
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY I SMAŻYMY SCHAB
Schab kroimy w grube paski o szerokości 2-3 cm. Marynujemy w oliwie i skórce otartej z połowy limonki oraz pieprzu, według uznania. Na patelni obsmażamy schab na złoty kolor.
KROK 2: KROIMY SKŁADNIKI
Pomidory suszone przekrajamy na pół, dymkę kroimy na 4 lub 6 części. Pomidory koktajlowe również przekrawamy na pół. Obrane i uprażone orzechy pistacjowe kruszymy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelni, na której smażyliśmy schab, szklimy cebulę dymkę, dodajemy orzechy i zalewamy śmietanką. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy przesmażony wcześniej schab i suszone pomidory. Chwilę podduszamy.
KROK 4: DODAJEMY POKRUSZONY SER GORGONZOLA I SZPINAK
Wyłączamy ogień. Do sosu dodajemy pokruszony ser gorgonzola, świeży szpinak i pomidory koktajlowe. Delikatnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Doprawiamy gałką muszkatołową.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z bagietką lub makaronem.
Zobacz podobne
przepisy
Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami
Spróbuj schabu w kremowym sosie z porami i aromatycznym farszem, pełnym przypraw oraz suszonych grzybów. To danie na każdą okazję!

Pikantny schab pieczony w boczku
Schab marynowany w ostrej papryce i majeranku, owinięty boczkiem i podany z maślaną fasolką szparagową. To danie zachwyci każdego przy świątecznym stole!

Placuszki roti ze schabem
Masz ochotę na obiad w nowoczesnym stylu? Przygotuj pełnoziarniste placuszki roti z aromatycznym schabem i pastą z buraków.

Koreczki ze schabem w boczku
Szukasz ciekawego i prostego pomysłu na danie z grilla? Wypróbuj przepis na pyszne koreczki schabowe!

Komentarze (0)