Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- szynkowar
- worek do pieczenia
- tłuczek do mięsa
Przygotuj wcześniej:
Piersi kurczaka pokrój w kostkę i delikatnie rozbij tłuczkiem. Wszystkie składniki marynaty połącz w misce, wymieszaj i dodaj do mięsa. Wstaw do lodówki na 24 godziny.
KROK 1: Dodajemy żelatynę
Żelatynę mieszamy z wodą i dodajemy do zamarynowanego mięsa. Całość mieszamy i przekładamy do woreczka. Dokładnie dociskamy mięso, aby w worku nie było nadmiaru powietrza.
KROK 2: Gotujemy mięso w szynkowarze
Mięso wkładamy do szynkowaru, zakładamy sprężynę i szczelnie zamykamy pojemnik. Wkładamy szynkowar do większego garnka i wlewamy wodę tak, aby jej poziom sięgał trochę powyżej mięsa w szynkowarze. Gotujemy ok. 2 godzin, utrzymując temperaturę wody w przedziale 80-90°C. Gdy woda osiągnie temperaturę 80°C, zmniejszamy ogień.
Gdy mięso osiągnie temperaturę 69-75°C (w zależności od rodzaju mięsa), możemy uznać, że jest gotowe.
KROK 3: Studzimy mięso
Szynkowar wyciągamy z garnka i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy jest zimny, wstawiamy go na kilka/kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso i kroimy na cienkie plastry.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
Pachnące i złociste mięso drobiowe z grilla. Smakuje doskonale z warzywami pieczonymi na ruszcie i sosami jogurtowymi.
Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej
Soczyste mięso skąpane w aromatycznej marynacie. Doskonale smakuje w towarzystwie ryżu i sałaty z dressingiem.
Kurczak tandoori
Kurczak w jogurtowej marynacie. Soczysty, wręcz kremowy, ale też pikantny dzięki odpowiednim przyprawom.
Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
- Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
- Kurczak tandoori
- Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
- Zupa chrzanowa
- Barszcz ukraiński
- Zapiekanka ziemniaczana
- Tarta z musem jabłkowym
- Zupa krem z topinamburu
- Wegańska musaka
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Croissanty z filetem z piersi kurczaka
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Krupnik z pomidorami
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
- Tort z babeczek
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Ciasto jogurtowe – przepis
- Kokosowa konfitura z mango
- Warzywne curry z kiszoną cytryną
- Kompot agrestowy
- Jabłka nadziewane kaszą jaglaną
- Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Sosnowy pstrąg z grilla
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Kanapki z pulled porkiem
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
610 dni temu
"Gotujemy ok. 2 godzin, utrzymując temperaturę wody w przedziale 80-90°C. Gdy woda osiągnie temperaturę 80°C, zmniejszamy ogień. Gdy mięso osiągnie temperaturę 69-75°C (w zależności od rodzaju mięsa), możemy uznać, że jest gotowe." To jaka ma być temperatura wody?? Poniżej 90 stopni czy poniżej 8- stopni ??
odpowiedz
610 dni temu
Temperatura wody przez cały czas gotowania powinna się utrzymywać w przedziale 80-90°C. Natomiast po ok. 2 godzinach gotowania, należy sprawdzić temperaturę mięsa, które będzie gotowe, jeśli osiągnie temperaturę 69-75°C.
510 dni temu
80stC tyczy się temp wody, zaś przedział 69-75stC tyczy się temp mięsa ;) - przynajmniej tak ja to rozumiem.
1443 dni temu
Czy żelatyna jest konieczna? Np jakby zrobić z jednego kawałka mięsa, albo wyrobić długo, żeby się kawałki same kleiły, lub zmiksować część mięsa? Czy worek jest konieczny do małego szynkowaru? Myślałam żeby może dać na spód wycięte kółko z papieru do pieczenia, a boki po ugotowaniu delikatnie oddzielić nożykiem.
odpowiedz
1443 dni temu
Zamiast żelatyny można użyć agaru. W tym przypadku należy zmniejszyć ilość o połowę. Jeśli nie chce Pani używać worka, a szynkowar jest mały odpowiednie będzie wysmarowanie jego ścianek odrobiną masła.
1280 dni temu
Można zmiksować część mięsa, które potem zapobiegnie rozpadaniu się podczas krojenia.
1458 dni temu
Sól ma być zwykła czy peklowa?
odpowiedz
1458 dni temu
W tym przepisie wykorzystujemy zwykłą sól.
1662 dni temu
A wodę z żelatyną przelewamy i marynatą przelewamy do woreczka?? Czy samo mięso z marynatą?
odpowiedz
1662 dni temu
Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa, obtaczamy w niej kurczaka pokrojonego w kostkę i przekładamy do lodówki na 24 godziny. Do zamarynowanego mięsa dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę, mieszamy i całość przekładamy do woreczka.