Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY I SMAŻYMY SCHAB
Schab kroimy w grube paski o szerokości 2-3 cm. Marynujemy w oliwie i skórce otartej z połowy limonki oraz pieprzu, według uznania. Na patelni obsmażamy schab na złoty kolor.
KROK 2: KROIMY SKŁADNIKI
Pomidory suszone przekrajamy na pół, dymkę kroimy na 4 lub 6 części. Pomidory koktajlowe również przekrawamy na pół. Obrane i uprażone orzechy pistacjowe kruszymy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelni, na której smażyliśmy schab, szklimy cebulę dymkę, dodajemy orzechy i zalewamy śmietanką. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy przesmażony wcześniej schab i suszone pomidory. Chwilę podduszamy.
KROK 4: DODAJEMY POKRUSZONY SER GORGONZOLA I SZPINAK
Wyłączamy ogień. Do sosu dodajemy pokruszony ser gorgonzola, świeży szpinak i pomidory koktajlowe. Delikatnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Doprawiamy gałką muszkatołową.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z bagietką lub makaronem.
Zobacz podobne
przepisy
Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
Spróbuj schabu w kremowym sosie z porami i aromatycznym farszem, pełnym przypraw oraz suszonych grzybów. To danie na każdą okazję!
Pikantny schab pieczony w boczku
Schab marynowany w ostrej papryce i majeranku, owinięty boczkiem i podany z maślaną fasolką szparagową. To danie zachwyci każdego przy świątecznym stole!
Placuszki roti ze schabem
Masz ochotę na obiad w nowoczesnym stylu? Przygotuj pełnoziarniste placuszki roti z aromatycznym schabem i pastą z buraków.
Koreczki ze schabem w boczku
Szukasz ciekawego i prostego pomysłu na danie z grilla? Wypróbuj przepis na pyszne koreczki schabowe!
Jak zrobić schab ze szpinakiem i serem gorgonzola? Sprawdź nasz prosty przepis!
Schab to stały element w polskiej kuchni. Pojawia się w wielu odsłonach, jednak niewątpliwie najbardziej kojarzy się z niedzielnym obiadem. Zwykle występuje w towarzystwie ziemniaków oraz kiszonej kapusty. To doskonały zestaw, pełen walorów smakowych, którym trudno się oprzeć. Ale nawet najwięksi smakosze niedzielnych obiadów, od czasu do czasu potrzebują odmiany!
Jeśli masz ochotę na schab w innym niż zwykle wydaniu, koniecznie wypróbuj nasz przepis na schab ze szpinakiem i serem! To sycące połączenie z włoskim akcentem, który zawdzięcza aromatycznej gorgonzoli. Co więcej, okazuje się zaskakująco łatwe w przygotowaniu. Przekonaj się, jak sprawić, aby schab z gorgonzolą smakował naprawdę wybornie.
Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola – pełnowartościowy posiłek z pysznym sosem i chrupiącą skórką
Bogactwo składników w naszym przepisie na schab w sosie gorgonzola zachwyca. Czyni ono danie nie tylko przepysznym, ale i pełnowartościowym. Spieszymy z wyjaśnieniami! Surowy kotlet schabowy zawiera średnio 22% białka. Nie sposób nie wspomnieć o śmietance 30%, czyli kolejnym źródle białka – dość kalorycznym, ale za to jakże smakowitym. Jak nic innego nadaje sosom aksamitną konsystencję! I w końcu szpinak i pomidory, czyli porcja warzyw.
Schab z gorgonzolą i szpinakiem kusi rozmaitością struktur. Usmażone na patelni mięso jest lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Za przyjemne chrupanie odpowiadają również podprażone pistacje. Sam sos cechuje przyjemna gładkość, ale z wyczuwalnymi kawałkami sera. A żeby nie było nudno, strukturę posiłku dodatkowo urozmaicają suszone pomidory oraz pomidorki koktajlowe.
Najczęściej zadawane pytania
Przygotowanie schabu budzi wiele wątpliwości, zwłaszcza u osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z gotowaniem. Na szczęście nie ma się czego obawiać. Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, a z pewnością osiągniesz kulinarny sukces. Możesz też wprowadzić nieco innowacji do podanego przepisu. Karol Okrasa w powyższej instrukcji poleca smażenie schabu. To szybka metoda, która nie sprawi Ci większych kłopotów. Jeśli jednak nie przepadasz za smażonymi potrawami, zdecyduj się na upieczenie mięsa. Sprawdź, jakie pytania dotyczące tego dania dostajemy najczęściej!
Jak długo trzeba piec schab ze szpinakiem i serem gorgonzola?
Aby pieczony schab z gorgonzolą i szpinakiem smakował, jak należy, zadbaj o odpowiednią temperaturę i czas pieczenia. Temperatura musi wynosić 180–190°C, a mięso powinno pozostać w piekarniku 45-60 minut. Oczywiście zależy to również od przekroju mięsa oraz samego piekarnika, dlatego uważnie kontroluj stan wypieczenia.
Dlaczego warto wybrać tę metodę? Pieczony schab okaże się odpowiedni, gdy zależy Ci na uzyskaniu delikatnego, soczystego mięsa, podczas gdy smażona wersja zadowoli osoby lubiące chrupiącą skórkę i szybkie przygotowanie. Ponadto pieczenie uważa się za zdrowszy sposób przyrządzania mięsa, ponieważ wymaga mniejszej ilości tłuszczu. Smażenie nieco zwiększa kaloryczność dania.
Czy schab ze szpinakiem i serem gorgonzola smakuje lepiej na ciepło czy na zimno?
Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola to danie, które serwuje się zarówno na ciepło, jak i na zimno, w zależności od osobistych preferencji smakowych czy okoliczności. Każdy sposób podania ma swoje zalety i charakterystyczne cechy smakowe. Wariant na ciepło z makaronem idealnie spisze się jako danie obiadowe.
Do tej potrawy pasują różne typy makaronu – możesz skusić się na penne, które wspaniale wypełni się sosem czy fusilli, znane jako swojskie świderki. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby postawić na klasyczny włoski makaron tagliatelle, który w Kuchni Lidla występował już w towarzystwie szpinaku. Z kolei wariant na zimno szczególnie polecamy spożywać z bagietką. W takiej odsłonie sprawdzi się jako idealny lunch do pracy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Pizza 4 sery
- Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
- Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
- Pasta pomidorowa
- Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym
- Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
- Makaron z sosem grzybowym
- Smoothie z żurawinami
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami
- Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- Zapiekanka do lunchboxa
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
- Cookie box: ciasteczka maślano-czekoladowe
- Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto
- Kanapka z gofrów
- Sałatka z melona i komosy ryżowej
- Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
- Sałatka z grillowanych owoców
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Calzone
- Pizza śniadaniowa na słodko
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)