Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rozpalony grill
- patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone w wodzie)
WAŻNE:
Mięso warto zamarynować wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.
KROK 2: MARYNUJEMY SCHAB
Odcinamy białe błonki ze schabu i kroimy mięso na grube paski. Następnie wkładamy do marynaty (marynujemy jak najdłużej, najlepiej całą noc).
KROK 3: ROBIMY SZASZŁYKI
Na schabie układamy suszoną śliwkę i zwijamy mięso. Następnie całość owijamy plastrem boczku. Gotowe kawałki nabijamy na patyki do szaszłyków (ok. 5 sztuk na jednym patyczku). Szaszłyki układamy na grillu i pieczemy ok. 5 minut z każdej strony (pilnujemy, aby się nie przypaliły).
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Chili i koperek drobno siekamy. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, chili, koperek, ocet winny, sól i pieprz. Całość mieszamy.
Gotowe szaszłyki wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy koperkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!
Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.
Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
Niebanalny sposób na schab: apetycznie doprawiony, podawany z pysznymi brokułami i czeskim knedlikiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Muffiny z owocami lasu
- Makaron z łososiem i awokado
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Brownie z espresso i wiśnią
- Makaron z kurkami
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Sałatka z topinamburem
- Zapiekanka z grillowaną cukinią
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Drożdżowe racuchy z rabarbarem
- Cukinia marynowana słodko-kwaśna
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Pieczona ciecierzyca na słodko
- Gofrowe kanapki z francuskimi serami
- Kulebiak z kapustą i grzybami
- Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
- Nuggetsy z halloumi
- Marynowane ogórki w stylu koreańskim
- Lody rabarbarowo-jogurtowe
- Sałatka hamburgerowa
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko
- Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
- Sylwestrowe jajka faszerowane
- Pesto z suszonych pomidorów
- Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)