 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: OBIERAMY SZPARAGI I GOTUJEMY KASZĘ
Szparagi obieramy do ⅔ długości. Skórki gotujemy na małym ogniu, aż powstanie z nich wywar.
W osobnym garnku z osoloną wodą gotujemy kaszę na sypko, ok. 10-12 minut w proporcji 2:1 (dwie części wody na jedną część kaszy). Odcedzamy, zanim woda całkiem odparuje i studzimy.
Krok 2: KROIMY WARZYWA
Główki szparagów odcinamy, a łodygi kroimy na grubsze kawałki. Czosnek kroimy w plastry, a szalotkę i suszone pomidory w grubą kostkę.
Krok 3: SMAŻYMY WARZYWA
Na lekko rozgrzanej patelni umieszczamy masło, dodajemy olej z suszonych pomidorów, szalotkę i czosnek. Delikatnie blanszujemy, by warzywa nie straciły chrupkości. Dodajemy pokrojone łodygi szparagów i tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem i curry, smażymy 1 minutę.
Dodajemy suszone pomidory, kaszę, 1 łyżkę wywaru ze skórek szparagów i skórkę startą z cytryny. W razie potrzeby ponownie doprawiamy. Gotową kaszę z warzywami wykładamy na talerz.
Krok 4: PODAJEMY KASZOTTO
Na tej samej patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i blanszujemy na nim główki szparagów. Przyprawiamy solą i tymiankiem, wykładamy na kaszę.
Posypujemy startym serem i posiekaną papryczką chili. Kaszotto podajemy z cytryną pokrojoną w cząstki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Łazanki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makowiec japoński
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba z piekarnika
- Guacamole
- Pierniki
- Mini burgery
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka gyros
- Przekąski sylwestrowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Uszka z grzybami
- Śledź w oleju
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (5)
2009 dni temu
Zrobiłam z kaszą jaglaną. Świetne danie! Super aromat! Do tego dodałam kurczaka z przepisu na "Risotto szparagowe z kurczakiem". Wszystkim szczęki opadły :)
Odpowiedz
2405 dni temu
czym można zastąpić quinoę? można czymkolwiek? np mieszanką kasz trendmix z Lidla? ;-)
Odpowiedz
2404 dni temu
Możesz użyć dowolnej kaszy :)
2402 dni temu
Kuchnia Lidla/Karol Okrasa - dziękuję ślicznie, zatem dziś przystąpię do działania :) mam 200g quinoy, więc drugie 200 użyję w innej postaci ;-) Pozdrawiam serdecznie całą załogę ! :)
2402 dni temu
Daj znać, jak wyszło! :)