zobacz film Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu smażymy do zrumienienia pokrojony w kostkę boczek wędzony; przekładamy na talerz.

Łopatkę wieprzową kroimy w grube kawałki. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy kawałki łopatki z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Podsmażone mięso przekładamy na talerz.

Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu. Na patelnię dodajemy pokrojony czosnek i dymkę pokrojoną w cząstki – smażymy do zeszklenia. Cząstki cebuli przekładamy na talerz.

Na patelnię z czosnkiem dodajemy kiszoną kapustę, masło oraz łyżkę miodu, mieszamy. Przyprawiamy 1 łyżeczką roztartej kolendry, świeżo startym imbirem, skórką i sokiem z 1/2 cytryny – podsmażamy. Mięso na talerzu przyprawiamy 1 łyżeczką kolendry. Do podsmażonej kapusty dodajemy wcześniej przysmażony boczek. Mieszamy.

Na patelni pozostawiamy około 1/4 ilości kapusty. Resztę wykładamy na dno naczynia żeliwnego lub żaroodpornego. Na kapuście układamy kawałki przysmażonej łopatki razem z cebulą (kilka kawałków cebuli pozostawiamy do dekoracji). Do pozostałej kapusty dodajemy piwo oraz 2 szczypty roztartej kolendry, doprawiamy solą oraz łyżką miodu. Gotujemy około 3 minut. Następnie przekładamy do żeliwnego naczynia.

Na patelni z odrobiną oleju smażymy z obu stron pokrojoną plasterki białą kiełbasę do uzyskania złotego koloru. Kiełbasę dodajemy do naczynia z kapustą i łopatką. Kilka kawałków pozostawiamy do dekoracji. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C i dusimy 1,5-2 godziny.

Młode ziemniaki myjemy, kroimy na pół, obgotowujemy w łupinach. Lekko twarde przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, polewamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ząbek pokrojonego w plastry czosnku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C. Pieczemy około 30-40 minut.

Upieczone ziemniaki przekładamy do miseczki. Kiełbasę z łopatką w kapuście podajemy w naczyniu żeliwnym lub żaroodpornym, w którym się piekły. Dekorujemy kawałkami kiełbasy, cebuli oraz szczypiorkiem dymki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Kawalekdalej.pl Kawalekdalej.pl
    612 dni temu
    Idealne na Wielkanoc! Mogę odhaczyć ;-), nie takie szybkie ;-), ale pyszne!polecam

    odpowiedz

  • Iza Iza
    888 dni temu
    Kolejny przepis, który uwielbiam i do niego wracam. Jak mały torcik :) po odkryciu pokrywki zapach rozchodzi się smakowicie po kuchni. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    888 dni temu
    Jest nam bardzo miło! Dziękujemy!
  • Gosia Gosia
    1231 dni temu
    Zrobiłam to danie na Święta Wielkanocne w tym roku. Jak zwykle do kapusty lubię dać dużo ziół i dosypałam chyba zioła prowansalskie, nie dodałam piwa-tylko wodę i wstawiłam w szybkowarze (żeby było szybciej). Baliśmy się zacząć jeść, ale było wyśmienite. Zawsze jakiś inny pomysł zamiast bigosu. Polecam.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1338 dni temu
    Smak obłędny! ☺

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1350 dni temu
    Takie rzeczy to tylko... w Lidlu ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1351 dni temu
    Młode ziemniaki w marcu ?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1352 dni temu
    Takie samo danie p. Karol "łamał" dziś w swoim programie w telewizji publicznej :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram