zobacz film Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
  • tłuczek
  • folię spożywczą
  • rozdrabniacz
  • naturalny, dość gruby sznurek

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PIERSI Z INDYKA

Pierś z indyka delikatnie rozkrawamy w poziomie, aby się otworzyła. Następnie pierś owijamy folią spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 0,5 cm.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW

W misie rozdrabniacza umieszczamy pistacje, ostrą paprykę, majeranek, olej z suszonych pomidorów, suszone pomidory i prażoną cebulkę. Całość rozdrabniamy, aż stanie się gęstą, prawie gładką pastą. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej oleju.

KROK 3: ZAWIJAMY ROLADĘ

Pesto przekładamy na rozbitą pierś z indyka i dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni. Mięso zwijamy w roladę i oplatamy sznurkiem, zawiązujemy i nacieramy olejem z suszonych pomidorów.

WSKAZÓWKA! Aby była jeszcze bardziej aromatyczna, zwiniętą roladę przed gotowaniem na parze można odłożyć na ok. 20 minut do lodówki.

KROK 4: GOTUJEMY ROLADĘ

Do kielicha urządzenia Monsieur Cuisine Smart wlewamy wodę i nakładamy nakładkę do gotowania na parze. Wybieramy program gotowanie na parze/25 minut/120°C. Po 25 minutach gotowania mięso zostawiamy pod przykrywką na dodatkowe 10 minut.

Gotową wędlinę odkładamy do wystygnięcia, następnie chłodzimy całą noc w lodówce.

KROK 5: PODAJEMY ROLADĘ

Ze schłodzonej rolady odwijamy sznurek. Podajemy ją pokrojoną w plastry, z ulubionymi dodatkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!