dni temu
Porter też może zastapoc kwas chlebowy
1733 dni temu
W 1 kroku: "Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy kaszę pęczak i chwilę prażymy, zalewamy wodą (stosunek kaszy do wody 1:2,5)." - ile czasu ta kasza ma być prażona w wodzie?
odpowiedz
1732 dni temu
Kaszę prażymy w garnku na oleju. Gdy ją zalewamy wodą - gotujemy wedle wskazań na opakowaniu :)
2021 dni temu
Świetne danie. Bardzo dobre!
odpowiedz
2098 dni temu
Fantastyczne danie! Wyszło pycha!
odpowiedz
2539 dni temu
Czegoś nie zrozumiłaam. Jakie sa składniki na sos? pozdrawiam
odpowiedz
2539 dni temu
Drogi Gościu, krok 3 jest kontynuacją kroku 2 - "Pokrojone na cząstki pieczarki obsmażamy na patelni, zalewamy kwasem chlebowym i czekamy, aż płyn odparuje. Dodajemy kaszę, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru." Po tych czynnościach, dodajemy do dania masło. Delikatny sos, powstaje z kwasu chlebowego. :)