• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • szynkowar
  • worek do pieczenia
  • tłuczek do mięsa

Przygotuj wcześniej:

Piersi kurczaka pokrój w kostkę i delikatnie rozbij tłuczkiem. Wszystkie składniki marynaty połącz w misce, wymieszaj i dodaj do mięsa. Wstaw do lodówki na 24 godziny.

KROK 1: Dodajemy żelatynę

Żelatynę mieszamy z wodą i dodajemy do zamarynowanego mięsa. Całość mieszamy i przekładamy do woreczka. Dokładnie dociskamy mięso, aby w worku nie było nadmiaru powietrza.

KROK 2: Gotujemy mięso w szynkowarze

Mięso wkładamy do szynkowaru, zakładamy sprężynę i szczelnie zamykamy pojemnik. Wkładamy szynkowar do większego garnka i wlewamy wodę tak, aby jej poziom sięgał trochę powyżej mięsa w szynkowarze. Gotujemy ok. 2 godzin, utrzymując temperaturę wody w przedziale 80-90°C. Gdy woda osiągnie temperaturę 80°C, zmniejszamy ogień.

Gdy mięso osiągnie temperaturę 69-75°C (w zależności od rodzaju mięsa), możemy uznać, że jest gotowe.

KROK 3: Studzimy mięso

Szynkowar wyciągamy z garnka i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy jest zimny, wstawiamy go na kilka/kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso i kroimy na cienkie plastry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Oksywie Oksywie
    140 dni temu
    A wodę z żelatyną przelewamy i marynatą przelewamy do woreczka?? Czy samo mięso z marynatą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    140 dni temu
    Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa, obtaczamy w niej kurczaka pokrojonego w kostkę i przekładamy do lodówki na 24 godziny. Do zamarynowanego mięsa dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę, mieszamy i całość przekładamy do woreczka.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram