Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • głęboką patelnię
  • tarkę o drobnych oczkach
  • łyżkę wazową

Sposób przygotowania:

Krok 1: PODSMAŻAMY CEBULĘ, CZOSNEK, PIECZARKI I MARCHEWKĘ

W głębokiej patelni, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy orzechy nerkowca. Smażymy chwilę, mieszając.

Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, oregano, tymianek, sól i pieprz. Smażymy dość intensywnie, aż pieczarki się zarumienią, uważając, by nie przypalić cebuli i czosnku.

Dodajemy marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach, mieszamy i smażymy chwilę, aż składniki i smaki się połączą.

Krok 2: PRAŻYMY KASZĘ GRYCZANĄ I PODGRZEWAMY BULION

Na osobnej, suchej patelni na niewielkim ogniu prażymy surową kaszę, co jakiś czas mieszając.

WSKAZÓWKA! Prażenie kaszy pomaga wydobyć z niej więcej orzechowego smaku i aromatu, co pozytywnie wpłynie na ostateczny smak kaszotta.

W rondelku podgrzewamy bulion.

Krok 3: GOTUJEMY KASZOTTO

Podprażoną kaszę dodajemy do podsmażonych warzyw, mieszamy. Zawartość patelni zalewamy 1 łyżką wazową podgrzanego bulionu, mieszamy i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego bulionu.

Krok 4: PODAJEMY KASZOTTO

Pod koniec gotowania opcjonalnie ponownie doprawiamy kaszotto oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowe danie nakładamy na talerze.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!