Pęczotto z burakiem i kozim serem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: PIECZEMY BURAKI

Umyte buraki w skórkach układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-60 minut (do miękkości) w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy i obieramy.  

Krok 2: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI PĘCZOTTO

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy ok. 3 minuty.

Dodajemy surową kaszę pęczak i prażymy chwilę, mieszając, tak, by oliwa w całości pokryła ziarna. Dodajemy buraki starte na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie mieszamy.

Krok 3: DODAJEMY WINO

Całość zalewamy winem. Odparowujemy, mieszając.

Krok 4: DODAJEMY BULION I GOTUJEMY PĘCZOTTO

Gdy wino odparuje, zalewamy kaszę pierwszą porcją bulionu. Gotujemy, cały czas mieszając, aż płyn odparuje. Czynność powtarzamy, aż pęczak będzie ugotowany al dente – ten etap powinien trwać ok. 20 minut.  

Krok 5: PODAJEMY PĘCZOTTO

Gotowe pęczotto przekładamy na talerze. Na wierzchu układamy kawałki koziego sera (lub sera feta) i listki ulubionych, świeżych ziół (np. pietruszki lub lubczyku).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!