Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK
Kaszę pęczak gotujemy na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
Krok 2: KROIMY WARZYWA
Warzywa (seler, marchew, cebulę, pietruszkę, por) kroimy w równą kostkę o wymiarach ok. 1 x 1 cm. Czosnek kroimy w plasterki.
Krok 3: PRZESMAŻAMY WARZYWA
Cebulę i czosnek smażymy na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju, aż lekko się zeszklą. Dodajemy porcjami: marchew, pietruszkę i seler, za każdym razem mieszając zawartość patelni. Smażymy, mieszając. W trakcie smażenia podlewamy warzywa ok. 1-2 łyżkami wody z gotowania kaszy.
Krok 4: DODAJEMY POMIDORY I DOPRAWIAMY WARZYWA
Gdy warzywa lekko zmiękną (powinny pozostać lekko chrupiące) i zarumienią się, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Mieszamy i cały czas smażymy, aż pomidory odparują. Doprawiamy curry. Dodajemy masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KASZOTTO
Do warzywnej bazy dodajemy ugotowaną kaszę i ponownie – odrobinę wody po jej gotowaniu. Mieszamy. Dodajemy posiekany por i szczypior. Kaszotto zostawiamy na chwilę na wolnym ogniu i co jakiś czas mieszamy. Staramy się uzyskać kremową, lekko płynną konsystencję.
Kaszotto wykładamy na talerze. Dekorujemy posiekanym porem i natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!
Kaszotto ze szparagami
Szparagi i quinoa, czyli szybkie kaszotto według przepisu Karola! Przygotuj je, zanim skończy się sezon!
3 sposoby na kaszę pęczak
Tylko 1 składnik i aż 3 różne potrawy, które sprawdzą się jako całodzienne menu! Sprawdź, jakie proste dania można przygotować z kaszy pęczak i zapasów zgromadzonych w domowej spiżarni.
Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
Kaszotto to proste i bardzo smaczne danie, które zyskuje coraz więcej fanów! Przygotuj kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendra i zostań jednym z nich!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)