Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SCHAB Z PESTO BAZYLIOWYM NA BAGIETCE
Przygotuj
- patelnię grillową
- patelnię
Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka i smażymy dość długo, na niezbyt dużym ogniu, aż zbrązowieje. Bazylię, czosnek, natkę pietruszki, grana padano i anchovies, miksujemy w blenderze z dodatkiem oliwy z oliwek na gęstą masę. Bagietkę przekrawamy na pół, polewamy oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku na złoty kolor.
Krok 1: Smażymy zamarynowany schab na patelni grillowej
Schab rozbijamy tłuczkiem na grubość kilku milimetrów. Marynujemy w oliwie z oliwek, przyprawiamy lekko pieprzem. Smażymy krótko na rozgrzanej patelni grillowej, już bez dodatku innego tłuszczu. Bagietkę smarujemy grubo pesto i układamy na niej ciepłe plastry schaby, złożone na pół. Na schabie układamy usmażoną cebulę. Składamy bagietkę. Podajemy na ciepło, bądź zimno.
SCHAB ZE SZPINAKIEM I SEREM GORGONZOLA
Przygotuj
- patelnię
Przygotowanie
Krok 2: Kroimy schab w grubie paski
Schab kroimy w grube paski o szerokości 2-3 cm. Marynujemy w oliwie i skórce otartej z połowy limonki oraz pieprzu, według uznania. Pomidory suszone przekrajamy na pół, dymkę kroimy na 4 lub 6 części. Pomidory koktajlowe również przekrawamy na pół. Obrane i uprażone orzechy pistacjowe kruszymy. Na patelni obsmażamy schab na złoty kolor. Na tej samej patelni szklimy cebulę dymkę, dodajemy orzechy i zalewamy śmietanką. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy przesmażony wcześniej schab i suszone pomidory. Chwilę podduszamy.
Krok 3: Dodajemy pokruszony ser gorgonzola i szpinak
Wyłączamy ogień. Do sosu dodajemy pokruszony ser gorgonzola, świeży szpinak i pomidory koktajlowe. Delikatnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Doprawiamy gałką muszkatołową. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z bagietką lub makaronem.
Zobacz podobne
przepisy
Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.
Schab duszony z sałatką i brokułami
Wypróbuj pomysł na obiad dla dużej rodziny! Duszony schab, pyszna sałatka i brokuły z chrupiącymi migdałami!
Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!
Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
Wypróbuj nietypowy pomysł Karola Okrasy na schab ze śliwką z grilla!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grochem
- Wigilijny makowiec
- Wegańska ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
2972 dni temu
To danie jest przepyszne !
odpowiedz
2972 dni temu
Bardzo nam miło i zapraszamy do skorzystania z innych przepisów :)
3043 dni temu
Czym można zastąpić ser gorgonzola ?
odpowiedz
3043 dni temu
Ser gorgonzola jest dosyć charakterystyczny w smaku. Możesz go zastąpić mozzarellą, jednak otrzymasz bardzo łagodne danie, które będzie trzeba intensywniej przyprawić. Możesz też dodać parmezan.
3046 dni temu
Ten film wyskoczył mi jako reklama na youtubie. Pewnie bym go ominęła gdyby nie to, że daleko miałam klawiaturę a jestem leniwa :D Drugie danie na tyle mnie zaintrygowało wyglądem i prostotą wykonania, że nie mogłam odpuścić, tego samego dnia poleciałam do sklepu. Ujmę to tak: jeśli się nie jest panem Karolem z telewizji ;) i nie ma się "akurat przypadkiem" tych wszystkich składników w lodówce to jest to drogi gips. Gorgonzola, pistacje, suszone pomidory, szpinak... Zapłaciłam sporo, nie powiem. I wiecie co? TO DANIE JEST ABSOLUTNIE OBŁĘDNE! Tak: OBŁĘDNE, wielkimi literami! Kompletnie nie spodziewałam się tak fantastycznego połączenia. Po prostu poezja. Nawet suszone pomidory, za którymi niezupełnie przepadam, pokochałam w tej odsłonie. Polecam wszystkim lubiącym eksperymentować :) Dziękuję za naukę!
odpowiedz
3046 dni temu
Wspaniale, że gotowanie z Karolem było udane! Zachęcamy do skorzystania również z innych przepisów :)
3053 dni temu
Musze dziś spróbować!! Mam w lodowce pesto i właśnie nie widziałem z czym jeszcze mam go połączyć))
odpowiedz
3053 dni temu
Alex, koniecznie! To wyśmienite połączenie :)
3053 dni temu
O tak!! proszę więcej filmów w tym stylu.
odpowiedz
3053 dni temu
Dziękujemy! Będziemy się starać zaspokoić ten głód :)
3056 dni temu
świetny film!
odpowiedz
3056 dni temu
Cieszymy się! :)
zobacz wszystkie