Kaszotto z młodą kapustą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • garnek lub rondelek z pokrywką

KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.

Pod koniec gotowania, gdy pęczak wchłonie cały płyn, przykrywamy garnek i parujemy kaszę.

KROK 2: PRAŻYMY CEBULĘ

Cebulę pokrojoną w kostkę prażymy w rondelku na małym ogniu na delikatnie rozgrzanym oleju. Cebula powinna się wysuszyć i nabrać złotego, lekko brązowego koloru – uważamy, by jej nie przypalić.

KROK 3: DOPRAWIAMY KASZĘ PĘCZAK

Ugotowaną i uparowaną kaszę doprawiamy roztartym w dłoniach tymiankiem, kuminem i sosem sojowym. Mieszamy i wyłączamy ogień.

KROK 4: KROIMY I PRAŻYMY KAPUSTĘ

Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do uprażonej cebuli. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy. Chwilę prażymy.

Dodajemy 30 ml wody i 50 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Mieszamy i przykrywamy. Prażymy, by odparować wodę. Kapusta powinna pozostać delikatnie chrupiąca.

KROK 5: DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK I DOPRAWIAMY KASZOTTO

Do uprażonej kapusty dodajemy przyprawioną kaszę pęczak. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 30 ml wody i 50 g masła i ponownie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.

Mieszamy i gotujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Z wierzchu oprószamy drobno posiekanym koperkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!