Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: PIECZEMY BURAKI
Umyte buraki w skórkach układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-60 minut (do miękkości) w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy i obieramy.
Krok 2: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI PĘCZOTTO
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy ok. 3 minuty.
Dodajemy surową kaszę pęczak i prażymy chwilę, mieszając, tak, by oliwa w całości pokryła ziarna. Dodajemy buraki starte na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie mieszamy.
Krok 3: DODAJEMY WINO
Całość zalewamy winem. Odparowujemy, mieszając.
Krok 4: DODAJEMY BULION I GOTUJEMY PĘCZOTTO
Gdy wino odparuje, zalewamy kaszę pierwszą porcją bulionu. Gotujemy, cały czas mieszając, aż płyn odparuje. Czynność powtarzamy, aż pęczak będzie ugotowany al dente – ten etap powinien trwać ok. 20 minut.
Krok 5: PODAJEMY PĘCZOTTO
Gotowe pęczotto przekładamy na talerze. Na wierzchu układamy kawałki koziego sera (lub sera feta) i listki ulubionych, świeżych ziół (np. pietruszki lub lubczyku).
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Piernik świąteczny
- Ciasto na pierogi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Domek z piernika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makówki śląskie
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledź w oleju
- Uszka z grzybami
- Sałatka gyros
- Pistacjowy sernik baskijski
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)