
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foremki do lodów z patyczkami
- blender
Krok 1: Blendujemy arbuza
Miąższ dojrzałego arbuza (bez pestek) dokładnie blendujemy i słodzimy syropem z agawy. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i ponownie blendujemy. Jeśli sok jest zbyt kwaśny, dosładzamy syropem z agawy lub cukrem pudrem.
Krok 2: Formujemy i mrozimy lody
Foremki do lodów wypełniamy sokiem z arbuza do ¾ objętości i wstawiamy do zamrażarki bez patyczków.
Gdy sok lekko przymarznie, dopełniamy foremki dojrzałym, zblendowanym kiwi. Jeśli kiwi jest zbyt kwaśne, dosładzamy je.
Foremki z patyczkami wkładamy do zamrażarki i mrozimy ok. 2 godzin.
Krok 3: Podajemy lody
W skórce arbuza robimy małe nacięcia i umieszczamy w nich lody. Jeśli lody są mocno zmrożone i nie chcą wyjść z foremek, chwilę rozgrzewamy je w dłoniach.
Podajemy od razu, zanim lody zaczną się rozpuszczać.
Zobacz podobne
przepisy
Lody wegańskie
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować lody wegańskie! Bananowe z dodatkiem masła orzechowego i jeżynowe obsypane pistacjami!

Domowe lody
Przygotowywanie domowych lodów to świetna zabawa dla całej rodziny! Owoce leśne, truskawki czy mleczko kokosowe – wybierz swój ulubiony smak!

Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
Słodki smak brzoskwiń zaklęty w idealnie kremowej konsystencji zamrożonego jogurtu ochłodzi nawet w najgorętsze dni!

Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
Poznaj trzy sprawdzone sposoby na domowe lody! Dla dzieci, dorosłych i wszystkich miłośników tych letnich deserów!

Komentarze (2)
557 dni temu
Czy zamiast kiwi można dać co innego bo kiwi nie moge
odpowiedz
555 dni temu
Możesz pominąć kiwi i zrobić z samego arbuza. Jeśli zależy Ci na dwóch smakach - wykorzystaj truskawki, maliny lub brzoskwnie :)
zobacz wszystkie