Pęczak z orzechami i pieczarkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Gotujemy kaszę

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy kaszę pęczak i chwilę prażymy, zalewamy wodą (stosunek kaszy do wody 1:2,5). Orzechy laskowe, sosnowe i słonecznik prażymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, na złoty kolor przez około 8-10 minut. Orzechy laskowe obieramy.

Krok 2: Obgotowujemy brokuł

Brokuł dzielimy na małe różyczki i obgotowujemy (powinny być lekko twarde). Pokrojone na cząstki pieczarki obsmażamy na patelni, zalewamy kwasem chlebowym i czekamy, aż płyn odparuje. Dodajemy kaszę, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Krok 3: Dodajemy masło 

Dodajemy masło, dokładnie mieszamy, czekamy, aż masło się rozpuści. W razie potrzeby należy dolać odrobinę wrzątku, żeby całość nabrała kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy różyczki brokułu, posiekany tymianek, orzechy oraz starty ser.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • AB AB
    1727 dni temu
    Czym można zastąpić kwas chlebowy? Resztę składników mam, ale kwas niedostępny...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1727 dni temu
    Kwas chlebowy najlepiej zastąpić białym wytrawnym winem, ale jeśli nie masz również tego składnika, po prostu pomiń kwas. Odpowiada on głównie za nadanie specyficznej nuty smakowej potrawie, ale odpowiednią konsystencję uzyskasz również bez niego-dzięki dodatkowi masła i wody, które dodajemy w 3 kroku. Lekko kwaskowy smak całości nada zaś skórka i sok z cytryny.
  • Gość Gość
    618 dni temu
    Porter też może zastapoc kwas chlebowy
  • Gość Gość
    1753 dni temu
    W 1 kroku: "Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy kaszę pęczak i chwilę prażymy, zalewamy wodą (stosunek kaszy do wody 1:2,5)." - ile czasu ta kasza ma być prażona w wodzie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1752 dni temu
    Kaszę prażymy w garnku na oleju. Gdy ją zalewamy wodą - gotujemy wedle wskazań na opakowaniu :)
  • Gość Gość
    2042 dni temu
    Świetne danie. Bardzo dobre!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2118 dni temu
    Fantastyczne danie! Wyszło pycha!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2560 dni temu
    Czegoś nie zrozumiłaam. Jakie sa składniki na sos? pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2560 dni temu
    Drogi Gościu, krok 3 jest kontynuacją kroku 2 - "Pokrojone na cząstki pieczarki obsmażamy na patelni, zalewamy kwasem chlebowym i czekamy, aż płyn odparuje. Dodajemy kaszę, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru." Po tych czynnościach, dodajemy do dania masło. Delikatny sos, powstaje z kwasu chlebowego. :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!