Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Obsmażamy mięso
Łopatkę wieprzową kroimy na grube kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsypujemy mięso mąką pszenną i obsmażamy na rozgrzanym oleju w naczyniu żeliwnym.
Krok 2: Dusimy łopatkę w cydrze
Gdy mięso będzie miało złoty kolor – dodajemy laski cynamonu, liście laurowe, ziele angielskie i jedną cząstkę cytryny. Dodajemy miód i kilka gałązek tymianku. Całość zalewamy cydrem, tak by przykryć powierzchnię mięsa. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut.
Krok 3: Do dania dodajemy pęczak
Pęczak zalewamy zimną wodą i chwilę namaczamy. Po 45 minutach do mięsa dodajemy namoczony pęczak. Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy kolejne 20-25 minut na wolnym ogniu. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z kilkoma gałązkami świeżego tymianku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Łazanki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Makowiec japoński
- Makówki śląskie
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Mini burgery
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ryba z piekarnika
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (9)
330 dni temu
Dziś zrobiłem łopatkę w cydrze według przepisu. Wyszła genialnie !!! Długo tak dobrego gulaszu nie jadłem. Jeszcze nie raz będę wracał do tej potrawy. Dziękuje za pomysł i inspirację. Serdeczne pozdrowienia dla całej ekipy Kuchni Lidla i p.Karola Okrasy Tak trzymać !!!
Odpowiedz
1781 dni temu
Bardzo smaczne, ale ja dusiłem na wolnym ogniu 3h. Goście byli zachwyceni.
Odpowiedz
2098 dni temu
REWELACJA! Naprawdę przepyszne. Robiłam raz wersję z goździkami, bo nie miałam cynamonu. Również wyszło wybornie.
Odpowiedz
2128 dni temu
Czy można zastąpić laskę cynamonu mielonym cynamonem, a świeży tymianek suszonym?
Odpowiedz
2128 dni temu
W takiej sytuacji użyj 1 łyżeczki cynamonu i dwóch łyżeczek tymianku :)
2134 dni temu
Bardzo smaczne i oryginalne w smaku. Polecam! :)
Odpowiedz
2125 dni temu
Smakówa :D
2237 dni temu
Czy można zostawić mięso na noc w cydrze i przyprawa?
Odpowiedz
2524 dni temu
ciekawy, aromatyczny smak. Polecam!
Odpowiedz