Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: OBIERAMY SZPARAGI I GOTUJEMY KASZĘ
Szparagi obieramy do ⅔ długości. Skórki gotujemy na małym ogniu, aż powstanie z nich wywar.
W osobnym garnku z osoloną wodą gotujemy kaszę na sypko, ok. 10-12 minut w proporcji 2:1 (dwie części wody na jedną część kaszy). Odcedzamy, zanim woda całkiem odparuje i studzimy.
Krok 2: KROIMY WARZYWA
Główki szparagów odcinamy, a łodygi kroimy na grubsze kawałki. Czosnek kroimy w plastry, a szalotkę i suszone pomidory w grubą kostkę.
Krok 3: SMAŻYMY WARZYWA
Na lekko rozgrzanej patelni umieszczamy masło, dodajemy olej z suszonych pomidorów, szalotkę i czosnek. Delikatnie blanszujemy, by warzywa nie straciły chrupkości. Dodajemy pokrojone łodygi szparagów i tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem i curry, smażymy 1 minutę.
Dodajemy suszone pomidory, kaszę, 1 łyżkę wywaru ze skórek szparagów i skórkę startą z cytryny. W razie potrzeby ponownie doprawiamy. Gotową kaszę z warzywami wykładamy na talerz.
Krok 4: PODAJEMY KASZOTTO
Na tej samej patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i blanszujemy na nim główki szparagów. Przyprawiamy solą i tymiankiem, wykładamy na kaszę.
Posypujemy startym serem i posiekaną papryczką chili. Kaszotto podajemy z cytryną pokrojoną w cząstki.
Zobacz podobne
przepisy
Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
Przygotuj delikatne kaszotto z chrupiącymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem!
Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!
Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!
Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto szparagowe z kurczakiem
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- 2 przekąski na imprezę sylwestrową
- Curry z quinoa, jarmużem i tofu
- Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
- Sernik z rabarbarem
- Szparagi na 3 sposoby
- Pizza bianca z kurkami
- Soba stir fry z wołowiną
- Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
- Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
- Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
- Krem z białych szparagów i pora
- Kaszotto z młodą kapustą
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Hummus bowl
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Kuleczki z koziego sera
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Pieczona ciecierzyca na słodko
- Sos do ravioli
- Kuskus z gulaszem jagnięcym
- Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Bigos rybny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1617 dni temu
Zrobiłam z kaszą jaglaną. Świetne danie! Super aromat! Do tego dodałam kurczaka z przepisu na "Risotto szparagowe z kurczakiem". Wszystkim szczęki opadły :)
odpowiedz
2013 dni temu
czym można zastąpić quinoę? można czymkolwiek? np mieszanką kasz trendmix z Lidla? ;-)
odpowiedz
2012 dni temu
Możesz użyć dowolnej kaszy :)
2010 dni temu
Kuchnia Lidla/Karol Okrasa - dziękuję ślicznie, zatem dziś przystąpię do działania :) mam 200g quinoy, więc drugie 200 użyję w innej postaci ;-) Pozdrawiam serdecznie całą załogę ! :)
2010 dni temu
Daj znać, jak wyszło! :)