Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foremki do lodów z patyczkami
- blender
Krok 1: Blendujemy arbuza
Miąższ dojrzałego arbuza (bez pestek) dokładnie blendujemy i słodzimy syropem z agawy. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i ponownie blendujemy. Jeśli sok jest zbyt kwaśny, dosładzamy syropem z agawy lub cukrem pudrem.
Krok 2: Formujemy i mrozimy lody
Foremki do lodów wypełniamy sokiem z arbuza do ¾ objętości i wstawiamy do zamrażarki bez patyczków.
Gdy sok lekko przymarznie, dopełniamy foremki dojrzałym, zblendowanym kiwi. Jeśli kiwi jest zbyt kwaśne, dosładzamy je.
Foremki z patyczkami wkładamy do zamrażarki i mrozimy ok. 2 godzin.
Krok 3: Podajemy lody
W skórce arbuza robimy małe nacięcia i umieszczamy w nich lody. Jeśli lody są mocno zmrożone i nie chcą wyjść z foremek, chwilę rozgrzewamy je w dłoniach.
Podajemy od razu, zanim lody zaczną się rozpuszczać.
Zobacz podobne
przepisy
Lody wegańskie
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować lody wegańskie! Bananowe z dodatkiem masła orzechowego i jeżynowe obsypane pistacjami!
Domowe lody
Przygotowywanie domowych lodów to świetna zabawa dla całej rodziny! Owoce leśne, truskawki czy mleczko kokosowe – wybierz swój ulubiony smak!
Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
Słodki smak brzoskwiń zaklęty w idealnie kremowej konsystencji zamrożonego jogurtu ochłodzi nawet w najgorętsze dni!
Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
Poznaj trzy sprawdzone sposoby na domowe lody! Dla dzieci, dorosłych i wszystkich miłośników tych letnich deserów!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik staropolski
- Kutia
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1247 dni temu
Czy można dodać nieco smietanki 30% albo gęstej części z mleczka kokosowego, żeby lody były bardziej kremowe?
odpowiedz
1247 dni temu
By uzyskać lody śmietankowo-arbuzowe, warto wcześniej ubić śmietankę na sztywno i łączyć ją stopniowo ze zblendowanym arbuzem. Wykorzystanie mleczka kokosowego również jest tutaj dobrym pomysłem.
1972 dni temu
Czy zamiast kiwi można dać co innego bo kiwi nie moge
odpowiedz
1970 dni temu
Możesz pominąć kiwi i zrobić z samego arbuza. Jeśli zależy Ci na dwóch smakach - wykorzystaj truskawki, maliny lub brzoskwnie :)