zobacz film Karkówka z szynkowaru

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • szynkowar z termometrem
  • wysoki garnek
  • tetrę lub woreczki foliowe do szynkowaru
  • ręcznik papierowy
  • materiałową ściereczkę

Przygotuj wcześniej:

W misce połącz składniki solanki: wodę, peklosól, liście laurowe i ziele angielskie. Mięso umieść w solance i wstaw do lodówki na ok. 2-5 dni.

Sposób przygotowania:

Krok 1: DOPRAWIAMY MIĘSO

Mięso wyjmujemy z solanki, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy białym pieprzem. Owijamy tetrą, przekładamy do szynkowaru i delikatnie ugniatamy. Szynkowar zamykamy, dociskając mięso pokrywką ze sprężyną.

Krok 2: GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE

W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Poziom wody powinien sięgać wyżej niż mięso w szynkowarze. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 80-82°C.

Na dnie garnka umieszczamy ściereczkę i przekładamy do niego szynkowar. Gotujemy ok. 3 godzin. Temperatura mięsa w szynkowarze powinna utrzymywać się na poziomie ok. 72°C – kontrolujemy ją za pomocą termometru dołączonego do szynkowaru.

Krok 3: STUDZIMY I CHŁODZIMY MIĘSO

Po ugotowaniu studzimy mięso w szynkowarze, a następnie przekładamy je do lodówki, by stężało.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Mariusz Kaleta Mariusz Kaleta
    413 dni temu
    Wszystko mi wyszło super 👍. Karkówka 5 dni w solance rewelka . Golonka wyrywa pape z dachu .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    741 dni temu
    Czy woda zagotowujemy do peklowania czy dodajemy karkówkę do zimnej wody ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    739 dni temu
    Woda powinna być ciepła w momencie łączenia składników solanki, aby sól mogła się rozpuścić. Natomiast karkówka powinna być zalana zimną wodą, także najlepiej ją wystudzić :)
  • Gość Gość
    1673 dni temu
    Zrobiłam szynkę w/g przepisu , była pyszna a zastosowanie fileta drobiowego zamiast żelatyny to genialny pomysł.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1673 dni temu
    Cieszymy się, że przepis przypadł Ci do gustu! :)
  • Gość Gość
    1678 dni temu
    W przepisie są napisane 2 łyżki soli peklowej, a poniżej w komentarzach państwo piszecie, że używamy 10 g peklosoli, czyli ok. 1 łyżeczki. - to w końcu jak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1677 dni temu
    Komentarz został dodany, kiedy przepis uwzględniał mniejszą ilość solanki. Na 500 ml wody potrzebujemy 2 łyżki peklosoli-tyle, ile podajemy w składnikach.
  • Gość Gość
    1722 dni temu
    Czy mogę zamienić karkówkę na łopatkę ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1722 dni temu
    Tak, mięso z łopatki również sprawdzi się w tym przepisie.
  • Gość lech Gość lech
    1731 dni temu
    Proporcja wody czy 70ml na 1 kg karkowki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1730 dni temu
    W tym miejscu rzeczywiście wkradł się błąd: 1 kg mięsa wymaga większej ilości solanki. Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis. :)
  • Gość Gość
    1738 dni temu
    Czy aby na pewno podane proporcje wody i peklosoli są właściwe.?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1737 dni temu
    Tak, to właściwe proporcje. Używamy 10 g peklosoli, czyli ok. 1 łyżeczki.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!