
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: OBIERAMY SZPARAGI I GOTUJEMY KASZĘ
Szparagi obieramy do ⅔ długości. Skórki gotujemy na małym ogniu, aż powstanie z nich wywar.
W osobnym garnku z osoloną wodą gotujemy kaszę na sypko, ok. 10-12 minut w proporcji 2:1 (dwie części wody na jedną część kaszy). Odcedzamy, zanim woda całkiem odparuje i studzimy.
Krok 2: KROIMY WARZYWA
Główki szparagów odcinamy, a łodygi kroimy na grubsze kawałki. Czosnek kroimy w plastry, a szalotkę i suszone pomidory w grubą kostkę.
Krok 3: SMAŻYMY WARZYWA
Na lekko rozgrzanej patelni umieszczamy masło, dodajemy olej z suszonych pomidorów, szalotkę i czosnek. Delikatnie blanszujemy, by warzywa nie straciły chrupkości. Dodajemy pokrojone łodygi szparagów i tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem i curry, smażymy 1 minutę.
Dodajemy suszone pomidory, kaszę, 1 łyżkę wywaru ze skórek szparagów i skórkę startą z cytryny. W razie potrzeby ponownie doprawiamy. Gotową kaszę z warzywami wykładamy na talerz.
Krok 4: PODAJEMY KASZOTTO
Na tej samej patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i blanszujemy na nim główki szparagów. Przyprawiamy solą i tymiankiem, wykładamy na kaszę.
Posypujemy startym serem i posiekaną papryczką chili. Kaszotto podajemy z cytryną pokrojoną w cząstki.
Zobacz podobne
przepisy
Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
Przygotuj delikatne kaszotto z chrupiącymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem!

Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!

Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!

Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.

Zobacz przepisy
na lato
- Ziemniaki z grilla
- Kurczak po tajsku
- Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
- Spanakopita
- Smażony żółty ser z sosem tatarskim
- Proziaki – przepis
- Sałatka z zupek chińskich
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Makaron alla carbonara z guanciale
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Chili con carne
- Spaghetti à la carbonara
- Ramen
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1887 dni temu
Zrobiłam z kaszą jaglaną. Świetne danie! Super aromat! Do tego dodałam kurczaka z przepisu na "Risotto szparagowe z kurczakiem". Wszystkim szczęki opadły :)
odpowiedz
2283 dni temu
czym można zastąpić quinoę? można czymkolwiek? np mieszanką kasz trendmix z Lidla? ;-)
odpowiedz
2282 dni temu
Możesz użyć dowolnej kaszy :)
2280 dni temu
Kuchnia Lidla/Karol Okrasa - dziękuję ślicznie, zatem dziś przystąpię do działania :) mam 200g quinoy, więc drugie 200 użyję w innej postaci ;-) Pozdrawiam serdecznie całą załogę ! :)
2280 dni temu
Daj znać, jak wyszło! :)