• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • rękaw cukierniczy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Pieczemy biszkopt

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka krótko ubijamy na sztywno. Stopniowo dosypujemy 75 g cukru, ciągle mieszając, a następnie ubijamy dalej, aż białko będzie gęste i błyszczące. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i solą przez kilka minut na gęsty, jasny krem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy. Przesiewamy przez sito do ubitych żółtek. Masę delikatnie mieszamy z połową białek. Po wymieszaniu dodajemy drugą część i krótko mieszamy. Rozsmarowujemy gładko na blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut, do zarumienienia. Wyjmujemy i wykładamy na czystą, posypaną cukrem ściereczkę kuchenną. Papier do pieczenia smarujemy cienko zimną wodą i ostrożnie zdejmujemy. Biszkopt, za pomocą ściereczki kuchennej, zwijamy wzdłuż i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 2: Przygotowujemy krem

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Cukier mieszamy z mascarpone, likierem i połową espresso na gładką masę. Pozostałe espresso lekko podgrzewamy. Żelatynę lekko odciskamy i rozpuszczamy w podgrzanym espresso. Dodajemy 1 łyżkę kremu mascarpone i mieszamy, a następnie łączymy z pozostałym kremem. Wstawiamy do lodówki do momentu, aż krem zacznie gęstnieć.

Krok 3: Zwijamy roladę 

Mandarynki osączamy, odkładamy 12-15 ładnych cząstek do przybrania. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do kremu espresso. Roladę biszkoptową rozwijamy, smarujemy 2/3 kremu, zostawiając przy tym po jednej, dłuższej stronie wolną krawędź o szerokości 3-4 cm. Pozostałe kawałki mandarynek rozkładamy na kremie, a następnie biszkopt zwijamy. Wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki, aż krem stężeje. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i także wkładamy do lodówki. Przed podaniem schłodzony krem wyciskamy na roladę, następnie dekorujemy całość odłożonymi wcześniej cząstkami mandarynek i ziarenkami kawy w czekoladzie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram