zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: OBIERAMY SZPARAGI I GOTUJEMY KASZĘ

Szparagi obieramy do ⅔ długości. Skórki gotujemy na małym ogniu, aż powstanie z nich wywar.

W osobnym garnku z osoloną wodą gotujemy kaszę na sypko, ok. 10-12 minut w proporcji 2:1 (dwie części wody na jedną część kaszy). Odcedzamy, zanim woda całkiem odparuje i studzimy.

Krok 2: KROIMY WARZYWA

Główki szparagów odcinamy, a łodygi kroimy na grubsze kawałki. Czosnek kroimy w plastry, a szalotkę i suszone pomidory w grubą kostkę.

Krok 3: SMAŻYMY WARZYWA

Na lekko rozgrzanej patelni umieszczamy masło, dodajemy olej z suszonych pomidorów, szalotkę i czosnek. Delikatnie blanszujemy, by warzywa nie straciły chrupkości. Dodajemy pokrojone łodygi szparagów i tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem i curry, smażymy 1 minutę.

Dodajemy suszone pomidory, kaszę, 1 łyżkę wywaru ze skórek szparagów i skórkę startą z cytryny. W razie potrzeby ponownie doprawiamy. Gotową kaszę z warzywami wykładamy na talerz.

Krok 4: PODAJEMY KASZOTTO

Na tej samej patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i blanszujemy na nim główki szparagów. Przyprawiamy solą i tymiankiem, wykładamy na kaszę.

Posypujemy startym serem i posiekaną papryczką chili. Kaszotto podajemy z cytryną pokrojoną w cząstki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram