Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C (termoobieg)
Krok 1: Smażymy łopatkę wieprzową
Łopatkę wieprzową kroimy w grubą kostkę (2 x 2 cm), marynujemy w soli, pieprzu oraz imbirze przez ok. 20 minut. Na patelni powoli rozpuszczamy pokrojoną słoninkę. Łopatkę wieprzową obtaczamy w mące i smażymy na słonince na ładny kolor. Mięso przekładamy do garnka, a na tej samej patelni smażymy czosnek w plastrach, cebule i kiszone ogórki pokrojone w kostkę. Wszystko razem z tłuszczem dodajemy do mięsa. Pokrojone na cząstki pieczarki przesmażamy z dodatkiem masła, przekładamy do garnka.
Krok 2: Gotujemy potrawkę
Zalewamy patelnię piwem (partiami, by nie wykipiało), dolewamy odrobinę wody, dodajemy goździki, liście laurowe, ziele angielskie i wszystko razem przekładamy do mięsa. Gotujemy ok. 2 godzin na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy mięso, a sos redukujemy do konsystencji lekko zawiesistej, doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
Krok 3: Pieczemy kalarepy
Kalarepki zawijamy w folię aluminiową z jedną gałązką tymianku i odrobiną masła oraz oleju. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy i kroimy na cząstki. Potrawkę piwną podajemy z pokrojoną na cząstki kalarepką.
Zobacz podobne
przepisy
Rolady z łopatki z ziołami
Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.
Łopatka z suszonymi pomidorami
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.
Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.
Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
- Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
- Szybkie lasagne
- Śledź marynowany po mazursku
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
- Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Ekspresowa pizza domowa
- Pieczone burgery z indyka
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
- Zupa szczawiowa
- Dżem rabarbarowo-malinowy
- Filet z kurczaka z pigwą
- Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
- Sałatka na ciepło z brukselką i dynią
- Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
- Konfitura z cukinii i pomidorów
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Pomarańczowe gumy rozpuszczalne
- 3 sposoby na chutney jabłkowy
- Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
- Crostini z serem brie i miechunką
- Mus truskawkowy
- Szaszłyki z łososia z warzywami
- Chleb z suszonymi wiśniami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2840 dni temu
Potrawka przepyszna!! U mnie zamiast kalarepy - pieczone ziemniaki :)
odpowiedz