Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Gotujemy kaszę

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy kaszę pęczak i chwilę prażymy, zalewamy wodą (stosunek kaszy do wody 1:2,5). Orzechy laskowe, sosnowe i słonecznik prażymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, na złoty kolor przez około 8-10 minut. Orzechy laskowe obieramy.

Krok 2: Obgotowujemy brokuł

Brokuł dzielimy na małe różyczki i obgotowujemy (powinny być lekko twarde). Pokrojone na cząstki pieczarki obsmażamy na patelni, zalewamy kwasem chlebowym i czekamy, aż płyn odparuje. Dodajemy kaszę, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Krok 3: Dodajemy masło 

Dodajemy masło, dokładnie mieszamy, czekamy, aż masło się rozpuści. W razie potrzeby należy dolać odrobinę wrzątku, żeby całość nabrała kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy różyczki brokułu, posiekany tymianek, orzechy oraz starty ser.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    375 dni temu
    Czegoś nie zrozumiłaam. Jakie sa składniki na sos? pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    375 dni temu
    Drogi Gościu, krok 3 jest kontynuacją kroku 2 - "Pokrojone na cząstki pieczarki obsmażamy na patelni, zalewamy kwasem chlebowym i czekamy, aż płyn odparuje. Dodajemy kaszę, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru." Po tych czynnościach, dodajemy do dania masło. Delikatny sos, powstaje z kwasu chlebowego. :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram