Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foremki do lodów z patyczkami
- blender
Krok 1: Blendujemy arbuza
Miąższ dojrzałego arbuza (bez pestek) dokładnie blendujemy i słodzimy syropem z agawy. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i ponownie blendujemy. Jeśli sok jest zbyt kwaśny, dosładzamy syropem z agawy lub cukrem pudrem.
Krok 2: Formujemy i mrozimy lody
Foremki do lodów wypełniamy sokiem z arbuza do ¾ objętości i wstawiamy do zamrażarki bez patyczków.
Gdy sok lekko przymarznie, dopełniamy foremki dojrzałym, zblendowanym kiwi. Jeśli kiwi jest zbyt kwaśne, dosładzamy je.
Foremki z patyczkami wkładamy do zamrażarki i mrozimy ok. 2 godzin.
Krok 3: Podajemy lody
W skórce arbuza robimy małe nacięcia i umieszczamy w nich lody. Jeśli lody są mocno zmrożone i nie chcą wyjść z foremek, chwilę rozgrzewamy je w dłoniach.
Podajemy od razu, zanim lody zaczną się rozpuszczać.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Pierniki
- Kutia
- Ciasto na pierogi
- Jajka na miękko
- Ciasto marchewkowe
- Domek z piernika
- Burek ze szpinakiem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Krokiety z mięsem
- Śledzie po kaszubsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Guacamole
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makówki śląskie
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
1568 dni temu
Czy można dodać nieco smietanki 30% albo gęstej części z mleczka kokosowego, żeby lody były bardziej kremowe?
Odpowiedz
1568 dni temu
By uzyskać lody śmietankowo-arbuzowe, warto wcześniej ubić śmietankę na sztywno i łączyć ją stopniowo ze zblendowanym arbuzem. Wykorzystanie mleczka kokosowego również jest tutaj dobrym pomysłem.
2293 dni temu
Czy zamiast kiwi można dać co innego bo kiwi nie moge
Odpowiedz
2291 dni temu
Możesz pominąć kiwi i zrobić z samego arbuza. Jeśli zależy Ci na dwóch smakach - wykorzystaj truskawki, maliny lub brzoskwnie :)