Szynka drobiowa z szynkowaru
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • szynkowar
  • worek do pieczenia
  • tłuczek do mięsa

Przygotuj wcześniej:

Piersi kurczaka pokrój w kostkę i delikatnie rozbij tłuczkiem. Wszystkie składniki marynaty połącz w misce, wymieszaj i dodaj do mięsa. Wstaw do lodówki na 24 godziny.

KROK 1: Dodajemy żelatynę

Żelatynę mieszamy z wodą i dodajemy do zamarynowanego mięsa. Całość mieszamy i przekładamy do woreczka. Dokładnie dociskamy mięso, aby w worku nie było nadmiaru powietrza.

KROK 2: Gotujemy mięso w szynkowarze

Mięso wkładamy do szynkowaru, zakładamy sprężynę i szczelnie zamykamy pojemnik. Wkładamy szynkowar do większego garnka i wlewamy wodę tak, aby jej poziom sięgał trochę powyżej mięsa w szynkowarze. Gotujemy ok. 2 godzin, utrzymując temperaturę wody w przedziale 80-90°C. Gdy woda osiągnie temperaturę 80°C, zmniejszamy ogień.

Gdy mięso osiągnie temperaturę 69-75°C (w zależności od rodzaju mięsa), możemy uznać, że jest gotowe.

KROK 3: Studzimy mięso

Szynkowar wyciągamy z garnka i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy jest zimny, wstawiamy go na kilka/kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso i kroimy na cienkie plastry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    390 dni temu
    "Gotujemy ok. 2 godzin, utrzymując temperaturę wody w przedziale 80-90°C. Gdy woda osiągnie temperaturę 80°C, zmniejszamy ogień. Gdy mięso osiągnie temperaturę 69-75°C (w zależności od rodzaju mięsa), możemy uznać, że jest gotowe." To jaka ma być temperatura wody?? Poniżej 90 stopni czy poniżej 8- stopni ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    389 dni temu
    Temperatura wody przez cały czas gotowania powinna się utrzymywać w przedziale 80-90°C. Natomiast po ok. 2 godzinach gotowania, należy sprawdzić temperaturę mięsa, które będzie gotowe, jeśli osiągnie temperaturę 69-75°C.
  • Gość Gość
    290 dni temu
    80stC tyczy się temp wody, zaś przedział 69-75stC tyczy się temp mięsa ;) - przynajmniej tak ja to rozumiem.
  • Gość Gość
    1223 dni temu
    Czy żelatyna jest konieczna? Np jakby zrobić z jednego kawałka mięsa, albo wyrobić długo, żeby się kawałki same kleiły, lub zmiksować część mięsa? Czy worek jest konieczny do małego szynkowaru? Myślałam żeby może dać na spód wycięte kółko z papieru do pieczenia, a boki po ugotowaniu delikatnie oddzielić nożykiem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1222 dni temu
    Zamiast żelatyny można użyć agaru. W tym przypadku należy zmniejszyć ilość o połowę. Jeśli nie chce Pani używać worka, a szynkowar jest mały odpowiednie będzie wysmarowanie jego ścianek odrobiną masła.
  • Gość Gość
    1059 dni temu
    Można zmiksować część mięsa, które potem zapobiegnie rozpadaniu się podczas krojenia.
  • Gość Gość
    1238 dni temu
    Sól ma być zwykła czy peklowa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1237 dni temu
    W tym przepisie wykorzystujemy zwykłą sól.
  • Oksywie Oksywie
    1442 dni temu
    A wodę z żelatyną przelewamy i marynatą przelewamy do woreczka?? Czy samo mięso z marynatą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1442 dni temu
    Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa, obtaczamy w niej kurczaka pokrojonego w kostkę i przekładamy do lodówki na 24 godziny. Do zamarynowanego mięsa dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę, mieszamy i całość przekładamy do woreczka.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!