
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- szynkowar
- worek do pieczenia
- tłuczek do mięsa
Przygotuj wcześniej:
Piersi kurczaka pokrój w kostkę i delikatnie rozbij tłuczkiem. Wszystkie składniki marynaty połącz w misce, wymieszaj i dodaj do mięsa. Wstaw do lodówki na 24 godziny.
KROK 1: Dodajemy żelatynę
Żelatynę mieszamy z wodą i dodajemy do zamarynowanego mięsa. Całość mieszamy i przekładamy do woreczka. Dokładnie dociskamy mięso, aby w worku nie było nadmiaru powietrza.
KROK 2: Gotujemy mięso w szynkowarze
Mięso wkładamy do szynkowaru, zakładamy sprężynę i szczelnie zamykamy pojemnik. Wkładamy szynkowar do większego garnka i wlewamy wodę tak, aby jej poziom sięgał trochę powyżej mięsa w szynkowarze. Gotujemy ok. 2 godzin, utrzymując temperaturę wody w przedziale 80-90°C. Gdy woda osiągnie temperaturę 80°C, zmniejszamy ogień.
Gdy mięso osiągnie temperaturę 69-75°C (w zależności od rodzaju mięsa), możemy uznać, że jest gotowe.
KROK 3: Studzimy mięso
Szynkowar wyciągamy z garnka i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy jest zimny, wstawiamy go na kilka/kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso i kroimy na cienkie plastry.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.

Marynowany kurczak z piekarnika (murgh tandoori)
Kurczak w jogurtowej marynacie. Soczysty, wręcz kremowy, ale też pikantny dzięki odpowiednim przyprawom.

Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej
Soczyste mięso skąpane w aromatycznej marynacie. Doskonale smakuje w towarzystwie ryżu i sałaty z dressingiem.

Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
Pachnące i złociste mięso drobiowe z grilla. Smakuje doskonale z warzywami pieczonymi na ruszcie i sosami jogurtowymi.

Komentarze (6)
88 dni temu
Czy żelatyna jest konieczna? Np jakby zrobić z jednego kawałka mięsa, albo wyrobić długo, żeby się kawałki same kleiły, lub zmiksować część mięsa? Czy worek jest konieczny do małego szynkowaru? Myślałam żeby może dać na spód wycięte kółko z papieru do pieczenia, a boki po ugotowaniu delikatnie oddzielić nożykiem.
odpowiedz
87 dni temu
Zamiast żelatyny można użyć agaru. W tym przypadku należy zmniejszyć ilość o połowę. Jeśli nie chce Pani używać worka, a szynkowar jest mały odpowiednie będzie wysmarowanie jego ścianek odrobiną masła.
103 dni temu
Sól ma być zwykła czy peklowa?
odpowiedz
103 dni temu
W tym przepisie wykorzystujemy zwykłą sól.
307 dni temu
A wodę z żelatyną przelewamy i marynatą przelewamy do woreczka?? Czy samo mięso z marynatą?
odpowiedz
307 dni temu
Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa, obtaczamy w niej kurczaka pokrojonego w kostkę i przekładamy do lodówki na 24 godziny. Do zamarynowanego mięsa dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę, mieszamy i całość przekładamy do woreczka.
zobacz wszystkie