Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Doprawiamy jesiotra

Oczyszczone filety z jesiotra, bez skóry myjemy, osuszamy, doprawiamy pieprzem i skórką otartą z limonki. Odstawiamy w chłodne miejsce na 10 minut.

Krok 2: Przygotowujemy rybę

Masło rozpuszczamy na patelni, dorzucamy rozgniecione 2 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Chwilę smażymy, następnie wlewamy sok z kiszonej kapusty. Do tak przygotowanego wywaru wkładamy jesiotra. Przykrywamy i dusimy na minimalnym ogniu lub zagotowujemy delikatnie. Wyłączamy i zostawiamy rybę w wywarze na 20-25 minut.

Krok 3: Smażymy dynię z kapustą

Dynię kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy dynię razem z cebulą i posiekanym ząbkiem czosnku. Dodajemy posiekaną kapustę i wszystko razem chwilę smażymy. Doprawiamy miodem, sokiem z limonki i posiekaną kolendrą.

Krok 4: Podajemy jesiotra

Podsmażoną dynię przekładamy na talerz, układamy na niej kawałki jesiotra i ozdabiamy kilkoma listkami świeżej kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    558 dni temu
    Przepis jest niedokończony. Jako nowicjuszka w kuchni nie wiem co zrobić po kroku 3

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    557 dni temu
    Faktycznie umknął nam krok 4, czyli podanie ryby, przepis został już uzupełniony. Bardzo dziękujemy za czujność i powodzenia w gotowaniu :)
  • Edyta Edyta
    1940 dni temu
    Cześć, jaka inna ryba, łatwiej dostępna najlepiej zastąpi Jesiotra? Nigdy go nie jadłam, nie mam porównania :-) dorsz, pstrąg, sola?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1940 dni temu
    Dorsz będzie tutaj pasował :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!