Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI

Mięso doprawiamy solą i białym pieprzem. Następnie drobno siekamy czosnek, papryczkę chili i kapary. Ser parmigiano reggiano ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowane składniki łączymy w misce z mięsem i wyrabiamy na masę.

KROK 2: FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI

Z przygotowanej masy formujemy klopsiki o wielkości włoskiego orzecha. Następnie delikatnie je spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Klopsiki smażymy z obu stron na złoty kolor na niewielkim ogniu, aby ser się nie przypalił.

WSKAZÓWKA! Aby formowanie klopsików było łatwiejsze, warto natłuścić blat i dłonie olejem.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS I DUSIMY KLOPSIKI

Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy w cienkie plastry. Na inną patelnię przelewamy połowę tłuszczu pozostałego po smażeniu klopsików i powoli na niewielkim ogniu podsmażamy na nim cebulę i czosnek. Kiedy składniki zaczną pachnieć, dodajemy pomidory wraz z ok. 50 ml wody, którą wypłukujemy puszkę po pomidorach.

WSKAZÓWKA! Jeśli lubicie ostrzejsze dania, pod koniec smażenia cebuli i czosnku do sosu warto dodać ok. ½ papryczki chili pokrojonej w cienkie plasterki.

Do gotującego się sosu dodajemy podsmażone klopsiki i dusimy je przez ok. 15-20 minut, aż sos się zredukuje. Zredukowany sos zdejmujemy z ognia, dolewamy 2 łyżki oliwy i mieszamy.

KROK 4: SMAŻYMY KROMKI CHLEBA

Ponownie podgrzewamy tłuszcz, na którym smażyliśmy klopsiki, i podsmażamy na nim kromki chleba na złoty kolor.

KROK 5: PODAJEMY KANAPKI

Na podsmażonym chlebie rozprowadzamy zredukowany sos i układamy po 3 pulpeciki. Następnie każdą z kanapek ozdabiamy porwaną na kawałki burratą i listkami bazylii i skrapiamy odrobiną oliwy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Kanapka ciao ciabatta

Delikatny chleb pszenny, na którym ułożono włoskie przysmaki. Świetny pomysł na pyszne śniadanie!

Kanapka ciao ciabatta

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:05 liczba porcji: 1 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Kanapka paryżanka

Delikatny rogalik, twaróg, odrobina konfitury i listki mięty – pyszny pomysł na francuskie śniadanie w pięć minut!

Kanapka paryżanka

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:05 liczba porcji: 1 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Kanapka viva camembert

Pszenna bułka z chrupiącą skórką, francuski ser i słodka żurawina – prosty sposób na kanapkę o oryginalnym smaku!

Kanapka viva camembert

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:10 liczba porcji: 2 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Kanapka ciabattella

Smakowita przekąska, którą zrobisz w kilka minut. Świeże pieczywo, mozzarella, pomidory, bazylia i oliwa to esencja Włoch.

Kanapka ciabattella

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:05 liczba porcji: 2 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!