Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rozpalony grill
- patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone w wodzie)
WAŻNE:
Mięso warto zamarynować wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.
KROK 2: MARYNUJEMY SCHAB
Odcinamy białe błonki ze schabu i kroimy mięso na grube paski. Następnie wkładamy do marynaty (marynujemy jak najdłużej, najlepiej całą noc).
KROK 3: ROBIMY SZASZŁYKI
Na schabie układamy suszoną śliwkę i zwijamy mięso. Następnie całość owijamy plastrem boczku. Gotowe kawałki nabijamy na patyki do szaszłyków (ok. 5 sztuk na jednym patyczku). Szaszłyki układamy na grillu i pieczemy ok. 5 minut z każdej strony (pilnujemy, aby się nie przypaliły).
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Chili i koperek drobno siekamy. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, chili, koperek, ocet winny, sól i pieprz. Całość mieszamy.
Gotowe szaszłyki wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy koperkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Jajka na miękko
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Nuggetsy z kurczaka
- Guacamole
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makowiec japoński
- Pierniki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Łazanki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
- Boczek pieczony
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)