Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne lub żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Pieczemy mięso
Mięso myjemy, osuszamy, szpikujemy czosnkiem, nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy je na oliwie do uzyskania złotego koloru, w naczyniu odpowiednim również do piekarnika. Następnie pieczemy ok. 60-80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Wyjmujemy mięso, zawijamy w folię aluminiową, aby pozostało soczyste, i odkładamy.
Krok 2: Przygotowujemy sos
Suszone grzyby namaczamy w wodzie. Naczynie od pieczenia ustawiamy na gazie, wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, odsączone suszone grzyby, tymianek i majeranek. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy musztardę i przez chwilę podsmażamy całość. Wlewamy śmietankę i mieszając, smażymy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone w plastry mięso serwujemy z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym
Spróbuj połączenia sosu chrzanowego z karmelizowanymi gruszkami. Doskonale podkreśla smak kruchej i rozpływającej się w ustach łopatki!
Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.
Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!
Łopatka z suszonymi pomidorami
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Piernik staropolski
- Przekąski sylwestrowe
- Wegańska ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny makowiec
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
167 dni temu
Dobra.
odpowiedz