zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • szynkowar z termometrem
  • wysoki garnek
  • tetrę lub woreczki foliowe do szynkowaru
  • ręcznik papierowy
  • materiałową ściereczkę

Przygotuj wcześniej:

W misce połącz składniki solanki: wodę, peklosól, liście laurowe i ziele angielskie. Mięso umieść w solance i wstaw do lodówki na ok. 2-5 dni.

Sposób przygotowania:

Krok 1: DOPRAWIAMY MIĘSO

Mięso wyjmujemy z solanki, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy białym pieprzem. Owijamy tetrą, przekładamy do szynkowaru i delikatnie ugniatamy. Szynkowar zamykamy, dociskając mięso pokrywką ze sprężyną.

Krok 2: GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE

W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Poziom wody powinien sięgać wyżej niż mięso w szynkowarze. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 80-82°C.

Na dnie garnka umieszczamy ściereczkę i przekładamy do niego szynkowar. Gotujemy ok. 3 godzin. Temperatura mięsa w szynkowarze powinna utrzymywać się na poziomie ok. 72°C – kontrolujemy ją za pomocą termometru dołączonego do szynkowaru.

Krok 3: STUDZIMY I CHŁODZIMY MIĘSO

Po ugotowaniu studzimy mięso w szynkowarze, a następnie przekładamy je do lodówki, by stężało.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    196 dni temu
    Zrobiłam szynkę w/g przepisu , była pyszna a zastosowanie fileta drobiowego zamiast żelatyny to genialny pomysł.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    196 dni temu
    Cieszymy się, że przepis przypadł Ci do gustu! :)
  • Gość Gość
    200 dni temu
    W przepisie są napisane 2 łyżki soli peklowej, a poniżej w komentarzach państwo piszecie, że używamy 10 g peklosoli, czyli ok. 1 łyżeczki. - to w końcu jak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    200 dni temu
    Komentarz został dodany, kiedy przepis uwzględniał mniejszą ilość solanki. Na 500 ml wody potrzebujemy 2 łyżki peklosoli-tyle, ile podajemy w składnikach.
  • Gość Gość
    245 dni temu
    Czy mogę zamienić karkówkę na łopatkę ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    245 dni temu
    Tak, mięso z łopatki również sprawdzi się w tym przepisie.
  • Gość lech Gość lech
    253 dni temu
    Proporcja wody czy 70ml na 1 kg karkowki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    253 dni temu
    W tym miejscu rzeczywiście wkradł się błąd: 1 kg mięsa wymaga większej ilości solanki. Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis. :)
  • Gość Gość
    260 dni temu
    Czy aby na pewno podane proporcje wody i peklosoli są właściwe.?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    260 dni temu
    Tak, to właściwe proporcje. Używamy 10 g peklosoli, czyli ok. 1 łyżeczki.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram