Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: PIECZEMY BURAKI
Umyte buraki w skórkach układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-60 minut (do miękkości) w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy i obieramy.
Krok 2: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI PĘCZOTTO
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy ok. 3 minuty.
Dodajemy surową kaszę pęczak i prażymy chwilę, mieszając, tak, by oliwa w całości pokryła ziarna. Dodajemy buraki starte na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie mieszamy.
Krok 3: DODAJEMY WINO
Całość zalewamy winem. Odparowujemy, mieszając.
Krok 4: DODAJEMY BULION I GOTUJEMY PĘCZOTTO
Gdy wino odparuje, zalewamy kaszę pierwszą porcją bulionu. Gotujemy, cały czas mieszając, aż płyn odparuje. Czynność powtarzamy, aż pęczak będzie ugotowany al dente – ten etap powinien trwać ok. 20 minut.
Krok 5: PODAJEMY PĘCZOTTO
Gotowe pęczotto przekładamy na talerze. Na wierzchu układamy kawałki koziego sera (lub sera feta) i listki ulubionych, świeżych ziół (np. pietruszki lub lubczyku).
Zobacz podobne
przepisy
Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
Smaki i aromaty warzyw, bulionu oraz wytrawnego wina łączą się w pysznym kaszotto Darii. Jeśli lubisz krewetki, pokochasz ten przepis!
Kaszotto ze szparagami
Szparagi i quinoa, czyli szybkie kaszotto według przepisu Karola! Przygotuj je, zanim skończy się sezon!
Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!
Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta cytrynowa
- Grillowane szaszłyki z kurczaka
- Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
- Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Tarta ze szpinakiem i serem kozim
- Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
- Risotto z dynią
- Pęczotto z górskim serem i kurkami
- Knedle z białym serem
- Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
- Zapiekana kanapka z boczkiem
- Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak
- Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
- Cytrynowe kotlety z kaszy bulgur
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa instant
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Wegetariańskie leczo z kurkami
- Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
- Wykwintne roladki rybne
- Ciastka pisanki
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Mini Pancakes na patyku
- Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
- Pizza rzymska
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)