zobacz film Kotlety mielone z purée

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender

Przygotuj wcześniej

  • Ugotuj kaszę jęczmienną w lekko osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 1: Prażymy cebulę

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Prażymy na wolnym ogniu, aż nabierze ciemniejszego koloru i stanie się chrupiąca. Następnie cebulę odcedzamy i odsączamy na ręczniku papierowym.

Krok 2: Smażymy kotlety

Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przestudzoną cebulę i ugotowaną kaszę. Jajko rozmącamy w osobnej misce i dodajemy do mięsa. Całość dokładnie zagniatamy. Mięso dzielimy na porcje i formujemy kotleciki na zwilżonej wodą desce. Na patelni rozgrzewamy smalec. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Krok 3: Przygotowujemy purée

Seler oraz ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem mleka, następnie odcedzamy. Do warzyw dodajemy masło pokrojone w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z limonki. Warzywa blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli purée jest zbyt rzadkie, dodajemy więcej masła.

Kotlety podajemy z purée.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Paweł Paweł
    1935 dni temu
    W przepisie nie ma nic o mleku. A potem gotujemy z dodatkiem mleka. Człowiek nawet kotleta stresuje się zrobić.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1935 dni temu
    Drogi Pawle, dziękujemy za informację, przepis został już poprawiony :)
  • Gość Gość
    903 dni temu
    W składnikach ma Pan mleko, więc wszystko się zgadza.
  • Gość Gość
    1960 dni temu
    Właśnie dziś robię!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1960 dni temu
    Daj znać, jak wyszło!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!