Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK
Kaszę pęczak gotujemy na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
Krok 2: KROIMY WARZYWA
Warzywa (seler, marchew, cebulę, pietruszkę, por) kroimy w równą kostkę o wymiarach ok. 1 x 1 cm. Czosnek kroimy w plasterki.
Krok 3: PRZESMAŻAMY WARZYWA
Cebulę i czosnek smażymy na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju, aż lekko się zeszklą. Dodajemy porcjami: marchew, pietruszkę i seler, za każdym razem mieszając zawartość patelni. Smażymy, mieszając. W trakcie smażenia podlewamy warzywa ok. 1-2 łyżkami wody z gotowania kaszy.
Krok 4: DODAJEMY POMIDORY I DOPRAWIAMY WARZYWA
Gdy warzywa lekko zmiękną (powinny pozostać lekko chrupiące) i zarumienią się, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Mieszamy i cały czas smażymy, aż pomidory odparują. Doprawiamy curry. Dodajemy masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KASZOTTO
Do warzywnej bazy dodajemy ugotowaną kaszę i ponownie – odrobinę wody po jej gotowaniu. Mieszamy. Dodajemy posiekany por i szczypior. Kaszotto zostawiamy na chwilę na wolnym ogniu i co jakiś czas mieszamy. Staramy się uzyskać kremową, lekko płynną konsystencję.
Kaszotto wykładamy na talerze. Dekorujemy posiekanym porem i natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!
Kaszotto ze szparagami
Szparagi i quinoa, czyli szybkie kaszotto według przepisu Karola! Przygotuj je, zanim skończy się sezon!
3 sposoby na kaszę pęczak
Tylko 1 składnik i aż 3 różne potrawy, które sprawdzą się jako całodzienne menu! Sprawdź, jakie proste dania można przygotować z kaszy pęczak i zapasów zgromadzonych w domowej spiżarni.
Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
Kaszotto to proste i bardzo smaczne danie, które zyskuje coraz więcej fanów! Przygotuj kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendra i zostań jednym z nich!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
- Pierś kurczaka z bakłażanem
- Sałatka z quinoą i truskawkami
- Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
- Kaszotto ze szparagami
- Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
- Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
- Kolorowa zapiekanka
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku
- Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
- Kaszotto z młodą kapustą
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Spaghetti z wołowym ragu
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Tarta marchewkowo-jabłkowa
- Sernik na zimno z mango
- Lasagne jabłkowe
- Faszerowane pieczarki portobello
- Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową
- Sernik na zimno w słoiku
- Kisiel z czerwonych owoców
- Mus jabłkowy z pomarańczami
- Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
- Szybki stir fry z krewetkami
- Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
- Torcik daktylowy
- Słodko-słony bezowiec
- Deser czekoladowo-pomarańczowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)