Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- patelnię grillową
- długie wykałaczki
Krok 1: Przygotowujemy sos
Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy, aż będzie chrupiący. Do miski dajemy majonez. Dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chili i czosnek. Suszone pomidory blendujemy wraz z odrobiną soku z limonki i garścią świeżej bazylii, a następnie dodajemy je do majonezu. Sałatę kroimy w kostkę i dorzucamy do sosu. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2: Smażymy schab
Chleb podpiekamy na patelni grillowej. Na drugiej patelni smażymy jajka sadzone, rozprowadzając żółtko po całej powierzchni białka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Schab rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem, polewamy oliwą. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.
Krok 3: Składamy kanapkę
Na desce kładziemy 3 kromki chleba. Na jedną kromkę nakładamy kolejno sos, schab, plasterek sera i jajko. Na drugą wykładamy sos, boczek, plasterek sera i pomidora. Nakładamy jedną kanapkę na drugą. Trzecią kromkę smarujemy sosem i składamy całość. Kanapkę spinamy 4 wykałaczkami i przecinamy na 4 części. Umieszczamy na blasze i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez mniej więcej 2 minuty.
Zobacz podobne
przepisy
Schab na dwa sposoby
Dwa szybkie przepisy na schab! Wypróbuj przepis na schab na bagietce oraz przepis na schab z gorgonzolą!
Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli
Kanapka dla bardzo głodnych i spragnionych niezwykłych doznań smakowych!
Schab ze smażonymi bananami
Schab podany z bananami oraz słodką salsą z warzyw i owoców mango. Pomysł na mięso w egzotycznym stylu.
Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
Niecodzienne połączenie cebuli, brzoskwini oraz przypraw to pyszny dodatek do kruchych kawałków mięsa z grilla.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
- Jajka po hiszpańsku
- Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
- Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
- Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
- Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
- Marynowany kurczak z piekarnika (murgh tandoori)
- Schab na dwa sposoby
- Smażone okonie z chlebową sałatką
- Uda gęsie w sosie porzeczkowym
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
- Minestrone z makaronem
- Croissanty z filetem z piersi kurczaka
- BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem
Komentarze (5)
1754 dni temu
ojjj jakie pyszności, ale muszę się trzymać diety zbilansowanej :(
odpowiedz
2497 dni temu
Genialna kanapka
odpowiedz
2502 dni temu
podczas krojenia wszystko mi się rozleciało :( chleb się pokruszył, sałata i pomidory się rozsypały... moja totalna kulinarna porażka.
odpowiedz
2505 dni temu
Dobrym pomysłem jest "nie rozprowadzanie" żółtka na patelni tylko pozostawienie go w stanie ciekłym. Wtedy podczas jedzenia gdy ściskamy kanapkę żółtko oblewa nam fajnie inne dodatki.
odpowiedz
2503 dni temu
Slaby pomysl. Juz przy krojeniu moze sie rozlac