Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- kuchenkę mikrofalową
Krok 1: PRAŻYMY ORZECHY
Orzechy laskowe rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i prażymy około 8-10 min. na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 2: ROSZPUSZCZAMY CZEKOLADY
Każdą czekoladę w osobnej miseczce rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, delikatnie podgrzewając i często mieszając. Czekolada nie może mieć temperatury wyższej nić 45°C.
Krok 3: USUWAMY PESTKI I NADZIEWAMY CZEREŚNIE
Z czereśni usuwamy pestki w taki sposób, by nie odpadł ogonek. W miejsce pestki wkładamy prażony orzech laskowy. Trzymając czereśnię za ogonek, zanurzamy ją w czekoladzie. Czekamy na moment, aż nadmiar czekolady ścieknie, i przekładamy na papier do pieczenia.
Gotowe czekoladki wkładamy do lodówki do zestalenia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Piernik świąteczny
- Łazanki
- Makówki śląskie
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Śledź w oleju
- Guacamole
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Mini burgery
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Nuggetsy z kurczaka
- Domek z piernika
- Sałatka gyros
- Burek ze szpinakiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2106 dni temu
Próbował ktoś ten przepis? Szczerze to od samego czytania już mi się odechciało:) za dużo zabawy :)
Odpowiedz