
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- szynkowar z termometrem
- wysoki garnek
- tetrę lub woreczki foliowe do szynkowaru
- ręcznik papierowy
- materiałową ściereczkę
Przygotuj wcześniej:
W misce połącz składniki solanki: wodę, peklosól, liście laurowe i ziele angielskie. Mięso umieść w solance i wstaw do lodówki na ok. 2-5 dni.
Sposób przygotowania:
Krok 1: DOPRAWIAMY MIĘSO
Mięso wyjmujemy z solanki, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy białym pieprzem. Owijamy tetrą, przekładamy do szynkowaru i delikatnie ugniatamy. Szynkowar zamykamy, dociskając mięso pokrywką ze sprężyną.
Krok 2: GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE
W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Poziom wody powinien sięgać wyżej niż mięso w szynkowarze. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 80-82°C.
Na dnie garnka umieszczamy ściereczkę i przekładamy do niego szynkowar. Gotujemy ok. 3 godzin. Temperatura mięsa w szynkowarze powinna utrzymywać się na poziomie ok. 72°C – kontrolujemy ją za pomocą termometru dołączonego do szynkowaru.
Krok 3: STUDZIMY I CHŁODZIMY MIĘSO
Po ugotowaniu studzimy mięso w szynkowarze, a następnie przekładamy je do lodówki, by stężało.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledź w oleju
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Nuggetsy z kurczaka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jajka na miękko
- Sałatka gyros
- Piernik świąteczny
- Boczek pieczony
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Łazanki
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Makowiec japoński
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (17)
84 dni temu
Witam Ile w gramach jest peklosoli?chodzi mi o karkówkę z szynkowaru;)
Odpowiedz
84 dni temu
Czy Kuchnia Lidla może odpisac na mój komentarz?
84 dni temu
Dwie łyżki soli to ok. 40 gramów :)
717 dni temu
Wszystko mi wyszło super 👍. Karkówka 5 dni w solance rewelka . Golonka wyrywa pape z dachu .
Odpowiedz
1045 dni temu
Czy woda zagotowujemy do peklowania czy dodajemy karkówkę do zimnej wody ?
Odpowiedz
1043 dni temu
Woda powinna być ciepła w momencie łączenia składników solanki, aby sól mogła się rozpuścić. Natomiast karkówka powinna być zalana zimną wodą, także najlepiej ją wystudzić :)
280 dni temu
Matko ratuj
1977 dni temu
Zrobiłam szynkę w/g przepisu , była pyszna a zastosowanie fileta drobiowego zamiast żelatyny to genialny pomysł.
Odpowiedz
1977 dni temu
Cieszymy się, że przepis przypadł Ci do gustu! :)
1982 dni temu
W przepisie są napisane 2 łyżki soli peklowej, a poniżej w komentarzach państwo piszecie, że używamy 10 g peklosoli, czyli ok. 1 łyżeczki. - to w końcu jak?
Odpowiedz
1981 dni temu
Komentarz został dodany, kiedy przepis uwzględniał mniejszą ilość solanki. Na 500 ml wody potrzebujemy 2 łyżki peklosoli-tyle, ile podajemy w składnikach.
2026 dni temu
Czy mogę zamienić karkówkę na łopatkę ?
Odpowiedz
2026 dni temu
Tak, mięso z łopatki również sprawdzi się w tym przepisie.
2034 dni temu
Proporcja wody czy 70ml na 1 kg karkowki
Odpowiedz
2034 dni temu
W tym miejscu rzeczywiście wkradł się błąd: 1 kg mięsa wymaga większej ilości solanki. Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis. :)
2041 dni temu
Czy aby na pewno podane proporcje wody i peklosoli są właściwe.?
Odpowiedz
2041 dni temu
Tak, to właściwe proporcje. Używamy 10 g peklosoli, czyli ok. 1 łyżeczki.
zobacz wszystkie