
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Obsmażamy mięso
Łopatkę wieprzową kroimy na grube kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsypujemy mięso mąką pszenną i obsmażamy na rozgrzanym oleju w naczyniu żeliwnym.
Krok 2: Dusimy łopatkę w cydrze
Gdy mięso będzie miało złoty kolor – dodajemy laski cynamonu, liście laurowe, ziele angielskie i jedną cząstkę cytryny. Dodajemy miód i kilka gałązek tymianku. Całość zalewamy cydrem, tak by przykryć powierzchnię mięsa. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut.
Krok 3: Do dania dodajemy pęczak
Pęczak zalewamy zimną wodą i chwilę namaczamy. Po 45 minutach do mięsa dodajemy namoczony pęczak. Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy kolejne 20-25 minut na wolnym ogniu. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z kilkoma gałązkami świeżego tymianku.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Lody tajskie
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Musaka grecka
- Zapiekanka ziemniaczana
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Chlebek bananowy
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Spaghetti bolognese
- Pulpety w sosie własnym
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (9)
186 dni temu
Dziś zrobiłem łopatkę w cydrze według przepisu. Wyszła genialnie !!! Długo tak dobrego gulaszu nie jadłem. Jeszcze nie raz będę wracał do tej potrawy. Dziękuje za pomysł i inspirację. Serdeczne pozdrowienia dla całej ekipy Kuchni Lidla i p.Karola Okrasy Tak trzymać !!!
odpowiedz
1636 dni temu
Bardzo smaczne, ale ja dusiłem na wolnym ogniu 3h. Goście byli zachwyceni.
odpowiedz
1954 dni temu
REWELACJA! Naprawdę przepyszne. Robiłam raz wersję z goździkami, bo nie miałam cynamonu. Również wyszło wybornie.
odpowiedz
1984 dni temu
Czy można zastąpić laskę cynamonu mielonym cynamonem, a świeży tymianek suszonym?
odpowiedz
1984 dni temu
W takiej sytuacji użyj 1 łyżeczki cynamonu i dwóch łyżeczek tymianku :)
1990 dni temu
Bardzo smaczne i oryginalne w smaku. Polecam! :)
odpowiedz
1981 dni temu
Smakówa :D
2093 dni temu
Czy można zostawić mięso na noc w cydrze i przyprawa?
odpowiedz
2380 dni temu
ciekawy, aromatyczny smak. Polecam!
odpowiedz