zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender

Krok 1: Prażymy cebulę

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Prażymy na wolnym ogniu, aż nabierze ciemniejszego koloru i stanie się chrupiąca. Następnie cebulę odcedzamy i odsączamy na ręczniku papierowym.

Krok 2: Smażymy kotlety

Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przestudzoną cebulę i ugotowaną kaszę. Jajko rozmącamy w osobnej misce i dodajemy do mięsa. Całość dokładnie zagniatamy. Mięso dzielimy na porcje i formujemy kotleciki na zwilżonej wodą desce. Na patelni rozgrzewamy smalec. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Krok 3: Przygotowujemy purée

Seler oraz ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem mleka, następnie odcedzamy. Do warzyw dodajemy masło pokrojone w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z limonki. Warzywa blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli purée jest zbyt rzadkie, dodajemy więcej masła.

Kotlety podajemy z purée.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Paweł Paweł
    20 dni temu
    W przepisie nie ma nic o mleku. A potem gotujemy z dodatkiem mleka. Człowiek nawet kotleta stresuje się zrobić.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    20 dni temu
    Drogi Pawle, dziękujemy za informację, przepis został już poprawiony :)
  • Gość Gość
    45 dni temu
    Właśnie dziś robię!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    45 dni temu
    Daj znać, jak wyszło!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram