![Kaszotto ze szparagami Kaszotto ze szparagami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/4c67c06a42a5-0ac689231ada-KW25_KAROL_Kaszotto_ze_szparagami_26197_070618_MS_36707_RGB_OK_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: OBIERAMY SZPARAGI I GOTUJEMY KASZĘ
Szparagi obieramy do ⅔ długości. Skórki gotujemy na małym ogniu, aż powstanie z nich wywar.
W osobnym garnku z osoloną wodą gotujemy kaszę na sypko, ok. 10-12 minut w proporcji 2:1 (dwie części wody na jedną część kaszy). Odcedzamy, zanim woda całkiem odparuje i studzimy.
Krok 2: KROIMY WARZYWA
Główki szparagów odcinamy, a łodygi kroimy na grubsze kawałki. Czosnek kroimy w plastry, a szalotkę i suszone pomidory w grubą kostkę.
Krok 3: SMAŻYMY WARZYWA
Na lekko rozgrzanej patelni umieszczamy masło, dodajemy olej z suszonych pomidorów, szalotkę i czosnek. Delikatnie blanszujemy, by warzywa nie straciły chrupkości. Dodajemy pokrojone łodygi szparagów i tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem i curry, smażymy 1 minutę.
Dodajemy suszone pomidory, kaszę, 1 łyżkę wywaru ze skórek szparagów i skórkę startą z cytryny. W razie potrzeby ponownie doprawiamy. Gotową kaszę z warzywami wykładamy na talerz.
Krok 4: PODAJEMY KASZOTTO
Na tej samej patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i blanszujemy na nim główki szparagów. Przyprawiamy solą i tymiankiem, wykładamy na kaszę.
Posypujemy startym serem i posiekaną papryczką chili. Kaszotto podajemy z cytryną pokrojoną w cząstki.
Zobacz podobne
przepisy
Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
Przygotuj delikatne kaszotto z chrupiącymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem!
![Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c6b29a0b0bf7-c17a69bb8cdc-Brlauch-Hirsotto-mit-grunem-Spargel.webp)
Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!
![Kaszotto z kurczakiem i jarmużem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/24ab96a2ae11-f37bfdcdb2a9-Kaszotto-z-kurczakiem-i-jarmużem.webp)
Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!
![Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b95de4374c87-26c544c3a0-KW_04_KAROL_Kaszetto-kokosowe-z-klopsikami-i-warzywami_960x540.webp)
Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.
![Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/83ab8def2263-84d2304771-KW_48_Pascal_Zapiekane-canelloni-z-cukinii-i-miesa-mielonego-w-sosie-beszamelowym_poziom_RGB_GOT.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grochem
- Sernik piernikowy
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1721 dni temu
Zrobiłam z kaszą jaglaną. Świetne danie! Super aromat! Do tego dodałam kurczaka z przepisu na "Risotto szparagowe z kurczakiem". Wszystkim szczęki opadły :)
odpowiedz
2117 dni temu
czym można zastąpić quinoę? można czymkolwiek? np mieszanką kasz trendmix z Lidla? ;-)
odpowiedz
2116 dni temu
Możesz użyć dowolnej kaszy :)
2114 dni temu
Kuchnia Lidla/Karol Okrasa - dziękuję ślicznie, zatem dziś przystąpię do działania :) mam 200g quinoy, więc drugie 200 użyję w innej postaci ;-) Pozdrawiam serdecznie całą załogę ! :)
2114 dni temu
Daj znać, jak wyszło! :)