Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne lub żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Pieczemy mięso
Mięso myjemy, osuszamy, szpikujemy czosnkiem, nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy je na oliwie do uzyskania złotego koloru, w naczyniu odpowiednim również do piekarnika. Następnie pieczemy ok. 60-80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Wyjmujemy mięso, zawijamy w folię aluminiową, aby pozostało soczyste, i odkładamy.
Krok 2: Przygotowujemy sos
Suszone grzyby namaczamy w wodzie. Naczynie od pieczenia ustawiamy na gazie, wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, odsączone suszone grzyby, tymianek i majeranek. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy musztardę i przez chwilę podsmażamy całość. Wlewamy śmietankę i mieszając, smażymy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone w plastry mięso serwujemy z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym
Spróbuj połączenia sosu chrzanowego z karmelizowanymi gruszkami. Doskonale podkreśla smak kruchej i rozpływającej się w ustach łopatki!
Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.
Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!
Łopatka z suszonymi pomidorami
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
- Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
- Kompot z suszu z cytryną
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Truskawkowo-malinowe tiramisu
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
- Croque monsieur z serem gouda
- Zupa chrzanowa
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Kurczak w sosie pesto
- Indyk caprese
- Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
- Kurczak duszony w piwie
- Risotto z warzywami
- Herbaciana rolada z mlecznym kremem
- Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Mazurek marchewkowy
- Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
- Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
- Lody o smaku słonego karmelu
- Forszmak
- Szparagi w sosie beszamelowym
- Wegańskie gofry dyniowe
- Wegański budyń z marakują
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
- Dal z czerwonej soczewicy
- Zupa rybna
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
101 dni temu
Dobra.
odpowiedz