Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Obsmażamy mięso
Łopatkę wieprzową kroimy na grube kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsypujemy mięso mąką pszenną i obsmażamy na rozgrzanym oleju w naczyniu żeliwnym.
Krok 2: Dusimy łopatkę w cydrze
Gdy mięso będzie miało złoty kolor – dodajemy laski cynamonu, liście laurowe, ziele angielskie i jedną cząstkę cytryny. Dodajemy miód i kilka gałązek tymianku. Całość zalewamy cydrem, tak by przykryć powierzchnię mięsa. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut.
Krok 3: Do dania dodajemy pęczak
Pęczak zalewamy zimną wodą i chwilę namaczamy. Po 45 minutach do mięsa dodajemy namoczony pęczak. Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy kolejne 20-25 minut na wolnym ogniu. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z kilkoma gałązkami świeżego tymianku.
Zobacz podobne
przepisy
Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!
Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.
Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym
Spróbuj połączenia sosu chrzanowego z karmelizowanymi gruszkami. Doskonale podkreśla smak kruchej i rozpływającej się w ustach łopatki!
Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny makowiec
- Kompot z suszu z cytryną
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1419 dni temu
Bardzo smaczne, ale ja dusiłem na wolnym ogniu 3h. Goście byli zachwyceni.
odpowiedz
1737 dni temu
REWELACJA! Naprawdę przepyszne. Robiłam raz wersję z goździkami, bo nie miałam cynamonu. Również wyszło wybornie.
odpowiedz
1767 dni temu
Czy można zastąpić laskę cynamonu mielonym cynamonem, a świeży tymianek suszonym?
odpowiedz
1767 dni temu
W takiej sytuacji użyj 1 łyżeczki cynamonu i dwóch łyżeczek tymianku :)
1772 dni temu
Bardzo smaczne i oryginalne w smaku. Polecam! :)
odpowiedz
1763 dni temu
Smakówa :D
1875 dni temu
Czy można zostawić mięso na noc w cydrze i przyprawa?
odpowiedz
2163 dni temu
ciekawy, aromatyczny smak. Polecam!
odpowiedz