Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- szynkowar z termometrem
- wysoki garnek
- tetrę lub woreczki foliowe do szynkowaru
- ręcznik papierowy
- materiałową ściereczkę
Przygotuj wcześniej:
W misce połącz składniki solanki: wodę, peklosól, liście laurowe i ziele angielskie. Mięso umieść w solance i wstaw do lodówki na ok. 2-5 dni.
Sposób przygotowania:
Krok 1: DOPRAWIAMY MIĘSO
Mięso wyjmujemy z solanki, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy białym pieprzem. Owijamy tetrą, przekładamy do szynkowaru i delikatnie ugniatamy. Szynkowar zamykamy, dociskając mięso pokrywką ze sprężyną.
Krok 2: GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE
W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Poziom wody powinien sięgać wyżej niż mięso w szynkowarze. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 80-82°C.
Na dnie garnka umieszczamy ściereczkę i przekładamy do niego szynkowar. Gotujemy ok. 3 godzin. Temperatura mięsa w szynkowarze powinna utrzymywać się na poziomie ok. 72°C – kontrolujemy ją za pomocą termometru dołączonego do szynkowaru.
Krok 3: STUDZIMY I CHŁODZIMY MIĘSO
Po ugotowaniu studzimy mięso w szynkowarze, a następnie przekładamy je do lodówki, by stężało.
Zobacz podobne
przepisy
Club sandwich ze schabem
Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!
Szynka drobiowa z szynkowaru
Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!
Wędlina golonkowa z szynkowaru
Mięso z golonki połączone z przyprawami – czosnkiem, pieprzem i majerankiem – dzięki przepisowi Karola zamieni się w pyszną, domową wędlinę! Sprawdź, jak przygotować ją przy użyciu szynkowaru.
Szynka wieprzowa z szynkowaru
Wykorzystaj mięso z szynki wieprzowej, by przygotować pyszną domową szynkę! Z przepisem Karola i szynkowarem to wyjątkowo proste!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierniki
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
413 dni temu
Wszystko mi wyszło super 👍. Karkówka 5 dni w solance rewelka . Golonka wyrywa pape z dachu .
odpowiedz
741 dni temu
Czy woda zagotowujemy do peklowania czy dodajemy karkówkę do zimnej wody ?
odpowiedz
739 dni temu
Woda powinna być ciepła w momencie łączenia składników solanki, aby sól mogła się rozpuścić. Natomiast karkówka powinna być zalana zimną wodą, także najlepiej ją wystudzić :)
1673 dni temu
Zrobiłam szynkę w/g przepisu , była pyszna a zastosowanie fileta drobiowego zamiast żelatyny to genialny pomysł.
odpowiedz
1673 dni temu
Cieszymy się, że przepis przypadł Ci do gustu! :)
1678 dni temu
W przepisie są napisane 2 łyżki soli peklowej, a poniżej w komentarzach państwo piszecie, że używamy 10 g peklosoli, czyli ok. 1 łyżeczki. - to w końcu jak?
odpowiedz
1677 dni temu
Komentarz został dodany, kiedy przepis uwzględniał mniejszą ilość solanki. Na 500 ml wody potrzebujemy 2 łyżki peklosoli-tyle, ile podajemy w składnikach.
1722 dni temu
Czy mogę zamienić karkówkę na łopatkę ?
odpowiedz
1722 dni temu
Tak, mięso z łopatki również sprawdzi się w tym przepisie.
1731 dni temu
Proporcja wody czy 70ml na 1 kg karkowki
odpowiedz
1730 dni temu
W tym miejscu rzeczywiście wkradł się błąd: 1 kg mięsa wymaga większej ilości solanki. Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis. :)
1738 dni temu
Czy aby na pewno podane proporcje wody i peklosoli są właściwe.?
odpowiedz
1737 dni temu
Tak, to właściwe proporcje. Używamy 10 g peklosoli, czyli ok. 1 łyżeczki.
zobacz wszystkie