
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg).
- Przygotuj sznurek i naczynie żaroodporne.
Piersi kaczki
Piersi kaczki myjemy, osuszamy, usuwamy zbędny tłuszcz i żyłki (tłuszcz zostawiamy do smażenia). Skórę kaczki nacinamy delikatnie wzdłuż po jednej stronie piersi i umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym. Kaczkę doprawiamy pieprzem, solą i 3-4 łyżeczkami świeżego tymianku.
Farsz
Figi, morele, śliwki suszone siekamy. Mieszamy.
Bierzemy jedną pierś kaczki, nakładamy na nią farsz, na farsz nakładamy drugą pierś, tworząc coś w rodzaju kanapki. Całość związujemy razem sznurkiem, bardzo szczelnie. Tak samo robimy z kolejną parą piersi. Całość wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20-25 minut.
Pęczak
Do garnka nalewamy 2-3 łyżki oliwy, podgrzewamy na niej lekko zmrożone masło (30 g), następnie szklimy cebulę oraz tłuszcz wraz ze skórą kaczki (który pozostał nam po oczyszczaniu kaczki). Za pomocą szczypiec wyjmujemy kawałki skóry kaczki z garnka, na sam koniec do garnka wsypujemy pęczak, który mieszamy z cebulą. Całość podsmażamy, dodajemy 600 ml wody i solimy oraz pieprzymy. Odstawiamy pęczak na mniejszy ogień, gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 25-30 minut.
Do czystego garnka nalewamy oliwę z oliwek, dodajemy kawałek masła (30 g), rozpuszczamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy marchew pokrojoną w talarki, następnie dodajemy białą rzepę pokrojoną w kosteczkę. Całość solimy. Do warzyw dodajemy łyżeczkę miodu, mieszamy do momentu karmelizacji. Do pęczaku dodajemy podsmażoną marchew z rzepą, a następnie sól, pieprz oraz świeży posiekany tymianek. Mieszamy. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
Sos
Do rondla dodajemy 80 g cukru, podgrzewamy, gdy cukier się stopi, dodajemy 3 łyżki octu winnego, sok pomarańczowy i szczyptę cynamonu. Do sosu dodajemy 80 g masła, które rozpuszczamy w sosie. Sos redukujemy. Do smaku dodajemy sól i pieprz.
Jak podawać
Sos przelewamy do sosjerki, na talerz wykładamy pęczak z warzywami, na pęczaku kładziemy pieczeń z piersi kaczki. Dekorujemy świeżym tymiankiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka z żurawiną
Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.

Pieczona kaczka z cykorią
Potrawa, która dowodzi, jak fantastycznie komponuje się pieczona kaczka z cykorią oraz pomarańczą.

Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.

Rybny kapuśniak
Zupa z karpia i kapuśniak w jednym! Pyszne połączenie świątecznych smaków, które może zagościć na Twoim stole.

Komentarze (5)
2628 dni temu
Leszku, kaczkę dzielimy w poprzek - w ten sposób farsz pozostanie w środku.
odpowiedz
2628 dni temu
super kaczka!
odpowiedz
2630 dni temu
AHHAHAHAHAHHAHAHHAH LUCYFER POZDRAWIA WAS PIEKIELNE KACZKI
odpowiedz
2631 dni temu
W jaki sposób podzielić tą porcję ? W poprzek czy wzdłuż ?
odpowiedz
2632 dni temu
80 g cukru w przepisie czyni tę potrawę dla mnie niejadalną.Ta neurotoksyna produkowana przemysłowo przyczynia się do powstawania komórek rakowych, których jest przyjacielem, bo je karmi.
odpowiedz
zobacz wszystkie