Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- pędzel
KROK 1: Podsmażamy kurki
Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą. Kurki oczyszczamy pędzlem (nie myjemy!), większe przekrawamy wzdłuż, mniejsze zachowujemy w całości. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy połowę pokrojonej cebuli, dodajemy kurki i lekko je rumienimy. Odkładamy do salaterki.
KROK 2: Gotujemy kaszę
Na pozostałym maśle szklimy resztę cebuli, dodajemy kaszę i prażymy kilka minut, cały czas mieszając. Podlewamy szklanką bulionu i gotujemy na średnim ogniu, kontynuujemy mieszanie. Dodajemy kolejne porcje bulionu, aż wokół kaszy pojawi się gęsty sos. Takie gotowanie i podlewanie powinno trwać kwadrans, aż kasza wchłonie płyn i będzie prawie al dente. Z ostatnią porcją bulionu dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 3 minuty.
KROK 3: Dodajemy ser i pietruszkę
Dodajemy starty ser i posiekaną pietruszkę, mieszamy. Podajemy, dekorując danie grzybkiem i natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaszą i kabanosami
Lekko ostry sos, kasza, kabanosy i natka pietruszki. To sałatka, która sprawdzi się podczas każdej sylwestrowej zabawy!
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!
Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!
Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
Dowiedz się, jak przygotować wykwintny obiad. Może soczyste piersi kaczki, nadziewane suszonymi owocami?
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Wigilijny makowiec
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik krakowski
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1157 dni temu
Mój ulubiony przepis z Kuchni Lidla! Robiłam go już 4-5 razy i za każdym razem zachwyca! Gotuję 200g pęczaku na dwie osoby i wychodzi solidna porcja, więc myśle, że spokojnie można rozłożyć na trzy :)
odpowiedz
2280 dni temu
Wypróbowane - warto! Poszłam na łatwiznę, bo nie miałam czasu przygotować własny bulion i użyłam kostki borowikowej ;) Na dwie osoby zrobiłam jedną paczkę pęczaku (100g). Esencja jesieni! https://pl.pinterest.com/pin/527484175101972939/activity/tried
odpowiedz