Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- rękaw cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Pieczemy biszkopt
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka krótko ubijamy na sztywno. Stopniowo dosypujemy 75 g cukru, ciągle mieszając, a następnie ubijamy dalej, aż białko będzie gęste i błyszczące. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i solą przez kilka minut na gęsty, jasny krem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy. Przesiewamy przez sito do ubitych żółtek. Masę delikatnie mieszamy z połową białek. Po wymieszaniu dodajemy drugą część i krótko mieszamy. Rozsmarowujemy gładko na blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut, do zarumienienia. Wyjmujemy i wykładamy na czystą, posypaną cukrem ściereczkę kuchenną. Papier do pieczenia smarujemy cienko zimną wodą i ostrożnie zdejmujemy. Biszkopt, za pomocą ściereczki kuchennej, zwijamy wzdłuż i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2: Przygotowujemy krem
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Cukier mieszamy z mascarpone, likierem i połową espresso na gładką masę. Pozostałe espresso lekko podgrzewamy. Żelatynę lekko odciskamy i rozpuszczamy w podgrzanym espresso. Dodajemy 1 łyżkę kremu mascarpone i mieszamy, a następnie łączymy z pozostałym kremem. Wstawiamy do lodówki do momentu, aż krem zacznie gęstnieć.
Krok 3: Zwijamy roladę
Mandarynki osączamy, odkładamy 12-15 ładnych cząstek do przybrania. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do kremu espresso. Roladę biszkoptową rozwijamy, smarujemy 2/3 kremu, zostawiając przy tym po jednej, dłuższej stronie wolną krawędź o szerokości 3-4 cm. Pozostałe kawałki mandarynek rozkładamy na kremie, a następnie biszkopt zwijamy. Wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki, aż krem stężeje. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i także wkładamy do lodówki. Przed podaniem schłodzony krem wyciskamy na roladę, następnie dekorujemy całość odłożonymi wcześniej cząstkami mandarynek i ziarenkami kawy w czekoladzie.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada bezowa z musem truskawkowym
Najlepszy deser na lato! Puszysty owocowo-śmietankowy mus owinięty w lekką bezę stanie się hitem Twojego domu!
Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
Delikatne, pulchne ciasto zrolowane ze słodkim wiśniowo-śmietanowym musem. To pomysł na roladę inspirowany smakiem Azji.
Rolada cytrynowa
Domowa rolada z masą cytrynową doskonale sprawdzi się jako popołudniowy deser do kawy lub herbaty.
Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
Lekka rolada z pysznym kremem z serka mascarpone i brzoskwiń – wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
- Gorąca korzenna czekolada
- Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
- Tarta z Linzu
- Brownie z espresso i wiśnią
- Gofry bananowe z polewą czekoladową
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Słodka pizza owocowa
- Puszyste pianki w czekoladzie
- Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami
- Sernik na zimno z malinami
- Kawa z imbirem
- Ciasto à la 3 Bit
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Ciasto z profiterolkami
- Mazurek królewski
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Łosoś z salsą z truskawek
- Dwa sposoby na ciasto milionera
- Szaszłyki z krewetek po azjatycku
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Herbata myśliwska
- Domowe ogórki małosolne
- Surówka z kalarepy
- Regionalna kartoflanka
- Jabłkowe tacos
- Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
- Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
- Iberyjska sałatka z owocami morza
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)