Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Obsmażamy mięso
Łopatkę wieprzową kroimy na grube kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsypujemy mięso mąką pszenną i obsmażamy na rozgrzanym oleju w naczyniu żeliwnym.
Krok 2: Dusimy łopatkę w cydrze
Gdy mięso będzie miało złoty kolor – dodajemy laski cynamonu, liście laurowe, ziele angielskie i jedną cząstkę cytryny. Dodajemy miód i kilka gałązek tymianku. Całość zalewamy cydrem, tak by przykryć powierzchnię mięsa. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut.
Krok 3: Do dania dodajemy pęczak
Pęczak zalewamy zimną wodą i chwilę namaczamy. Po 45 minutach do mięsa dodajemy namoczony pęczak. Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy kolejne 20-25 minut na wolnym ogniu. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z kilkoma gałązkami świeżego tymianku.
Zobacz podobne
przepisy
Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!
Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.
Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym
Spróbuj połączenia sosu chrzanowego z karmelizowanymi gruszkami. Doskonale podkreśla smak kruchej i rozpływającej się w ustach łopatki!
Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
- Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
- Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
- Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
- Tyrolski gröstl
- Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
- Wegański makowiec w polewie czekoladowej
- Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
- Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
- Sałatka z kaszą bulgur i warzywami
- Marynata grillowa do wieprzowiny
- Szakszuka z kaszą pęczak
Komentarze (8)
1179 dni temu
Bardzo smaczne, ale ja dusiłem na wolnym ogniu 3h. Goście byli zachwyceni.
odpowiedz
1497 dni temu
REWELACJA! Naprawdę przepyszne. Robiłam raz wersję z goździkami, bo nie miałam cynamonu. Również wyszło wybornie.
odpowiedz
1527 dni temu
Czy można zastąpić laskę cynamonu mielonym cynamonem, a świeży tymianek suszonym?
odpowiedz
1527 dni temu
W takiej sytuacji użyj 1 łyżeczki cynamonu i dwóch łyżeczek tymianku :)
1533 dni temu
Bardzo smaczne i oryginalne w smaku. Polecam! :)
odpowiedz
1524 dni temu
Smakówa :D
1636 dni temu
Czy można zostawić mięso na noc w cydrze i przyprawa?
odpowiedz
1923 dni temu
ciekawy, aromatyczny smak. Polecam!
odpowiedz