Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SCHAB Z PESTO BAZYLIOWYM NA BAGIETCE
Przygotuj
- patelnię grillową
- patelnię
Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka i smażymy dość długo, na niezbyt dużym ogniu, aż zbrązowieje. Bazylię, czosnek, natkę pietruszki, grana padano i anchovies, miksujemy w blenderze z dodatkiem oliwy z oliwek na gęstą masę. Bagietkę przekrawamy na pół, polewamy oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku na złoty kolor.
Krok 1: Smażymy zamarynowany schab na patelni grillowej
Schab rozbijamy tłuczkiem na grubość kilku milimetrów. Marynujemy w oliwie z oliwek, przyprawiamy lekko pieprzem. Smażymy krótko na rozgrzanej patelni grillowej, już bez dodatku innego tłuszczu. Bagietkę smarujemy grubo pesto i układamy na niej ciepłe plastry schaby, złożone na pół. Na schabie układamy usmażoną cebulę. Składamy bagietkę. Podajemy na ciepło, bądź zimno.
SCHAB ZE SZPINAKIEM I SEREM GORGONZOLA
Przygotuj
- patelnię
Przygotowanie
Krok 2: Kroimy schab w grubie paski
Schab kroimy w grube paski o szerokości 2-3 cm. Marynujemy w oliwie i skórce otartej z połowy limonki oraz pieprzu, według uznania. Pomidory suszone przekrajamy na pół, dymkę kroimy na 4 lub 6 części. Pomidory koktajlowe również przekrawamy na pół. Obrane i uprażone orzechy pistacjowe kruszymy. Na patelni obsmażamy schab na złoty kolor. Na tej samej patelni szklimy cebulę dymkę, dodajemy orzechy i zalewamy śmietanką. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy przesmażony wcześniej schab i suszone pomidory. Chwilę podduszamy.
Krok 3: Dodajemy pokruszony ser gorgonzola i szpinak
Wyłączamy ogień. Do sosu dodajemy pokruszony ser gorgonzola, świeży szpinak i pomidory koktajlowe. Delikatnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Doprawiamy gałką muszkatołową. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z bagietką lub makaronem.
Zobacz podobne
przepisy
Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.
Schab duszony z sałatką i brokułami
Wypróbuj pomysł na obiad dla dużej rodziny! Duszony schab, pyszna sałatka i brokuły z chrupiącymi migdałami!
Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!
Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
Wypróbuj nietypowy pomysł Karola Okrasy na schab ze śliwką z grilla!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
- Kanapka cała wspaniała
- Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
- Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
- Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
- Schab z bazylią i szynką szwarcwaldzką na peperonacie
- Schab ze smażonymi bananami
- Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
- Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
- Kotlet w piwnej marynacie
- Schab duszony z sałatką i brokułami
- Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
- Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
- Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
- Schab z pesto bazyliowym na bagietce
- Ubijany ganasz
- ZIELONY MAJONEZ
- Placek orzechowy z jabłkami
- Kruche zajączki maślane
- Sałatka z awokado i ananasem z orzechowym dressingiem
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Jabłkowy chutney z piwem
- Gruszki parowane w białym winie
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Jogurtowy sernik na zimno
- Hot dogi z grilla
- Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Kanapka ciabattella
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
2918 dni temu
To danie jest przepyszne !
odpowiedz
2918 dni temu
Bardzo nam miło i zapraszamy do skorzystania z innych przepisów :)
2989 dni temu
Czym można zastąpić ser gorgonzola ?
odpowiedz
2989 dni temu
Ser gorgonzola jest dosyć charakterystyczny w smaku. Możesz go zastąpić mozzarellą, jednak otrzymasz bardzo łagodne danie, które będzie trzeba intensywniej przyprawić. Możesz też dodać parmezan.
2993 dni temu
Ten film wyskoczył mi jako reklama na youtubie. Pewnie bym go ominęła gdyby nie to, że daleko miałam klawiaturę a jestem leniwa :D Drugie danie na tyle mnie zaintrygowało wyglądem i prostotą wykonania, że nie mogłam odpuścić, tego samego dnia poleciałam do sklepu. Ujmę to tak: jeśli się nie jest panem Karolem z telewizji ;) i nie ma się "akurat przypadkiem" tych wszystkich składników w lodówce to jest to drogi gips. Gorgonzola, pistacje, suszone pomidory, szpinak... Zapłaciłam sporo, nie powiem. I wiecie co? TO DANIE JEST ABSOLUTNIE OBŁĘDNE! Tak: OBŁĘDNE, wielkimi literami! Kompletnie nie spodziewałam się tak fantastycznego połączenia. Po prostu poezja. Nawet suszone pomidory, za którymi niezupełnie przepadam, pokochałam w tej odsłonie. Polecam wszystkim lubiącym eksperymentować :) Dziękuję za naukę!
odpowiedz
2993 dni temu
Wspaniale, że gotowanie z Karolem było udane! Zachęcamy do skorzystania również z innych przepisów :)
2999 dni temu
Musze dziś spróbować!! Mam w lodowce pesto i właśnie nie widziałem z czym jeszcze mam go połączyć))
odpowiedz
2999 dni temu
Alex, koniecznie! To wyśmienite połączenie :)
3000 dni temu
O tak!! proszę więcej filmów w tym stylu.
odpowiedz
3000 dni temu
Dziękujemy! Będziemy się starać zaspokoić ten głód :)
3002 dni temu
świetny film!
odpowiedz
3002 dni temu
Cieszymy się! :)
zobacz wszystkie