Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu smażymy do zrumienienia pokrojony w kostkę boczek wędzony; przekładamy na talerz.
Łopatkę wieprzową kroimy w grube kawałki. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy kawałki łopatki z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Podsmażone mięso przekładamy na talerz.
Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu. Na patelnię dodajemy czosnek pokrojony w plastry i dymkę pokrojoną w ćwiartki – smażymy do zeszklenia. Cząstki cebuli przekładamy na talerz.
Na patelnię z czosnkiem dodajemy kiszoną kapustę, masło oraz łyżkę miodu, mieszamy. Przyprawiamy 1 łyżeczką roztartej w moździerzu kolendry, świeżym imbirem starty,m na tarce, skórką i sokiem z 1/2 cytryny – podsmażamy. Mięso na talerzu przyprawiamy 1 łyżeczką kolendry. Do podsmażonej kapusty dodajemy wcześniej przysmażony boczek. Mieszamy.
Na patelni pozostawiamy około 1/4 ilości kapusty. Resztę wykładamy na dno naczynia żeliwnego lub żaroodpornego. Na kapuście układamy kawałki przysmażonej łopatki razem z cebulą (kilka kawałków cebuli pozostawiamy do dekoracji). Do pozostałej kapusty dodajemy piwo oraz 2 szczypty roztartej kolendry, doprawiamy solą oraz łyżką miodu. Gotujemy około 3 minut. Następnie przekładamy do żeliwnego naczynia.
Na patelni z odrobiną oleju smażymy z obu stron pokrojoną plasterki białą kiełbasę do uzyskania złotego koloru. Kiełbasę dodajemy do naczynia z kapustą i łopatką. Kilka kawałków pozostawiamy do dekoracji. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C i dusimy 1,5-2 godziny.
Młode ziemniaki w skórkach myjemy, kroimy na pół, obgotowujemy w łupinach. Lekko twarde przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, polewamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ząbek pokrojonego w plastry czosnku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C. Pieczemy około 30-40 minut.
Upieczone ziemniaki przekładamy do miseczki. Kiełbasę z łopatką w kapuście podajemy w naczyniu żeliwnym lub żaroodpornym, w którym się piekły. Dekorujemy kawałkami kiełbasy, cebuli oraz szczypiorkiem dymki.
Zobacz podobne
przepisy
Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
Łatwe do przygotowania, ale wyrafinowane w smaku danie. Wypróbuj przepis na potrawkę z wieprzowiny w aromatycznym sosie.
Rolady z łopatki z ziołami
Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.
Pikantne leczo ze schabem i cukinią
Bogactwo smaków i aromatów w jednym garnku! Wyjątkowy przepis łączący kuchnię polską, niemiecką i węgierską.
Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
Soczysta kaczka w wyśmienitym sosie pomarańczowym. Do tego chrupiące ziemniaczki i pyszna zapiekanka z sałatą! Idealne danie na odświętny obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Sałatka gyros
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Domek z piernika
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
2798 dni temu
Idealne na Wielkanoc! Mogę odhaczyć ;-), nie takie szybkie ;-), ale pyszne!polecam
odpowiedz
3075 dni temu
Kolejny przepis, który uwielbiam i do niego wracam. Jak mały torcik :) po odkryciu pokrywki zapach rozchodzi się smakowicie po kuchni. Polecam
odpowiedz
3074 dni temu
Jest nam bardzo miło! Dziękujemy!
3417 dni temu
Zrobiłam to danie na Święta Wielkanocne w tym roku. Jak zwykle do kapusty lubię dać dużo ziół i dosypałam chyba zioła prowansalskie, nie dodałam piwa-tylko wodę i wstawiłam w szybkowarze (żeby było szybciej). Baliśmy się zacząć jeść, ale było wyśmienite. Zawsze jakiś inny pomysł zamiast bigosu. Polecam.
odpowiedz
3524 dni temu
Smak obłędny! ☺
odpowiedz
3537 dni temu
Takie rzeczy to tylko... w Lidlu ;-)
odpowiedz
3538 dni temu
Młode ziemniaki w marcu ?
odpowiedz
3539 dni temu
Takie samo danie p. Karol "łamał" dziś w swoim programie w telewizji publicznej :-)
odpowiedz