Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
Przygotuj wcześniej
- Ugotuj kaszę jęczmienną w lekko osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 1: Prażymy cebulę
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Prażymy na wolnym ogniu, aż nabierze ciemniejszego koloru i stanie się chrupiąca. Następnie cebulę odcedzamy i odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 2: Smażymy kotlety
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przestudzoną cebulę i ugotowaną kaszę. Jajko rozmącamy w osobnej misce i dodajemy do mięsa. Całość dokładnie zagniatamy. Mięso dzielimy na porcje i formujemy kotleciki na zwilżonej wodą desce. Na patelni rozgrzewamy smalec. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Krok 3: Przygotowujemy purée
Seler oraz ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem mleka, następnie odcedzamy. Do warzyw dodajemy masło pokrojone w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z limonki. Warzywa blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli purée jest zbyt rzadkie, dodajemy więcej masła.
Kotlety podajemy z purée.
Zobacz podobne
przepisy
Tymiankowe pulpety w sosie pomidorowym z masłem orzechowym, podawane z hash browns
Każdy kraj ma swoje pulpeciki, Amerykanie także. Oczywiście nie mogło w nich zabraknąć masła orzechowego...
Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika
Zrób hardkorowe kotlety mielone, a w trakcie przygotowania ćwicz swoje mięśnie! Sprawdzona receptura Roberta Burneiki!
Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
Połączenie polskiej tradycji z włoskim smakiem – wypróbuj przepis Okrasy na kotlety z serem pleśniowym, szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Kotlety mielone z karpia
Kotlety mielone to nie tylko mięsne danie. Można przygotować je również z karpia, tak jak zrobił to Karol!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
- Jagnięcina w marynacie musztardowej
- Bifteki z fetą
- Żurek babci
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Minipizza z kabanosami
- Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
- Karp w galarecie
- Odchudzone lasagne
- Kotlety mielone z karpia
- Amarantusowa ratatouille z filetem jagnięcym
- Krupnik
- Owoce z kruszonką owsianą
- Greckie kotleciki nadziewane fetą
- Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Babeczki leśny mech
- Kopytka z batatów
- Szaszłyki z krewetek w słodko-ostrej marynacie
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Spaghetti z wołowym ragu
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Ciastka pisanki
- Hummus grzybowy
- Wieniec wielkanocny
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Palia w cytrynach
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1915 dni temu
W przepisie nie ma nic o mleku. A potem gotujemy z dodatkiem mleka. Człowiek nawet kotleta stresuje się zrobić.
odpowiedz
1915 dni temu
Drogi Pawle, dziękujemy za informację, przepis został już poprawiony :)
884 dni temu
W składnikach ma Pan mleko, więc wszystko się zgadza.
1940 dni temu
Właśnie dziś robię!
odpowiedz
1940 dni temu
Daj znać, jak wyszło!