
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- szynkowar z termometrem
- wysoki garnek
- woreczki foliowe do szynkowaru
- materiałową ściereczkę
- tłuczek do ziemniaków
Sposób przygotowania:
Krok 1: MARYNUJEMY MIĘSO
Golonkę bez kości oddzielamy od skóry i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy peklosól, pieprz, drobno posiekany czosnek i majeranek. Dokładnie mieszamy.
Krok 2: PRZEKŁADAMY MIĘSO DO SZYNKOWARU
Mięso przekładamy do szynkowaru wyłożonego foliowym woreczkiem. Ugniatamy za pomocą tłuczka, by mięso równo rozłożyło się w szynkowarze.
Woreczek zawijamy do środka, a mięso dociskamy pokrywką ze sprężyną. Odkładamy do lodówki na ok. 24 godziny.
Krok 3: GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE
W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Poziom wody powinien sięgać wyżej niż mięso w szynkowarze. Temperatura wody nie powinna przekraczać 80-82°C.
Na dnie garnka umieszczamy ściereczkę i przekładamy do niego szynkowar. Gotujemy ok. 2-2,5 godziny. Temperatura mięsa w szynkowarze powinna utrzymywać się na poziomie ok. 72°C.
Krok 4: STUDZIMY I CHŁODZIMY MIĘSO
Po ugotowaniu studzimy mięso w szynkowarze, a następnie przekładamy je do lodówki, by stężało.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Makówki śląskie
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Mini burgery
- Guacamole
- Boczek pieczony
- Świąteczne pierniczki
- Spaghetti carbonara
- Uszka z grzybami
- Piernik świąteczny
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1665 dni temu
Ile taka golonkowa można przechowywać jak użyłem zwykłej soli
Odpowiedz
1665 dni temu
Dwa tygodnie będą czasem optymalnym na przechowywanie tak przygotowanej golonki :)