zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żeliwne/żaroodporne z pokrywką
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blender

Krok 1: Przesmażamy mięso

Łopatkę kroimy w dużą kostkę, marynujemy w soli i pieprzu. Obsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy gałązki rozmarynu. Przekładamy do naczynia z pokrywką. Na tej samej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy na złoty kolor cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek pokrojony w plastry. Zawartość patelni przekładamy do mięsa.

Krok 2: Karmelizujemy gruszki

Gruszki kroimy na cząstki, wycinamy gniazda nasienne. Na tej samej patelni, na kolejnej porcji oleju układamy gruszki, smażymy kilka minut z obu stron. Dodajemy miód i zalewamy odrobiną wina. Całość przelewamy do łopatki. Do naczynia wlewamy resztę wina i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. Od momentu zagotowania dusimy 1,5 godziny na wolnym ogniu.

Krok 3: Pieczemy pietruszkę

Pietruszkę kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość wody, układamy pietruszkę. Przykrywamy folią aluminiową. Parujemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C do miękkości. Pietruszkę możemy też ugotować na parze. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i oliwą z oliwek. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-210°C.

Krok 4: Doprawiamy i blendujemy sos

Ugotowane kawałki mięsa przekładamy do półmiska. Sos przecedzamy przez sito do garnka. Wyciągamy gałązki rozmarynu, a gruszki przecieramy do sosu. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy chrzan, dolewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Sos redukujemy aż do momentu, gdy zmniejszy swoją objętość o połowę. Jeśli chcemy, żeby był ostrzejszy, dodajemy więcej chrzanu. Do sosu dodajemy około 2 łyżek zimnego masła. Blendujemy na gładką masę. Sos dolewamy do mięsa. Na wierzch dodajemy skórkę otartą z cytryny. Podajemy z upieczoną pietruszką. Dekorujemy świeżym rozmarynem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Mika Mika
    201 dni temu
    Baaardzo smaczne danie. Na świąteczny obiad się sprawdziło. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną. Wypas. Oblizywali talerze.. ;)

    odpowiedz

  • Basia Basia
    613 dni temu
    Pochwał było co niemiara. Najbardziej smakowała pietruszka :-) Ale i tak rodzina wspomina to danie jako jedno z moich największych osiągnięć.

    odpowiedz

  • Izabela Izabela
    619 dni temu
    Przepyszne! Ten przepis zostaje wpisany na stałe do naszego domowego menu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    619 dni temu
    Mięso wyszło bardzo kruche i delikatne, sos też w miarę ciekawy, choć bardziej czuć chrzan niż gruszkę, ale polecam :)

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    628 dni temu
    Rewelacja! Mięso rozpływa się w ustach, sos - bajka. Zrobiłam z kluskami na parze

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    635 dni temu
    Pewnie, że autor dania, powie o nim, że jest pyszne :-) Proponuję... następnym razem, aby w roli testera wystąpił Pan Kamerzysta!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram