Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żeliwne lub żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Pieczemy mięso

Mięso myjemy, osuszamy, szpikujemy czosnkiem, nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy je na oliwie do uzyskania złotego koloru, w naczyniu odpowiednim również do piekarnika. Następnie pieczemy ok. 60-80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Wyjmujemy mięso, zawijamy w folię aluminiową, aby pozostało soczyste, i odkładamy.

Krok 2: Przygotowujemy sos

Suszone grzyby namaczamy w wodzie. Naczynie od pieczenia ustawiamy na gazie, wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, odsączone suszone grzyby, tymianek i majeranek. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy musztardę i przez chwilę podsmażamy całość. Wlewamy śmietankę i mieszając, smażymy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone w plastry mięso serwujemy z sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!