zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Obsmażamy mięso

Łopatkę wieprzową kroimy na grube kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsypujemy mięso mąką pszenną i obsmażamy na rozgrzanym oleju w naczyniu żeliwnym.

Krok 2: Dusimy łopatkę w cydrze

Gdy mięso będzie miało złoty kolor – dodajemy laski cynamonu, liście laurowe, ziele angielskie i jedną cząstkę cytryny. Dodajemy miód i kilka gałązek tymianku. Całość zalewamy cydrem, tak by przykryć powierzchnię mięsa. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut.

Krok 3: Do dania dodajemy pęczak

Pęczak zalewamy zimną wodą i chwilę namaczamy. Po 45 minutach do mięsa dodajemy namoczony pęczak. Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy kolejne 20-25 minut na wolnym ogniu. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z kilkoma gałązkami świeżego tymianku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    258 dni temu
    REWELACJA! Naprawdę przepyszne. Robiłam raz wersję z goździkami, bo nie miałam cynamonu. Również wyszło wybornie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    288 dni temu
    Czy można zastąpić laskę cynamonu mielonym cynamonem, a świeży tymianek suszonym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    288 dni temu
    W takiej sytuacji użyj 1 łyżeczki cynamonu i dwóch łyżeczek tymianku :)
  • Gość Gość
    294 dni temu
    Bardzo smaczne i oryginalne w smaku. Polecam! :)

    odpowiedz

  • KUCHNIALIDLA KUCHNIALIDLA
    285 dni temu
    Smakówa :D
  • Gość Gość
    397 dni temu
    Czy można zostawić mięso na noc w cydrze i przyprawa?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    684 dni temu
    ciekawy, aromatyczny smak. Polecam!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram