
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- patelnię grillową
- długie wykałaczki
Krok 1: Przygotowujemy sos
Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy, aż będzie chrupiący. Do miski dajemy majonez. Dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chili i czosnek. Suszone pomidory blendujemy wraz z odrobiną soku z limonki i garścią świeżej bazylii, a następnie dodajemy je do majonezu. Sałatę kroimy w kostkę i dorzucamy do sosu. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2: Smażymy schab
Chleb podpiekamy na patelni grillowej. Na drugiej patelni smażymy jajka sadzone, rozprowadzając żółtko po całej powierzchni białka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Schab rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem, polewamy oliwą. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.
Krok 3: Składamy kanapkę
Na desce kładziemy 3 kromki chleba. Na jedną kromkę nakładamy kolejno sos, schab, plasterek sera i jajko. Na drugą wykładamy sos, boczek, plasterek sera i pomidora. Nakładamy jedną kanapkę na drugą. Trzecią kromkę smarujemy sosem i składamy całość. Kanapkę spinamy 4 wykałaczkami i przecinamy na 4 części. Umieszczamy na blasze i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez mniej więcej 2 minuty.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
Niecodzienne połączenie cebuli, brzoskwini oraz przypraw to pyszny dodatek do kruchych kawałków mięsa z grilla.

Schab ze smażonymi bananami
Schab podany z bananami oraz słodką salsą z warzyw i owoców mango. Pomysł na mięso w egzotycznym stylu.

Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli
Kanapka dla bardzo głodnych i spragnionych niezwykłych doznań smakowych!

Schab na dwa sposoby
Dwa szybkie przepisy na schab! Wypróbuj przepis na schab na bagietce oraz przepis na schab z gorgonzolą!

