
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- dużą patelnię z grubym dnem
Krok 1: Formujemy kotlety
Kaszę jęczmienną mieszamy dokładnie z mięsem mielonym. Papryczkę chili, ząbki czosnku, natkę pietruszki oraz dymkę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i dzielimy na mniejsze porcje (wielkości kotleta). Z każdej porcji formujemy placek (na dłoni), nakładamy na środek kawałek sera pleśniowego i sklejamy kotlet tak, by farsz nie wydostał się na zewnątrz.
Płatki kukurydziane kruszymy i obtaczamy w nich przygotowane kotlety. Następnie smażymy je w oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy kawałek wcześniej zmrożonego masła i po roztopieniu polewamy nim kotlety.
Krok 2: Smażymy szpinak z czosnkiem
Suszone pomidory kroimy w drobne paski. Ząbki czosnku siekamy w plasterki i chwilę smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy szpinak, suszone pomidory, gałkę muszkatołową. Całość krótko przesmażamy.
Krok 3: Doprawiamy szpinak skórką z cytryny
Szpinak doprawiamy skórką otartą ze sparzonej cytryny. Danie serwujemy na gorąco.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Esencja Włoch na talerzu!

Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
Pyszne klopsiki z mięsa mielonego urozmaicone smakiem delikatnego sosu z papryki i pomidorów, przyprawionego cynamonem.

Tymiankowe pulpety w sosie pomidorowym z masłem orzechowym, podawane z hash browns
Każdy kraj ma swoje pulpeciki, Amerykanie także. Oczywiście nie mogło w nich zabraknąć masła orzechowego...

Zupa cebulowa z pulpecikami
Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!

Komentarze (10)
1306 dni temu
Przepis wypróbowany. Do szpinaku dodałam makaron, doprawiając solą oraz pieprzem i wyszło pysznie. Polecam.
odpowiedz
1497 dni temu
Bez soli i pieprzu?
odpowiedz
1496 dni temu
Ser pleśniowy jest słony, dlatego Karol nie dodawał już więcej soli, natomiast ostrości nadaje papryczka chili. Oczywiście, drogi Gości, jeżeli wolisz kotlety bardziej słone i pieprzne, możesz dodać tych przypraw według uznania :)
1549 dni temu
Właśnie jestem po przepysznym obiedzie! Zdecydowanie polecam ten przepis i mam nadzieję jeszcze nie raz do niego wrócić. Ser w kotletach - mistrzostwo, tak samo otarta skórka z cytryny w szpinaku. Mniam! :D
odpowiedz
1557 dni temu
Kotlety naprawdę są delikatne :)
odpowiedz
1599 dni temu
kotlecik spoko, ale sałatka mi mdła wyszła i nie wiem czy to kwestia moich zdolności kulinarnych czy przepisu. Pozdrawiam :)
odpowiedz
1667 dni temu
Czy ktoś może odpowiedzieć na poniższe pytanie
odpowiedz
1666 dni temu
Drogi Gościu, tak jak odpowiadaliśmy wcześniej - 200 g ugotowanej kaszy :)
1670 dni temu
200g kaszy ważonej przed czy po ugotowaniu?
odpowiedz
1670 dni temu
200 g ugotowanej kaszy :)
zobacz wszystkie