
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu smażymy do zrumienienia pokrojony w kostkę boczek wędzony; przekładamy na talerz.
Łopatkę wieprzową kroimy w grube kawałki. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy kawałki łopatki z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Podsmażone mięso przekładamy na talerz.
Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu. Na patelnię dodajemy czosnek pokrojony w plastry i dymkę pokrojoną w ćwiartki – smażymy do zeszklenia. Cząstki cebuli przekładamy na talerz.
Na patelnię z czosnkiem dodajemy kiszoną kapustę, masło oraz łyżkę miodu, mieszamy. Przyprawiamy 1 łyżeczką roztartej w moździerzu kolendry, świeżym imbirem starty,m na tarce, skórką i sokiem z 1/2 cytryny – podsmażamy. Mięso na talerzu przyprawiamy 1 łyżeczką kolendry. Do podsmażonej kapusty dodajemy wcześniej przysmażony boczek. Mieszamy.
Na patelni pozostawiamy około 1/4 ilości kapusty. Resztę wykładamy na dno naczynia żeliwnego lub żaroodpornego. Na kapuście układamy kawałki przysmażonej łopatki razem z cebulą (kilka kawałków cebuli pozostawiamy do dekoracji). Do pozostałej kapusty dodajemy piwo oraz 2 szczypty roztartej kolendry, doprawiamy solą oraz łyżką miodu. Gotujemy około 3 minut. Następnie przekładamy do żeliwnego naczynia.
Na patelni z odrobiną oleju smażymy z obu stron pokrojoną plasterki białą kiełbasę do uzyskania złotego koloru. Kiełbasę dodajemy do naczynia z kapustą i łopatką. Kilka kawałków pozostawiamy do dekoracji. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C i dusimy 1,5-2 godziny.
Młode ziemniaki w skórkach myjemy, kroimy na pół, obgotowujemy w łupinach. Lekko twarde przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, polewamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ząbek pokrojonego w plastry czosnku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C. Pieczemy około 30-40 minut.
Upieczone ziemniaki przekładamy do miseczki. Kiełbasę z łopatką w kapuście podajemy w naczyniu żeliwnym lub żaroodpornym, w którym się piekły. Dekorujemy kawałkami kiełbasy, cebuli oraz szczypiorkiem dymki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Burek ze szpinakiem
- Ryba po japońsku
- Krokiety z mięsem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Mini burgery
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Domek z piernika
- Pierniki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Klasyczna sałatka grecka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Guacamole
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pieczona ryba po grecku
- Boczek pieczony
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
3116 dni temu
Idealne na Wielkanoc! Mogę odhaczyć ;-), nie takie szybkie ;-), ale pyszne!polecam
Odpowiedz
3392 dni temu
Kolejny przepis, który uwielbiam i do niego wracam. Jak mały torcik :) po odkryciu pokrywki zapach rozchodzi się smakowicie po kuchni. Polecam
Odpowiedz
3392 dni temu
Jest nam bardzo miło! Dziękujemy!
3735 dni temu
Zrobiłam to danie na Święta Wielkanocne w tym roku. Jak zwykle do kapusty lubię dać dużo ziół i dosypałam chyba zioła prowansalskie, nie dodałam piwa-tylko wodę i wstawiłam w szybkowarze (żeby było szybciej). Baliśmy się zacząć jeść, ale było wyśmienite. Zawsze jakiś inny pomysł zamiast bigosu. Polecam.
Odpowiedz
3842 dni temu
Smak obłędny! ☺
Odpowiedz
3855 dni temu
Takie rzeczy to tylko... w Lidlu ;-)
Odpowiedz
3855 dni temu
Młode ziemniaki w marcu ?
Odpowiedz
3856 dni temu
Takie samo danie p. Karol "łamał" dziś w swoim programie w telewizji publicznej :-)
Odpowiedz