zobacz film Koreczki ze schabem w boczku

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • rozpalony grill
  • patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone w wodzie)

WAŻNE:

Mięso warto zamarynować wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.

KROK 2: MARYNUJEMY SCHAB

Odcinamy białe błonki ze schabu i kroimy mięso na grube paski. Następnie wkładamy do marynaty (marynujemy jak najdłużej, najlepiej całą noc).

KROK 3: ROBIMY SZASZŁYKI

Na schabie układamy suszoną śliwkę i zwijamy mięso. Następnie całość owijamy plastrem boczku. Gotowe kawałki nabijamy na patyki do szaszłyków (ok. 5 sztuk na jednym patyczku). Szaszłyki układamy na grillu i pieczemy ok. 5 minut z każdej strony (pilnujemy, aby się nie przypaliły).

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Chili i koperek drobno siekamy. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, chili, koperek, ocet winny, sól i pieprz. Całość mieszamy.

Gotowe szaszłyki wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy koperkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!