Club sandwich – dla największych fanek i fanów kanapek!
Jeśli należysz do elitarnego grona miłośniczek i miłośników kanapek, nasz przepis na pewno skradnie Twoje kubki smakowe i serce. To club sandwich – legendarna kanapka klubowa, w której chrupiący boczek, pyszny schab, jajko sadzone i ostry sos tworzą fenomenalne połączenie. Przepis na kanapkę kubową Karola Okrasy zaliczamy do przepisów o umiarkowanym poziomie trudności – jesteśmy pewni, że trzymając się naszych wytycznych, zrealizuje go każdy ambitny poszukiwacz nowych smaków. Kolejna dobra wiadomość jest taka, że przepis naszego mistrza kuchni zamienisz w oryginalną kanapkę klubową już w pół godziny! Zanim jednak przejdziemy do opisu przygotowania tej propozycji, powiemy coś o historii kanapki.
Kanapka klubowa ma obywatelstwo amerykańskie. Legendy głoszą, że po raz pierwszy powstała w roku 1894 w nowojorskim Saratoga Club House, od którego wzięła swoją nazwę. Kanapka szybko wyrobiła sobie renomę w różnych klubach towarzyskich. Łączyła wielowymiarowy smak z łatwością przygotowania – czy można było chcieć więcej? Przepis na kanapkę klubową po raz pierwszy pojawił się w druku w roku 1903. Przez cały wiek XX rosła jej krajowa, a potem międzynarodowa popularność, club sandwich doczekał się licznych wariacji. W pierwotnym przepisie znajdowały się pozycje takie jak pieczony kurczak lub indyk, boczek, sałata, pomidor i majonez. Wszystko to spajały trzy kromki chleba tostowego. Charakterystyczny dla kanapki klubowej był nie tylko smak, ale i wygląd. Kanapkę kroiło się na trójkąty, które trzymały w ryzach wykałaczki. W naszym przepisie pozwalamy sobie na pewne modyfikacje. Najważniejszą z nich jest zastąpienie drobiu wieprzowiną reprezentowaną przez szlachetny schab!
Club sandwich – przepis, który zawsze wychodzi!
Zanim przejdziesz do realizacji przepisu na club sandwich, upewnij się, że masz pod ręką blender, patelnię grillową i długie wykałaczki. Nieodzowna będzie też goszcząca w każdym piekarniku blacha, papier do pieczenia oraz ostry nóż, z wykorzystaniem którego posiekasz warzywa i pokroisz kanapki. Upewnij się oczywiście także, że zgromadziłaś (lub zgromadziłeś) wszystkie liczne składniki wypisane z lewej strony przepisu.
Od czego zacząć realizację przepisu na kanapkę klubową? Od boczku. Jak przekonuje Karol Okrasa, musisz piec go w piekarniku, aż stanie się apetycznie chrupiący. Może zająć to, w zależności od grubości plastra mięsa, od 20 do 30 minut. Pamiętaj, aby w połowie przewrócić bekon na drugą stronę! Mała podpowiedź – jeśli chcesz, żeby bekon był jeszcze bardziej chrupiący, pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 200°C. W tym czasie możesz zająć się sosem – w misce połącz majonez z posiekaną papryczką chilli i czosnkiem. W osobnym pojemniku zblenduj suszone pomidory, pamiętaj, żeby urozmaicić ich smak odrobiną soku z cytryny i bazylią. W ten sposób przygotowaną mieszankę możesz zestawić z majonezem. Teraz sięgnij po sałatę, która wzbogaca kanapkę klubową o zieleń. Wszystko bardzo starannie wymieszaj.
Teraz przyda się patelnia grillowa (czyli taka o żeberkowym dnie przypominającym grilla). Podpiecz na niej pieczywo. Na drugiej patelni – może być to zwykła patelnia – usmaż dwa jajka sadzone. Zgodnie z przepisem na sandwich teraz powinnaś lub powinieneś zająć się drugim gatunkiem mięsa – schabem. Pamiętaj, aby jeszcze przed doprawieniem bardzo dokładnie go rozbić. Także i schab do kanapki sandwich musisz dokładnie podpiec na patelni grillowej. Jak długo grillować? Od 3 do 5 minut, w zależności od grubości mięsa. Oczywiście pamiętaj, żeby schab do sandwicha z naszego przepisu przerzucić na drugą stronę w połowie czasu grillowania!
Kolejny etap realizacji naszego przepisu na sandwich klubowy to już składanie pysznej kanapkowej konstrukcji. Rozłóż na płaskiej powierzchni trzy kromki chleba. Każdą z nich musisz potraktować nieco inaczej. Kromkę pierwszą pokryj sosem majonezowo-pomidorowym, następnie zaszczyć ją schabem, ten natomiast ozdób serem i jajkiem sadzonym. Drugą kromkę z przepisu na sandwich posmaruj sosem, tym razem jednak zamiast schabu postaw na boczek. Na boczek naturalnie połóż plasterek sera i pomidora. Tu dygresja – jaki ser żółty wykorzystać do sandwicha? Możliwości masz sporo. Do naszych propozycji należą cheddar, gouda czy edam! Jeśli lubisz eksperymenty, możesz postawić też na parmezan, a nawet ulubiony ser topiony. Odnośnie do pomidora nie mamy wytycznych. Drugą kromkę połóż na pierwszą. No dobrze – przejdźmy do trzeciego kawałka pieczywa do sandwicha. Ten musisz już tylko posmarować sosem! Dołóż również ten element układanki, a potem zespól sandwichową konstrukcję wykałaczkami. Podziel sandwicha na cztery części i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wystarczą zaledwie dwie minuty!
Uwaga – jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości związane z przygotowaniem kanapki klubowej, obejrzyj materiał wideo, na którym Karol Okrasa realizuje przepis na sandwich!
Kanapka klubowa – co można w niej zmienić?
Z pewnością pokochasz nasz przepis na kanapkę sandwich. Jako Odkrywczyni lub Odkrywca nowych smaków na pewno jednak wypróbujesz też pewne modyfikacje poznanej receptury. Co zatem można zmienić w kanapce klubowej? Przede wszystkim schab masz prawo zastąpić pieczonym kurczakiem lub indykiem. Bekon natomiast – wędliną. Jeśli przepadasz za pikanterią, do kanapki możesz dodać też papryczki jalapeño, mocno przyprawić mięso i sięgnąć po ulubiony ostry sos. I pikantny ser. Miłośniczki i miłośnicy zielonej kuchni mogą też zdecydować się na wersję wegetariańską przepisu na kanapkę club sandwich. Mięso w takim przypadku można zastąpić serem halloumi lub tofu, cennym dodatkiem okaże się również awokado.
Poznaj inne pomysły Kuchni Lidla!
Po wypróbowaniu przepisu na kanapkę klubową zerknij też na megakanapkę z marynowanym schabem i pesto z rukoli, kanapkę z grillowanym serem halloumi oraz przepis na kanapkę z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą. Jeśli przepadasz za schabem, poznaj też oryginalne sposoby na to mięso – choćby schab w galarecie, schab pieczony w rękawie albo schab ze szpinakiem i serem gorgonzola.
Zrealizuj przepis na club sandwich Kuchni Lidla i dołącz do klubu miłośników legendarnych kanapek!
Zobacz przepisy
na święta
- Zupa chrzanowa z szynką
- Baba drożdżowa
- Żurek babci
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Wegański sos tatarski
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
- Babka z herbatą matcha
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
- Deser pascha w 10 minut
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Ciastka jak jajka sadzone
- Wielkanocna brioszka
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
- Klasyczny mus czekoladowy
- Mazurek miodowo-orzechowy
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Jajka z majonezem i awokado
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2131 dni temu
ojjj jakie pyszności, ale muszę się trzymać diety zbilansowanej :(
odpowiedz
2875 dni temu
Genialna kanapka
odpowiedz
2880 dni temu
podczas krojenia wszystko mi się rozleciało :( chleb się pokruszył, sałata i pomidory się rozsypały... moja totalna kulinarna porażka.
odpowiedz
2882 dni temu
Dobrym pomysłem jest "nie rozprowadzanie" żółtka na patelni tylko pozostawienie go w stanie ciekłym. Wtedy podczas jedzenia gdy ściskamy kanapkę żółtko oblewa nam fajnie inne dodatki.
odpowiedz
2881 dni temu
Slaby pomysl. Juz przy krojeniu moze sie rozlac