Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- szynkowar z termometrem
- wysoki garnek
- tetrę lub woreczki foliowe do szynkowaru
- ręcznik papierowy
- materiałową ściereczkę
Przygotuj wcześniej:
W misce połącz składniki solanki: wodę, peklosól, liście laurowe i ziele angielskie. Mięso umieść w solance i wstaw do lodówki na ok. 2-5 dni.
Sposób przygotowania:
Krok 1: DOPRAWIAMY MIĘSO
Mięso wyjmujemy z solanki, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy białym pieprzem. Owijamy tetrą, przekładamy do szynkowaru i delikatnie ugniatamy. Szynkowar zamykamy, dociskając mięso pokrywką ze sprężyną.
Krok 2: GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE
W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Poziom wody powinien sięgać wyżej niż mięso w szynkowarze. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 80-82°C.
Na dnie garnka umieszczamy ściereczkę i przekładamy do niego szynkowar. Gotujemy ok. 3 godzin. Temperatura mięsa w szynkowarze powinna utrzymywać się na poziomie ok. 72°C – kontrolujemy ją za pomocą termometru dołączonego do szynkowaru.
Krok 3: STUDZIMY I CHŁODZIMY MIĘSO
Po ugotowaniu studzimy mięso w szynkowarze, a następnie przekładamy je do lodówki, by stężało.
Zobacz podobne
przepisy
Club sandwich ze schabem
Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!
Szynka drobiowa z szynkowaru
Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!
Wędlina golonkowa z szynkowaru
Mięso z golonki połączone z przyprawami – czosnkiem, pieprzem i majerankiem – dzięki przepisowi Karola zamieni się w pyszną, domową wędlinę! Sprawdź, jak przygotować ją przy użyciu szynkowaru.
Szynka wieprzowa z szynkowaru
Wykorzystaj mięso z szynki wieprzowej, by przygotować pyszną domową szynkę! Z przepisem Karola i szynkowarem to wyjątkowo proste!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tartaletka z jabłkami
- Dżem nektarynkowy z wanilią
- Skórka pomarańczowa w syropie
- Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
- Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
- KARTOFLANKA Z KURKAMI
- Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
- Domowe pastrami
- Wędlina golonkowa z szynkowaru
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Agarowe galaretki jagodowe
- Agarowe galaretki malinowe
- Agarowe galaretki truskawkowe
- Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
- Krem sułtański ze świeżymi owocami
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Ciasto z marcepanem
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Trifle z kremem spekulatius
- Buraczki z chili
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Wytrawna tarta Tatin
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
343 dni temu
Wszystko mi wyszło super 👍. Karkówka 5 dni w solance rewelka . Golonka wyrywa pape z dachu .
odpowiedz
671 dni temu
Czy woda zagotowujemy do peklowania czy dodajemy karkówkę do zimnej wody ?
odpowiedz
669 dni temu
Woda powinna być ciepła w momencie łączenia składników solanki, aby sól mogła się rozpuścić. Natomiast karkówka powinna być zalana zimną wodą, także najlepiej ją wystudzić :)
1603 dni temu
Zrobiłam szynkę w/g przepisu , była pyszna a zastosowanie fileta drobiowego zamiast żelatyny to genialny pomysł.
odpowiedz
1603 dni temu
Cieszymy się, że przepis przypadł Ci do gustu! :)
1607 dni temu
W przepisie są napisane 2 łyżki soli peklowej, a poniżej w komentarzach państwo piszecie, że używamy 10 g peklosoli, czyli ok. 1 łyżeczki. - to w końcu jak?
odpowiedz
1607 dni temu
Komentarz został dodany, kiedy przepis uwzględniał mniejszą ilość solanki. Na 500 ml wody potrzebujemy 2 łyżki peklosoli-tyle, ile podajemy w składnikach.
1652 dni temu
Czy mogę zamienić karkówkę na łopatkę ?
odpowiedz
1652 dni temu
Tak, mięso z łopatki również sprawdzi się w tym przepisie.
1660 dni temu
Proporcja wody czy 70ml na 1 kg karkowki
odpowiedz
1660 dni temu
W tym miejscu rzeczywiście wkradł się błąd: 1 kg mięsa wymaga większej ilości solanki. Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis. :)
1667 dni temu
Czy aby na pewno podane proporcje wody i peklosoli są właściwe.?
odpowiedz
1667 dni temu
Tak, to właściwe proporcje. Używamy 10 g peklosoli, czyli ok. 1 łyżeczki.
zobacz wszystkie