Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- szynkowar z termometrem
- wysoki garnek
- woreczki foliowe do szynkowaru
- materiałową ściereczkę
- tłuczek do ziemniaków
Sposób przygotowania:
Krok 1: MARYNUJEMY MIĘSO
Golonkę bez kości oddzielamy od skóry i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy peklosól, pieprz, drobno posiekany czosnek i majeranek. Dokładnie mieszamy.
Krok 2: PRZEKŁADAMY MIĘSO DO SZYNKOWARU
Mięso przekładamy do szynkowaru wyłożonego foliowym woreczkiem. Ugniatamy za pomocą tłuczka, by mięso równo rozłożyło się w szynkowarze.
Woreczek zawijamy do środka, a mięso dociskamy pokrywką ze sprężyną. Odkładamy do lodówki na ok. 24 godziny.
Krok 3: GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE
W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Poziom wody powinien sięgać wyżej niż mięso w szynkowarze. Temperatura wody nie powinna przekraczać 80-82°C.
Na dnie garnka umieszczamy ściereczkę i przekładamy do niego szynkowar. Gotujemy ok. 2-2,5 godziny. Temperatura mięsa w szynkowarze powinna utrzymywać się na poziomie ok. 72°C.
Krok 4: STUDZIMY I CHŁODZIMY MIĘSO
Po ugotowaniu studzimy mięso w szynkowarze, a następnie przekładamy je do lodówki, by stężało.
Zobacz podobne
przepisy
Club sandwich ze schabem
Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!
Szynka drobiowa z szynkowaru
Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!
Karkówka z szynkowaru
Przygotowana od podstaw wędlina nada niepowtarzalny smak każdej kanapce! Wypróbuj przepis na karkówkę z szynkowaru i przygotuj ją w domowej kuchni.
Szynka wieprzowa z szynkowaru
Wykorzystaj mięso z szynki wieprzowej, by przygotować pyszną domową szynkę! Z przepisem Karola i szynkowarem to wyjątkowo proste!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron i szparagi w kremie z łososia
- Golonka indyka w sosie musztardowym
- Spaghetti z pesto z brokułu
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami
- Kanapka z pastrami
- Karkówka z szynkowaru
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Wegańska musaka
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
- Błyskawiczne pierniczki
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Lubelski napój żniwny z rabarbaru
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
- Sushi z banana
- Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
- Piroshki z wołowiną
- Wytrawne scones z cheddarem i szynką
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Makaron z sosem grzybowym à la boloński
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- Cytryny w soli
- Figa z makiem i pampuchem
- Burgery z jajkiem sadzonym
- PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Konfitura żurawinowa
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1339 dni temu
Ile taka golonkowa można przechowywać jak użyłem zwykłej soli
odpowiedz
1339 dni temu
Dwa tygodnie będą czasem optymalnym na przechowywanie tak przygotowanej golonki :)