Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • dużą patelnię z grubym dnem

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Krok 1: Formujemy kotlety

Formujemy kotlety

Ugotowaną kaszę jęczmienną mieszamy dokładnie z mięsem mielonym. Papryczkę chili, ząbki czosnku, natkę pietruszki oraz dymkę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i dzielimy na mniejsze porcje (wielkości kotleta). Z każdej porcji formujemy placek (na dłoni), nakładamy na środek kawałek sera pleśniowego i sklejamy kotlet tak, by farsz nie wydostał się na zewnątrz.
Płatki kukurydziane kruszymy i obtaczamy w nich przygotowane kotlety. Następnie smażymy je w oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy kawałek wcześniej zmrożonego masła i po roztopieniu polewamy nim kotlety.

Krok 2: Smażymy szpinak z czosnkiem

Smażymy szpinak z czosnkiem

Suszone pomidory kroimy w drobne paski. Ząbki czosnku siekamy w plasterki i chwilę smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy szpinak, suszone pomidory, gałkę muszkatołową. Całość krótko przesmażamy.

 

 

Krok 3: Doprawiamy szpinak skórką z cytryny

Doprawiamy szpinak skórką z cytryny

Szpinak doprawiamy skórką otartą ze sparzonej cytryny. Danie serwujemy na gorąco.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    1226 dni temu
    Witam Czy zamiast kaszy jęczmiennej i płatków kukurydzianych można zastosować len zmielony?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1226 dni temu
    Do masy na kotlety można dodać mielony len. Mielone siemię lniane sprawdza się również jako panierka, ale będzie ona różniła się od tej przygotowanej z wykorzystaniem pokruszonych płatków kukurydzianych. Uzyskamy mniej chrupiące kotlety. Przy panierce z lnu należy też uważać, by nie przypalić kotletów z wierzchu.
  • Gość Gość
    2708 dni temu
    Przepis wypróbowany. Do szpinaku dodałam makaron, doprawiając solą oraz pieprzem i wyszło pysznie. Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2899 dni temu
    Bez soli i pieprzu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2899 dni temu
    Ser pleśniowy jest słony, dlatego Karol nie dodawał już więcej soli, natomiast ostrości nadaje papryczka chili. Oczywiście, drogi Gości, jeżeli wolisz kotlety bardziej słone i pieprzne, możesz dodać tych przypraw według uznania :)
  • Malinka Malinka
    2951 dni temu
    Właśnie jestem po przepysznym obiedzie! Zdecydowanie polecam ten przepis i mam nadzieję jeszcze nie raz do niego wrócić. Ser w kotletach - mistrzostwo, tak samo otarta skórka z cytryny w szpinaku. Mniam! :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2960 dni temu
    Kotlety naprawdę są delikatne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3001 dni temu
    kotlecik spoko, ale sałatka mi mdła wyszła i nie wiem czy to kwestia moich zdolności kulinarnych czy przepisu. Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3070 dni temu
    Czy ktoś może odpowiedzieć na poniższe pytanie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3069 dni temu
    Drogi Gościu, tak jak odpowiadaliśmy wcześniej - 200 g ugotowanej kaszy :)
  • Gość Gość
    3073 dni temu
    200g kaszy ważonej przed czy po ugotowaniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3073 dni temu
    200 g ugotowanej kaszy :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!