Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tarkę o grubych oczkach
- garnek z pokrywką
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie, po czym lekko odciskamy. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem, solą oraz oregano. Dodajemy jajko, posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek oraz podzieloną na mniejsze części bułkę.
KROK 2: FORMUJEMY PORCJE MIĘSA
Składniki łączymy zwilżonymi w wodzie dłońmi. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy cztery okrągłe kotlety.
KROK 3: SMAŻYMY KOTLETY
Kotlety smażymy z obydwu stron na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKĘ
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
KROK 5: KOTLETY DUSIMY RAZEM Z MARCHEWKĄ
Na dno garnka wlewamy odrobinę oleju. Wkładamy kotlety oraz marchewkę. Zalewamy wodą do 1/3 wysokości kotletów. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około pół godziny.
KROK 6: SERWUJEMY
Kotlety wraz z marchewką wykładamy na talerz. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
Studenckie menu nie musi być nudne - skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na oryginalnego hamburgera!
Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Sałatka w stylu azjatyckim z orientalnie doprawionymi pulpecikami z mięsa mielonego zaspokoi nawet największy głód!
Zupa cebulowa z pulpecikami
Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!
Szybkie burrito według Karola Okrasy
Delikatna pszenna tortilla wypełniona mięsnym farszem. Pyszne, proste i sycące danie inspirowane kuchnią meksykańską.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kutia
- Piernik staropolski
- Sernik piernikowy
- Wigilijny makowiec
- Przekąski sylwestrowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
3248 dni temu
Jest Pompa!
odpowiedz
3235 dni temu
Poszły bicki? :)
3249 dni temu
Od wczoraj jem te kotlety wg tego przepisu, to dzisiaj na treningu taka pompa, że masakra :D
odpowiedz
3250 dni temu
Dzisiaj zjadłem dwa i biceps 3 cm w górę. Jest moc harkooooooor
odpowiedz
3250 dni temu
Czy po tych hardkorowych kotletach szybko rosną bicepsy?
odpowiedz
3250 dni temu
A czym się te mielone różnią od takich zwykłych, tradycyjnie robionych? Poza dodaniem oregano, jest to najprostszy i najzwyklejszy przepis na mielone. Rozumiem, że takie przepisy trzeba prezentować, sam jak szukam przepisu, to takiego typowo tradycyjnego, ale samo dodanie troszkę oregano nie robi z nich jakiegoś "ekstra" znanej osobistości. Za przepis "szacun", lipy nie ma, ale to po prostu to najprostszy przepis na mielonego.
odpowiedz
3250 dni temu
Zaomniałem dodać. Smażyć tylko na smalcu. Jak ktoś nie lubi zapachu "tłuszczu" to masło klarowane. Smażenie na oleju to najgorsze co można zrobić mielonym.
3250 dni temu
Drogi Gościu, to jest wariacja Roberta na temat tradycyjnego mielonego. Prócz dodatku oregano, jest on duszony w marchewce :)
3251 dni temu
Nije ma lipy, hardkorowo!
odpowiedz
3252 dni temu
Czy ktoś mógłby napisać mi jako facetowi z umysłem ścisłym - co to znaczy dodać sól i pieprz? Tak wiem - do smaku wg uznania, Koperek - jedna łyżeczka - to jest dla mnie informacja. Czy można w ten sam sposób określić ile soli i ile pieprzu dodać - np 1 łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu. ?
odpowiedz
3252 dni temu
W związku z tym, że sól i pieprz to takie przyprawy, które są używane według preferencji, nie podajemy ścisłej ilości. Dla jednych łyżeczka soli sprawi, że potrawa będzie zbyt słona, dla innych pozostanie nadal niedoprawiona. Dlatego najlepiej jest próbować i wyrobić sobie własne przyzwyczajenia, dotyczące soli i pieprzu :)
3251 dni temu
Nie przesadzaj, to nie technologia kosmiczna. Pieprz i sól wzmacniają smak potraw wedle osobistych preferencji. Dla jednego łyżeczka soli (sic!) to za dużo, dla drugiego za mało. Na szczęście, jeśli okaże się, że potrawa jest po ugotowaniu za mało słona, to te przyprawy doskonale komponują się z jedzeniem również po ugotowaniu. Dlatego polecam doprawiać umiarkowanie, bo i zdrowiej, i smaczniej. Pozdrawiam.
3251 dni temu
Nie, bo każdy ma inny smak i gust, musisz sobie wypracować, jakie ilości są odpowiednie dla Ciebie. Co do pieprzu - na tą ilość mięsa spróbuj na początek 1/3 - 1/2 łyżeczki do herbaty; co do soli - wsyp na początek 1/3 łyżeczki, weź drobinkę mięsa i dotknij językiem - jeśli będzie odpowiednio słona i pieprzna - trafiłeś, jeśli nie - dosyp sobie szczyptę i spróbuj ponownie, jeśli masz mięso ze sklepu to nic Ci się nie stanie. Oczywiście, przed dosypywaniem kolejnych szczypt możesz wziąć wagę z dokładnością do 1 mg i zmierzyć ile ważą. Potem tyle mg, ile było łącznie w szczyptach możesz z powrotem nasypać na łyżeczkę i będziesz widział, ile łyżeczek soli i pieprzu potrzebujesz na 0,5kg mięsa wieprzowego ;) Ale tak naprawdę, to trzeba sypać i sprawdzać, czy dobrze smakuje - czasami trafisz na słodsze warzywa, które złagodzą sól, czasami trafisz na zwietrzały pieprz... dlatego nikt nie pisze, ile dokładnie masz tego dać - masz dać tyle, żeby Ci smakowało.
3251 dni temu
Rozumiem doskonale, też mnie denerwuje "do smaku" ;) Kotlety mielone trzeba mocno posolić - na 0.5 kg mięsa niecała łyżeczka. Co do pieprzu, to ja zawsze daję 8 przekręceń młynka ;)
3254 dni temu
Kotlety, nie żadne kanapeczki ;)
odpowiedz
zobacz wszystkie