Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne/żaroodporne z pokrywką
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender
Krok 1: Przesmażamy mięso
Łopatkę kroimy w dużą kostkę, marynujemy w soli i pieprzu. Obsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy gałązki rozmarynu. Przekładamy do naczynia z pokrywką. Na tej samej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy na złoty kolor cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek pokrojony w plastry. Zawartość patelni przekładamy do mięsa.
Krok 2: Karmelizujemy gruszki
Gruszki kroimy na cząstki, wycinamy gniazda nasienne. Na tej samej patelni, na kolejnej porcji oleju układamy gruszki, smażymy kilka minut z obu stron. Dodajemy miód i zalewamy odrobiną wina. Całość przelewamy do łopatki. Do naczynia wlewamy resztę wina i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. Od momentu zagotowania dusimy 1,5 godziny na wolnym ogniu.
Krok 3: Pieczemy pietruszkę
Pietruszkę kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość wody, układamy pietruszkę. Przykrywamy folią aluminiową. Parujemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C do miękkości. Pietruszkę możemy też ugotować na parze. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i oliwą z oliwek. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-210°C.
Krok 4: Doprawiamy i blendujemy sos
Ugotowane kawałki mięsa przekładamy do półmiska. Sos przecedzamy przez sito do garnka. Wyciągamy gałązki rozmarynu, a gruszki przecieramy do sosu. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy chrzan, dolewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Sos redukujemy aż do momentu, gdy zmniejszy swoją objętość o połowę. Jeśli chcemy, żeby był ostrzejszy, dodajemy więcej chrzanu. Do sosu dodajemy około 2 łyżek zimnego masła. Blendujemy na gładką masę. Sos dolewamy do mięsa. Na wierzch dodajemy skórkę otartą z cytryny. Podajemy z upieczoną pietruszką. Dekorujemy świeżym rozmarynem.
Zobacz podobne
przepisy
Rolady z łopatki z ziołami
Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.
Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.
Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!
Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wołowina w czerwonym winie. Dla Niego.
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką
- Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
- Sałatka z rzodkiewki ze smażonymi kawałkami sera camembert
- Szarlotka z orzechami nerkowca
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
- Potrawka z perliczki z podgrzybkami
- Polędwiczka w pieprzu z brukselką
- Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
- Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
- Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Burger z łososia
- Tarta ze szparagami i cebulą
- Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
- Brownie z buraków
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Tarta z kremem katalońskim
- Pączki
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim
- Dip z ciecierzycy
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Babka z niespodzianką
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
1719 dni temu
Czy wino jest konieczne? Czy można je pominąć lub zastąpić czymś innym
odpowiedz
1719 dni temu
Wino jest tutaj podstawą przepisu. Na jego bazie przygotowujemy sos, to ono oddaje smak mięsu podczas duszenia i trudno je czymkolwiek zastąpić. Może wypróbujesz inny przepis z mięsem wieprzowym w roli głównej? Na przykład ten na pieczoną łopatkę: https://kuchnialidla.pl/pieczona-lopatka-w-kremowym-sosie-grzybowym
2202 dni temu
Czy można tak zrobić łopatkę z dzika?
odpowiedz
2202 dni temu
Możesz kierować się tym przepisem. Pamiętaj jednak, że mięso dzika lubi poleżeć kilka godzin (najlepiej całą noc) w marynacie.
2194 dni temu
Nie odważyłam się jednak z tym dzikiem. Skorzystałam z przepisu typowo dedykowanego do dziczyzny. Jednak to mięso wymaga faktycznie dłuższego marynowania. Dziękuję za szybką odpowiedź.
2426 dni temu
Baaardzo smaczne danie. Na świąteczny obiad się sprawdziło. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną. Wypas. Oblizywali talerze.. ;)
odpowiedz
2837 dni temu
Pochwał było co niemiara. Najbardziej smakowała pietruszka :-) Ale i tak rodzina wspomina to danie jako jedno z moich największych osiągnięć.
odpowiedz
2843 dni temu
Przepyszne! Ten przepis zostaje wpisany na stałe do naszego domowego menu :)
odpowiedz
2843 dni temu
Mięso wyszło bardzo kruche i delikatne, sos też w miarę ciekawy, choć bardziej czuć chrzan niż gruszkę, ale polecam :)
odpowiedz
2853 dni temu
Rewelacja! Mięso rozpływa się w ustach, sos - bajka. Zrobiłam z kluskami na parze
odpowiedz
2859 dni temu
Pewnie, że autor dania, powie o nim, że jest pyszne :-) Proponuję... następnym razem, aby w roli testera wystąpił Pan Kamerzysta!
odpowiedz
zobacz wszystkie