Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg).
  • Przygotuj sznurek i naczynie żaroodporne.

Piersi kaczki

Piersi kaczki myjemy, osuszamy, usuwamy zbędny tłuszcz i żyłki (tłuszcz zostawiamy do smażenia). Skórę kaczki nacinamy delikatnie wzdłuż po jednej stronie piersi i umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym. Kaczkę doprawiamy pieprzem, solą i 3-4 łyżeczkami świeżego tymianku.

Farsz

Figi, morele, śliwki suszone siekamy. Mieszamy.

Bierzemy jedną pierś kaczki, nakładamy na nią farsz, na farsz nakładamy drugą pierś, tworząc coś w rodzaju kanapki. Całość związujemy razem sznurkiem, bardzo szczelnie. Tak samo robimy z kolejną parą piersi. Całość wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20-25 minut.

Pęczak

Do garnka nalewamy 2-3 łyżki oliwy, podgrzewamy na niej lekko zmrożone masło (30 g), następnie szklimy cebulę oraz tłuszcz wraz ze skórą kaczki (który pozostał nam po oczyszczaniu kaczki). Za pomocą szczypiec wyjmujemy kawałki skóry kaczki z garnka, na sam koniec do garnka wsypujemy pęczak, który mieszamy z cebulą. Całość podsmażamy, dodajemy 600 ml wody i solimy oraz pieprzymy. Odstawiamy pęczak na mniejszy ogień, gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 25-30 minut.

Do czystego garnka nalewamy oliwę z oliwek, dodajemy kawałek masła (30 g), rozpuszczamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy marchew pokrojoną w talarki, następnie dodajemy białą rzepę pokrojoną w kosteczkę. Całość solimy. Do warzyw dodajemy łyżeczkę miodu, mieszamy do momentu karmelizacji. Do pęczaku dodajemy podsmażoną marchew z rzepą, a następnie sól, pieprz oraz świeży posiekany tymianek. Mieszamy. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem.

Sos

Do rondla dodajemy 80 g cukru, podgrzewamy, gdy cukier się stopi, dodajemy 3 łyżki octu winnego, sok pomarańczowy i szczyptę cynamonu. Do sosu dodajemy 80 g masła, które rozpuszczamy w sosie. Sos redukujemy. Do smaku dodajemy sól i pieprz.

Jak podawać

Sos przelewamy do sosjerki, na talerz wykładamy pęczak z warzywami, na pęczaku kładziemy pieczeń z piersi kaczki. Dekorujemy świeżym tymiankiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1757 dni temu
    Leszku, kaczkę dzielimy w poprzek - w ten sposób farsz pozostanie w środku.

    odpowiedz

  • ToJa ToJa
    1757 dni temu
    super kaczka!

    odpowiedz

  • KAczaPierśjesTsUpeR KAczaPierśjesTsUpeR
    1759 dni temu
    AHHAHAHAHAHHAHAHHAH LUCYFER POZDRAWIA WAS PIEKIELNE KACZKI

    odpowiedz

  • Leszek_78 Leszek_78
    1760 dni temu
    W jaki sposób podzielić tą porcję ? W poprzek czy wzdłuż ?

    odpowiedz

  • Bodhisattwa Bodhisattwa
    1761 dni temu
    80 g cukru w przepisie czyni tę potrawę dla mnie niejadalną.Ta neurotoksyna produkowana przemysłowo przyczynia się do powstawania komórek rakowych, których jest przyjacielem, bo je karmi.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram