![Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/52b1cb8cb57c-52eb59b51a-KW_14_Karol_Lopatka-wieprzowa-z-biala-kielbasa-w-miodowej-kapuscie_12429_960x540px.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu smażymy do zrumienienia pokrojony w kostkę boczek wędzony; przekładamy na talerz.
Łopatkę wieprzową kroimy w grube kawałki. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy kawałki łopatki z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Podsmażone mięso przekładamy na talerz.
Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu. Na patelnię dodajemy czosnek pokrojony w plastry i dymkę pokrojoną w ćwiartki – smażymy do zeszklenia. Cząstki cebuli przekładamy na talerz.
Na patelnię z czosnkiem dodajemy kiszoną kapustę, masło oraz łyżkę miodu, mieszamy. Przyprawiamy 1 łyżeczką roztartej w moździerzu kolendry, świeżym imbirem starty,m na tarce, skórką i sokiem z 1/2 cytryny – podsmażamy. Mięso na talerzu przyprawiamy 1 łyżeczką kolendry. Do podsmażonej kapusty dodajemy wcześniej przysmażony boczek. Mieszamy.
Na patelni pozostawiamy około 1/4 ilości kapusty. Resztę wykładamy na dno naczynia żeliwnego lub żaroodpornego. Na kapuście układamy kawałki przysmażonej łopatki razem z cebulą (kilka kawałków cebuli pozostawiamy do dekoracji). Do pozostałej kapusty dodajemy piwo oraz 2 szczypty roztartej kolendry, doprawiamy solą oraz łyżką miodu. Gotujemy około 3 minut. Następnie przekładamy do żeliwnego naczynia.
Na patelni z odrobiną oleju smażymy z obu stron pokrojoną plasterki białą kiełbasę do uzyskania złotego koloru. Kiełbasę dodajemy do naczynia z kapustą i łopatką. Kilka kawałków pozostawiamy do dekoracji. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C i dusimy 1,5-2 godziny.
Młode ziemniaki w skórkach myjemy, kroimy na pół, obgotowujemy w łupinach. Lekko twarde przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, polewamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ząbek pokrojonego w plastry czosnku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C. Pieczemy około 30-40 minut.
Upieczone ziemniaki przekładamy do miseczki. Kiełbasę z łopatką w kapuście podajemy w naczyniu żeliwnym lub żaroodpornym, w którym się piekły. Dekorujemy kawałkami kiełbasy, cebuli oraz szczypiorkiem dymki.
Zobacz podobne
przepisy
Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
Łatwe do przygotowania, ale wyrafinowane w smaku danie. Wypróbuj przepis na potrawkę z wieprzowiny w aromatycznym sosie.
![Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8e0567fcf171-8df0932cba-KW-38-Pascal_DANIE.webp)
Rolady z łopatki z ziołami
Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.
![Rolady z łopatki z ziołami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4854d8743966-d149289f16-KW_38_OKRASA_rolada_z_lopatki_wieprzowej_960x540.webp)
Pikantne leczo ze schabem i cukinią
Bogactwo smaków i aromatów w jednym garnku! Wyjątkowy przepis łączący kuchnię polską, niemiecką i węgierską.
![Pikantne leczo ze schabem i cukinią](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8ab65d9c4d92-b302d8071f-KW_10_KAROL_Pikantne-leczo-ze-schabem-i-cukinia_1671511286_960x540.webp)
Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
Soczysta kaczka w wyśmienitym sosie pomarańczowym. Do tego chrupiące ziemniaczki i pyszna zapiekanka z sałatą! Idealne danie na odświętny obiad.
![Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2405f57f95e7-073ee57037-KW_14_Pascal_Kaczka-w-sosie-pomaranczowym_12468_960x540px.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
- Banany smażone w cieście
- Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
- Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami
- Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
- Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
- Pierś kurczaka z bakłażanem
- Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki
- Zupa z cukinii z kurkami
- Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
- Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
- Makaron z pomidorami i oliwkami
- 3 przepisy na babeczki z kubka
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
- Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
- Chowder z kukurydzą
- Jagodzianki
- Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
- Aromatyczna jabłkowa konfitura
- Indyjskie chlebki chapatti
- Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Powidła śliwkowe z czekoladą
- Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
- Kanapka paryżanka
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Domowe lody
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Komentarze (8)
2667 dni temu
Idealne na Wielkanoc! Mogę odhaczyć ;-), nie takie szybkie ;-), ale pyszne!polecam
odpowiedz
2944 dni temu
Kolejny przepis, który uwielbiam i do niego wracam. Jak mały torcik :) po odkryciu pokrywki zapach rozchodzi się smakowicie po kuchni. Polecam
odpowiedz
2943 dni temu
Jest nam bardzo miło! Dziękujemy!
3286 dni temu
Zrobiłam to danie na Święta Wielkanocne w tym roku. Jak zwykle do kapusty lubię dać dużo ziół i dosypałam chyba zioła prowansalskie, nie dodałam piwa-tylko wodę i wstawiłam w szybkowarze (żeby było szybciej). Baliśmy się zacząć jeść, ale było wyśmienite. Zawsze jakiś inny pomysł zamiast bigosu. Polecam.
odpowiedz
3393 dni temu
Smak obłędny! ☺
odpowiedz
3406 dni temu
Takie rzeczy to tylko... w Lidlu ;-)
odpowiedz
3407 dni temu
Młode ziemniaki w marcu ?
odpowiedz
3408 dni temu
Takie samo danie p. Karol "łamał" dziś w swoim programie w telewizji publicznej :-)
odpowiedz