
Przygotuj
- naczynie żeliwne/żaroodporne z pokrywką
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender
Krok 1: Przesmażamy mięso
Łopatkę kroimy w dużą kostkę, marynujemy w soli i pieprzu. Obsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy gałązki rozmarynu. Przekładamy do naczynia z pokrywką. Na tej samej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy na złoty kolor cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek pokrojony w plastry. Zawartość patelni przekładamy do mięsa.
Krok 2: Karmelizujemy gruszki
Gruszki kroimy na cząstki, wycinamy gniazda nasienne. Na tej samej patelni, na kolejnej porcji oleju układamy gruszki, smażymy kilka minut z obu stron. Dodajemy miód i zalewamy odrobiną wina. Całość przelewamy do łopatki. Do naczynia wlewamy resztę wina i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. Od momentu zagotowania dusimy 1,5 godziny na wolnym ogniu.
Krok 3: Pieczemy pietruszkę
Pietruszkę kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość wody, układamy pietruszkę. Przykrywamy folią aluminiową. Parujemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C do miękkości. Pietruszkę możemy też ugotować na parze. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i oliwą z oliwek. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-210°C.
Krok 4: Doprawiamy i blendujemy sos
Ugotowane kawałki mięsa przekładamy do półmiska. Sos przecedzamy przez sito do garnka. Wyciągamy gałązki rozmarynu, a gruszki przecieramy do sosu. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy chrzan, dolewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Sos redukujemy aż do momentu, gdy zmniejszy swoją objętość o połowę. Jeśli chcemy, żeby był ostrzejszy, dodajemy więcej chrzanu. Do sosu dodajemy około 2 łyżek zimnego masła. Blendujemy na gładką masę. Sos dolewamy do mięsa. Na wierzch dodajemy skórkę otartą z cytryny. Podajemy z upieczoną pietruszką. Dekorujemy świeżym rozmarynem.
Zobacz podobne
przepisy
Rolady z łopatki z ziołami
Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.

Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.

Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!

Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.

Komentarze (9)
398 dni temu
Czy można tak zrobić łopatkę z dzika?
odpowiedz
397 dni temu
Możesz kierować się tym przepisem. Pamiętaj jednak, że mięso dzika lubi poleżeć kilka godzin (najlepiej całą noc) w marynacie.
390 dni temu
Nie odważyłam się jednak z tym dzikiem. Skorzystałam z przepisu typowo dedykowanego do dziczyzny. Jednak to mięso wymaga faktycznie dłuższego marynowania. Dziękuję za szybką odpowiedź.
621 dni temu
Baaardzo smaczne danie. Na świąteczny obiad się sprawdziło. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną. Wypas. Oblizywali talerze.. ;)
odpowiedz
1033 dni temu
Pochwał było co niemiara. Najbardziej smakowała pietruszka :-) Ale i tak rodzina wspomina to danie jako jedno z moich największych osiągnięć.
odpowiedz
1038 dni temu
Przepyszne! Ten przepis zostaje wpisany na stałe do naszego domowego menu :)
odpowiedz
1039 dni temu
Mięso wyszło bardzo kruche i delikatne, sos też w miarę ciekawy, choć bardziej czuć chrzan niż gruszkę, ale polecam :)
odpowiedz
1048 dni temu
Rewelacja! Mięso rozpływa się w ustach, sos - bajka. Zrobiłam z kluskami na parze
odpowiedz
1055 dni temu
Pewnie, że autor dania, powie o nim, że jest pyszne :-) Proponuję... następnym razem, aby w roli testera wystąpił Pan Kamerzysta!
odpowiedz
zobacz wszystkie