Pęczotto z górskim serem i kurkami

Gieno Mientkiewicz

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • pędzel

KROK 1: Podsmażamy kurki

Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą. Kurki oczyszczamy pędzlem (nie myjemy!), większe przekrawamy wzdłuż, mniejsze zachowujemy w całości. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy połowę pokrojonej cebuli, dodajemy kurki i lekko je rumienimy. Odkładamy do salaterki.

KROK 2: Gotujemy kaszę

Na pozostałym maśle szklimy resztę cebuli, dodajemy kaszę i prażymy kilka minut, cały czas mieszając. Podlewamy szklanką bulionu i gotujemy na średnim ogniu, kontynuujemy mieszanie. Dodajemy kolejne porcje bulionu, aż wokół kaszy pojawi się gęsty sos. Takie gotowanie i podlewanie powinno trwać kwadrans, aż kasza wchłonie płyn i będzie prawie al dente. Z ostatnią porcją bulionu dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 3 minuty.

KROK 3: Dodajemy ser i pietruszkę

Dodajemy starty ser i posiekaną pietruszkę, mieszamy. Podajemy,  dekorując danie grzybkiem i natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    7 dni temu
    Mój ulubiony przepis z Kuchni Lidla! Robiłam go już 4-5 razy i za każdym razem zachwyca! Gotuję 200g pęczaku na dwie osoby i wychodzi solidna porcja, więc myśle, że spokojnie można rozłożyć na trzy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1130 dni temu
    Wypróbowane - warto! Poszłam na łatwiznę, bo nie miałam czasu przygotować własny bulion i użyłam kostki borowikowej ;) Na dwie osoby zrobiłam jedną paczkę pęczaku (100g). Esencja jesieni! https://pl.pinterest.com/pin/527484175101972939/activity/tried

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!