
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- szynkowar z termometrem
- wysoki garnek
- tetrę lub woreczki foliowe do szynkowaru
- ręcznik papierowy
- materiałową ściereczkę
Przygotuj wcześniej:
W misce połącz składniki solanki: wodę, peklosól, liście laurowe i ziele angielskie. Mięso umieść w solance i wstaw do lodówki na ok. 2-5 dni.
Sposób przygotowania:
Krok 1: DOPRAWIAMY MIĘSO
Mięso wyjmujemy z solanki, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy białym pieprzem. Owijamy tetrą, przekładamy do szynkowaru i delikatnie ugniatamy. Szynkowar zamykamy, dociskając mięso pokrywką ze sprężyną.
Krok 2: GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE
W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Poziom wody powinien sięgać wyżej niż mięso w szynkowarze. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 80-82°C.
Na dnie garnka umieszczamy ściereczkę i przekładamy do niego szynkowar. Gotujemy ok. 3 godzin. Temperatura mięsa w szynkowarze powinna utrzymywać się na poziomie ok. 72°C – kontrolujemy ją za pomocą termometru dołączonego do szynkowaru.
Krok 3: STUDZIMY I CHŁODZIMY MIĘSO
Po ugotowaniu studzimy mięso w szynkowarze, a następnie przekładamy je do lodówki, by stężało.
Zobacz podobne
przepisy
Club sandwich ze schabem
Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!

Szynka drobiowa z szynkowaru
Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!

Wędlina golonkowa z szynkowaru
Mięso z golonki połączone z przyprawami – czosnkiem, pieprzem i majerankiem – dzięki przepisowi Karola zamieni się w pyszną, domową wędlinę! Sprawdź, jak przygotować ją przy użyciu szynkowaru.

Szynka wieprzowa z szynkowaru
Wykorzystaj mięso z szynki wieprzowej, by przygotować pyszną domową szynkę! Z przepisem Karola i szynkowarem to wyjątkowo proste!

Zobacz przepisy
na święta
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Wegańska chałka
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik na zimno z malinami
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Serniczki na owsianym spodzie
- Zupa buraczkowa
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
522 dni temu
Wszystko mi wyszło super 👍. Karkówka 5 dni w solance rewelka . Golonka wyrywa pape z dachu .
odpowiedz
850 dni temu
Czy woda zagotowujemy do peklowania czy dodajemy karkówkę do zimnej wody ?
odpowiedz
848 dni temu
Woda powinna być ciepła w momencie łączenia składników solanki, aby sól mogła się rozpuścić. Natomiast karkówka powinna być zalana zimną wodą, także najlepiej ją wystudzić :)
85 dni temu
Matko ratuj
1782 dni temu
Zrobiłam szynkę w/g przepisu , była pyszna a zastosowanie fileta drobiowego zamiast żelatyny to genialny pomysł.
odpowiedz
1782 dni temu
Cieszymy się, że przepis przypadł Ci do gustu! :)
1787 dni temu
W przepisie są napisane 2 łyżki soli peklowej, a poniżej w komentarzach państwo piszecie, że używamy 10 g peklosoli, czyli ok. 1 łyżeczki. - to w końcu jak?
odpowiedz
1786 dni temu
Komentarz został dodany, kiedy przepis uwzględniał mniejszą ilość solanki. Na 500 ml wody potrzebujemy 2 łyżki peklosoli-tyle, ile podajemy w składnikach.
1831 dni temu
Czy mogę zamienić karkówkę na łopatkę ?
odpowiedz
1831 dni temu
Tak, mięso z łopatki również sprawdzi się w tym przepisie.
1839 dni temu
Proporcja wody czy 70ml na 1 kg karkowki
odpowiedz
1839 dni temu
W tym miejscu rzeczywiście wkradł się błąd: 1 kg mięsa wymaga większej ilości solanki. Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis. :)
1847 dni temu
Czy aby na pewno podane proporcje wody i peklosoli są właściwe.?
odpowiedz
1846 dni temu
Tak, to właściwe proporcje. Używamy 10 g peklosoli, czyli ok. 1 łyżeczki.
zobacz wszystkie