
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię
- tarkę o drobnych oczkach
- łyżkę wazową
Sposób przygotowania:
Krok 1: PODSMAŻAMY CEBULĘ, CZOSNEK, PIECZARKI I MARCHEWKĘ
W głębokiej patelni, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy orzechy nerkowca. Smażymy chwilę, mieszając.
Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, oregano, tymianek, sól i pieprz. Smażymy dość intensywnie, aż pieczarki się zarumienią, uważając, by nie przypalić cebuli i czosnku.
Dodajemy marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach, mieszamy i smażymy chwilę, aż składniki i smaki się połączą.
Krok 2: PRAŻYMY KASZĘ GRYCZANĄ I PODGRZEWAMY BULION
Na osobnej, suchej patelni na niewielkim ogniu prażymy surową kaszę, co jakiś czas mieszając.
WSKAZÓWKA! Prażenie kaszy pomaga wydobyć z niej więcej orzechowego smaku i aromatu, co pozytywnie wpłynie na ostateczny smak kaszotta.
W rondelku podgrzewamy bulion.
Krok 3: GOTUJEMY KASZOTTO
Podprażoną kaszę dodajemy do podsmażonych warzyw, mieszamy. Zawartość patelni zalewamy 1 łyżką wazową podgrzanego bulionu, mieszamy i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego bulionu.
Krok 4: PODAJEMY KASZOTTO
Pod koniec gotowania opcjonalnie ponownie doprawiamy kaszotto oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowe danie nakładamy na talerze.
Zobacz podobne
przepisy
Kaszotto z młodą kapustą
Szukasz pomysłu na wykorzystanie kaszy pęczak? Wypróbuj prosty przepis Karola na kaszotto z młodą kapustą i aromatycznymi przyprawami.

Kaszotto z warzyw korzeniowych
Porcja warzyw i pożywnej kaszy w wyjątkowo smacznym daniu! Wykorzystaj przepis Karola na kaszotto warzywne i przygotuj wartościowy, roślinny obiad z prostych składników!

Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
Kaszotto to proste i bardzo smaczne danie, które zyskuje coraz więcej fanów! Przygotuj kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendra i zostań jednym z nich!

Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
Przygotuj delikatne kaszotto z chrupiącymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem!

Zobacz przepisy
na lato
- Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Camembert z grilla
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Chłodnik z botwiny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)