Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- garnek lub rondelek z pokrywką
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.
Pod koniec gotowania, gdy pęczak wchłonie cały płyn, przykrywamy garnek i parujemy kaszę.
KROK 2: PRAŻYMY CEBULĘ
Cebulę pokrojoną w kostkę prażymy w rondelku na małym ogniu na delikatnie rozgrzanym oleju. Cebula powinna się wysuszyć i nabrać złotego, lekko brązowego koloru – uważamy, by jej nie przypalić.
KROK 3: DOPRAWIAMY KASZĘ PĘCZAK
Ugotowaną i uparowaną kaszę doprawiamy roztartym w dłoniach tymiankiem, kuminem i sosem sojowym. Mieszamy i wyłączamy ogień.
KROK 4: KROIMY I PRAŻYMY KAPUSTĘ
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do uprażonej cebuli. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy. Chwilę prażymy.
Dodajemy 30 ml wody i 50 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Mieszamy i przykrywamy. Prażymy, by odparować wodę. Kapusta powinna pozostać delikatnie chrupiąca.
KROK 5: DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK I DOPRAWIAMY KASZOTTO
Do uprażonej kapusty dodajemy przyprawioną kaszę pęczak. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 30 ml wody i 50 g masła i ponownie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
Mieszamy i gotujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Z wierzchu oprószamy drobno posiekanym koperkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
Kaszotto to proste i bardzo smaczne danie, które zyskuje coraz więcej fanów! Przygotuj kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendra i zostań jednym z nich!
Kaszotto z warzyw korzeniowych
Porcja warzyw i pożywnej kaszy w wyjątkowo smacznym daniu! Wykorzystaj przepis Karola na kaszotto warzywne i przygotuj wartościowy, roślinny obiad z prostych składników!
Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
Doskonały pomysł na obiad, brunch lub kolację: kaszotto gryczane z pożywnymi i smacznymi dodatkami. Wypróbuj ten przepis i odkryj smak kaszy na nowo!
Kaszotto z kurczakiem i warzywami
Szukasz pomysłu na obiad, który przygotujesz w mniej niż pół godziny? Już nie musisz! Wypróbuj przepis na kaszotto z kurczakiem i aromatycznym sosem pomidorowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Muffiny z owocami lasu
- Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami
- Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
- Gulasz cielęcy po azjatycku
- Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
- Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
- Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
- Kaszotto z warzyw korzeniowych
- Szparagi z szynką parmeńską
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Szakszuka z kaszą pęczak
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
- Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Nocna owsianka białkowa z nasionami konopi
- Słodka pasta z pestek dyni
- Sałatka z tuńczykiem – pomysł na lunchbox
- Kanapki z serem, szynką i warzywami
- Kompot truskawkowy
- Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
- Faszerowane łódeczki ziemniaczane
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Tołpyga w jajecznicy
- Świąteczna focaccia
- Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)