![Kurczak tandoori Kurczak tandoori](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/b487edddac79-07b433bdbfb2-Murgh-Tandoori.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
Krok 1: Przygotowujemy marynatę
Cebulę, imbir i czosnek obieramy i siekamy. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i również siekamy. Mielone przyprawy mieszamy z 1 łyżeczką soli, odrobiną pieprzu i jogurtem. Dodajemy cebulę, czosnek i chili, mieszamy i doprawiamy sokiem z limonki.
Krok 2: Marynujemy kurczaka
Udka kurczaka i filety z piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Udka obieramy ze skóry i kilka razy lekko nacinamy. Filety kroimy w poprzek na pół i również lekko nacinamy. Obtaczamy w marynacie i wstawiamy co najmniej na 4 godziny lub na noc do lodówki.
Krok 3: Pieczemy mięso
Udka kurczaka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy na nich trochę marynaty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez 20 minut. Udka obracamy, kawałki piersi kurczaka układamy z nimi na blasze i rozkładamy pozostałą marynatę. Pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 20–25 min w gorącym piekarniku. Podajemy z chlebkiem naan.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
![Podudzie kurczaka z pomidorami i porami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dca2a1a8f7dc-6915e5f2a7-KW_33_Pascal_danie.webp)
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
![Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/559be789ba68-5f58f9df9d-KW_33_Okrasa_danie.webp)
Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.
![Kurczak po amerykańsku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4e3f1c303973-cb6d2b13c1-KW_46_PASCAL_danie.webp)
Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.
![Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e65d1bbb4700-f92965bcc7-Kurczak_podudzia_z_grilla_Pascal_kw_22_12522_S112162_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny makowiec
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grochem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1201 dni temu
Dziś zrobiłem Marynowany kurczak z piekarnika (murgh tandoori). według przepisu kuchni Lidla. Wyszedł GENIALNIE !!!!!!! Gratuluje przepisu oraz pomysłu Pozdrawiam Serdecznie Mephisto76
odpowiedz