zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

SCHAB Z PESTO BAZYLIOWYM NA BAGIETCE

Przygotuj

  • patelnię grillową
  • patelnię

Przygotowanie

Cebulę kroimy w piórka i smażymy dość długo, na niezbyt dużym ogniu, aż zbrązowieje. Bazylię, czosnek, natkę pietruszki, grana padano i anchovies, miksujemy w blenderze z dodatkiem oliwy z oliwek na gęstą masę. Bagietkę przekrawamy na pół, polewamy oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku na złoty kolor.

Krok 1: Smażymy zamarynowany schab na patelni grillowej

Łączymy składniki marynaty

Schab rozbijamy tłuczkiem na grubość kilku milimetrów. Marynujemy w oliwie z oliwek, przyprawiamy lekko pieprzem. Smażymy krótko na rozgrzanej patelni grillowej, już bez dodatku innego tłuszczu. Bagietkę smarujemy grubo pesto i układamy na niej ciepłe plastry schaby, złożone na pół. Na schabie układamy usmażoną cebulę. Składamy bagietkę. Podajemy na ciepło, bądź zimno.

 


SCHAB ZE SZPINAKIEM I SEREM GORGONZOLA

Przygotuj

  • patelnię

Przygotowanie

Krok 2: Kroimy schab w grubie paski

 Farsz nakładamy na schab

Schab kroimy w grube paski o szerokości 2-3 cm. Marynujemy w oliwie i skórce otartej z połowy limonki oraz pieprzu, według uznania. Pomidory suszone przekrajamy na pół, dymkę kroimy na 4 lub 6 części. Pomidory koktajlowe również przekrawamy na pół. Obrane i uprażone orzechy pistacjowe kruszymy. Na patelni obsmażamy schab na złoty kolor. Na tej samej patelni szklimy cebulę dymkę, dodajemy orzechy i zalewamy śmietanką. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy przesmażony wcześniej schab i suszone pomidory. Chwilę podduszamy.

Krok 3: Dodajemy pokruszony ser gorgonzola i szpinak

Łączymy składniki marynaty

Wyłączamy ogień. Do sosu dodajemy pokruszony ser gorgonzola, świeży szpinak i pomidory koktajlowe. Delikatnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Doprawiamy gałką muszkatołową. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z bagietką lub makaronem.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    494 dni temu
    To danie jest przepyszne !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    494 dni temu
    Bardzo nam miło i zapraszamy do skorzystania z innych przepisów :)
  • Gość Gość
    565 dni temu
    Czym można zastąpić ser gorgonzola ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    565 dni temu
    Ser gorgonzola jest dosyć charakterystyczny w smaku. Możesz go zastąpić mozzarellą, jednak otrzymasz bardzo łagodne danie, które będzie trzeba intensywniej przyprawić. Możesz też dodać parmezan.
  • Hidźka Hidźka
    569 dni temu
    Ten film wyskoczył mi jako reklama na youtubie. Pewnie bym go ominęła gdyby nie to, że daleko miałam klawiaturę a jestem leniwa :D Drugie danie na tyle mnie zaintrygowało wyglądem i prostotą wykonania, że nie mogłam odpuścić, tego samego dnia poleciałam do sklepu. Ujmę to tak: jeśli się nie jest panem Karolem z telewizji ;) i nie ma się "akurat przypadkiem" tych wszystkich składników w lodówce to jest to drogi gips. Gorgonzola, pistacje, suszone pomidory, szpinak... Zapłaciłam sporo, nie powiem. I wiecie co? TO DANIE JEST ABSOLUTNIE OBŁĘDNE! Tak: OBŁĘDNE, wielkimi literami! Kompletnie nie spodziewałam się tak fantastycznego połączenia. Po prostu poezja. Nawet suszone pomidory, za którymi niezupełnie przepadam, pokochałam w tej odsłonie. Polecam wszystkim lubiącym eksperymentować :) Dziękuję za naukę!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    568 dni temu
    Wspaniale, że gotowanie z Karolem było udane! Zachęcamy do skorzystania również z innych przepisów :)
  • Alex Alex
    575 dni temu
    Musze dziś spróbować!! Mam w lodowce pesto i właśnie nie widziałem z czym jeszcze mam go połączyć))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    575 dni temu
    Alex, koniecznie! To wyśmienite połączenie :)
  • Gość Gość
    576 dni temu
    O tak!! proszę więcej filmów w tym stylu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    575 dni temu
    Dziękujemy! Będziemy się starać zaspokoić ten głód :)
  • Gość Gość
    578 dni temu
    świetny film!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    578 dni temu
    Cieszymy się! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram