Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg).
  • Przygotuj sznurek i naczynie żaroodporne.

Piersi kaczki

Piersi kaczki myjemy, osuszamy, usuwamy zbędny tłuszcz i żyłki (tłuszcz zostawiamy do smażenia). Skórę kaczki nacinamy delikatnie wzdłuż po jednej stronie piersi i umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym. Kaczkę doprawiamy pieprzem, solą i posiekanym tymiankiem.

Farsz

Figi, morele, śliwki suszone siekamy. Mieszamy.

Bierzemy jedną pierś kaczki, nakładamy na nią farsz, na farsz nakładamy drugą pierś, tworząc coś w rodzaju kanapki. Całość związujemy razem sznurkiem, bardzo szczelnie. Tak samo robimy z kolejną parą piersi. Całość wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20-25 minut.

Pęczak

Do garnka nalewamy 2-3 łyżki oliwy, podgrzewamy na niej lekko zmrożone masło (30 g), następnie szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz tłuszcz wraz ze skórą kaczki (który pozostał nam po oczyszczaniu kaczki). Za pomocą szczypiec wyjmujemy kawałki skóry kaczki z garnka, na sam koniec do garnka wsypujemy pęczak, który mieszamy z cebulą. Całość podsmażamy, dodajemy 600 ml wody i solimy oraz pieprzymy. Odstawiamy pęczak na mniejszy ogień, gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 25-30 minut.

Do czystego garnka nalewamy oliwę z oliwek, dodajemy kawałek masła (30 g), rozpuszczamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy marchew pokrojoną w talarki, następnie dodajemy białą rzepę pokrojoną w kosteczkę. Całość solimy. Do warzyw dodajemy łyżeczkę miodu, mieszamy do momentu karmelizacji. Do pęczaku dodajemy podsmażoną marchew z rzepą, a następnie sól, pieprz oraz świeży posiekany tymianek. Mieszamy. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem.

Sos

Do rondla dodajemy 80 g cukru, podgrzewamy, gdy cukier się stopi, dodajemy 3 łyżki octu winnego, sok pomarańczowy i szczyptę cynamonu. Do sosu dodajemy 80 g masła, które rozpuszczamy w sosie. Sos redukujemy. Do smaku dodajemy sól i pieprz.

Jak podawać

Sos przelewamy do sosjerki, na talerz wykładamy pęczak z warzywami, na pęczaku kładziemy pieczeń z piersi kaczki. Dekorujemy świeżym tymiankiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3109 dni temu
    Leszku, kaczkę dzielimy w poprzek - w ten sposób farsz pozostanie w środku.

    odpowiedz

  • ToJa ToJa
    3110 dni temu
    super kaczka!

    odpowiedz

  • KAczaPierśjesTsUpeR KAczaPierśjesTsUpeR
    3111 dni temu
    AHHAHAHAHAHHAHAHHAH LUCYFER POZDRAWIA WAS PIEKIELNE KACZKI

    odpowiedz

  • Leszek_78 Leszek_78
    3112 dni temu
    W jaki sposób podzielić tą porcję ? W poprzek czy wzdłuż ?

    odpowiedz

  • Bodhisattwa Bodhisattwa
    3113 dni temu
    80 g cukru w przepisie czyni tę potrawę dla mnie niejadalną.Ta neurotoksyna produkowana przemysłowo przyczynia się do powstawania komórek rakowych, których jest przyjacielem, bo je karmi.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!