zobacz film Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika

Robert Burneika

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • tarkę o grubych oczkach
  • garnek z pokrywką

KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Kotlety z mielonej wieprzowiny - łączymy składniki

Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie, po czym lekko odciskamy. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem, solą oraz oregano. Dodajemy jajko, posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek oraz podzieloną na mniejsze części bułkę.

 

KROK 2: FORMUJEMY PORCJE MIĘSA

Kotlety z mielonej wieprzowiny - formujemy porcje mięsa

Składniki łączymy zwilżonymi w wodzie dłońmi. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy cztery okrągłe kotlety.

 

 

KROK 3: SMAŻYMY KOTLETY

Kotlety smażymy z obydwu stron na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKĘ

Kotlety z mielonej wieprzowiny - przygotowujemy marchewkę

Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

 

 

KROK 5: KOTLETY DUSIMY RAZEM Z MARCHEWKĄ

Na dno garnka wlewamy odrobinę oleju. Wkładamy kotlety oraz marchewkę. Zalewamy wodą do 1/3 wysokości kotletów. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około pół godziny.

KROK 6: SERWUJEMY

Kotlety wraz z marchewką wykładamy na talerz. Posypujemy posiekanym koperkiem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    3233 dni temu
    Jest Pompa!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3220 dni temu
    Poszły bicki? :)
  • Gość Gość
    3234 dni temu
    Od wczoraj jem te kotlety wg tego przepisu, to dzisiaj na treningu taka pompa, że masakra :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3235 dni temu
    Dzisiaj zjadłem dwa i biceps 3 cm w górę. Jest moc harkooooooor

    odpowiedz

  • GOŚĆ GOŚĆ
    3235 dni temu
    Czy po tych hardkorowych kotletach szybko rosną bicepsy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3235 dni temu
    A czym się te mielone różnią od takich zwykłych, tradycyjnie robionych? Poza dodaniem oregano, jest to najprostszy i najzwyklejszy przepis na mielone. Rozumiem, że takie przepisy trzeba prezentować, sam jak szukam przepisu, to takiego typowo tradycyjnego, ale samo dodanie troszkę oregano nie robi z nich jakiegoś "ekstra" znanej osobistości. Za przepis "szacun", lipy nie ma, ale to po prostu to najprostszy przepis na mielonego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3235 dni temu
    Zaomniałem dodać. Smażyć tylko na smalcu. Jak ktoś nie lubi zapachu "tłuszczu" to masło klarowane. Smażenie na oleju to najgorsze co można zrobić mielonym.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3235 dni temu
    Drogi Gościu, to jest wariacja Roberta na temat tradycyjnego mielonego. Prócz dodatku oregano, jest on duszony w marchewce :)
  • Hardkorowy Adam Hardkorowy Adam
    3236 dni temu
    Nije ma lipy, hardkorowo!

    odpowiedz

  • Umysł ścisły Umysł ścisły
    3237 dni temu
    Czy ktoś mógłby napisać mi jako facetowi z umysłem ścisłym - co to znaczy dodać sól i pieprz? Tak wiem - do smaku wg uznania, Koperek - jedna łyżeczka - to jest dla mnie informacja. Czy można w ten sam sposób określić ile soli i ile pieprzu dodać - np 1 łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu. ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3237 dni temu
    W związku z tym, że sól i pieprz to takie przyprawy, które są używane według preferencji, nie podajemy ścisłej ilości. Dla jednych łyżeczka soli sprawi, że potrawa będzie zbyt słona, dla innych pozostanie nadal niedoprawiona. Dlatego najlepiej jest próbować i wyrobić sobie własne przyzwyczajenia, dotyczące soli i pieprzu :)
  • Umysł nieściśnięty Umysł nieściśnięty
    3236 dni temu
    Nie przesadzaj, to nie technologia kosmiczna. Pieprz i sól wzmacniają smak potraw wedle osobistych preferencji. Dla jednego łyżeczka soli (sic!) to za dużo, dla drugiego za mało. Na szczęście, jeśli okaże się, że potrawa jest po ugotowaniu za mało słona, to te przyprawy doskonale komponują się z jedzeniem również po ugotowaniu. Dlatego polecam doprawiać umiarkowanie, bo i zdrowiej, i smaczniej. Pozdrawiam.
  • Gość Gość
    3236 dni temu
    Nie, bo każdy ma inny smak i gust, musisz sobie wypracować, jakie ilości są odpowiednie dla Ciebie. Co do pieprzu - na tą ilość mięsa spróbuj na początek 1/3 - 1/2 łyżeczki do herbaty; co do soli - wsyp na początek 1/3 łyżeczki, weź drobinkę mięsa i dotknij językiem - jeśli będzie odpowiednio słona i pieprzna - trafiłeś, jeśli nie - dosyp sobie szczyptę i spróbuj ponownie, jeśli masz mięso ze sklepu to nic Ci się nie stanie. Oczywiście, przed dosypywaniem kolejnych szczypt możesz wziąć wagę z dokładnością do 1 mg i zmierzyć ile ważą. Potem tyle mg, ile było łącznie w szczyptach możesz z powrotem nasypać na łyżeczkę i będziesz widział, ile łyżeczek soli i pieprzu potrzebujesz na 0,5kg mięsa wieprzowego ;) Ale tak naprawdę, to trzeba sypać i sprawdzać, czy dobrze smakuje - czasami trafisz na słodsze warzywa, które złagodzą sól, czasami trafisz na zwietrzały pieprz... dlatego nikt nie pisze, ile dokładnie masz tego dać - masz dać tyle, żeby Ci smakowało.
  • Ewelina Ewelina
    3236 dni temu
    Rozumiem doskonale, też mnie denerwuje "do smaku" ;) Kotlety mielone trzeba mocno posolić - na 0.5 kg mięsa niecała łyżeczka. Co do pieprzu, to ja zawsze daję 8 przekręceń młynka ;)
  • Gość Gość
    3239 dni temu
    Kotlety, nie żadne kanapeczki ;)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!