Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- kuchenkę mikrofalową
Krok 1: PRAŻYMY ORZECHY
Orzechy laskowe rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i prażymy około 8-10 min. na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 2: ROSZPUSZCZAMY CZEKOLADY
Każdą czekoladę w osobnej miseczce rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, delikatnie podgrzewając i często mieszając. Czekolada nie może mieć temperatury wyższej nić 45°C.
Krok 3: USUWAMY PESTKI I NADZIEWAMY CZEREŚNIE
Z czereśni usuwamy pestki w taki sposób, by nie odpadł ogonek. W miejsce pestki wkładamy prażony orzech laskowy. Trzymając czereśnię za ogonek, zanurzamy ją w czekoladzie. Czekamy na moment, aż nadmiar czekolady ścieknie, i przekładamy na papier do pieczenia.
Gotowe czekoladki wkładamy do lodówki do zestalenia.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
Jogurt, miód i orzechy – oto podstawa greckich smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać je w cieście!
Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
Trzy warstwy słodkiej bitej śmietany, czekoladowego ganaszu i świeżych owoców, a do tego czekoladowy biszkopt. Paweł Małecki zna przepis na tort idealny!
Konfitura czereśniowa z nasionami chia
Czereśnie to owoce, których wyczekujemy cały rok! Zobacz, jak zachować ich smak na dłużej, przygotowując słodką konfiturę z nasionami chia!
Czekoladowy placek ze śliwkami
Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj mocno czekoladowe ciasto z nutą cynamonu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
- Ciasto na pizzę
- Tarta „Malinowa chmurka”
- Curry
- Wegańskie gofry dyniowe
- Zakwas na barszcz czerwony
- Naleśniki orkiszowe z miodem
- Kajmakowy deser tiramisu
- Domowe croissanty
- Irlandzki chleb sodowy
- Wegańskie blondie z masłem orzechowym
- Wegańska chałka
- Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
- Jednogarnkowy makaron z indykiem
- Cukinia w koperkowej marynacie
- Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Ciastka jak jajka sadzone
- Gulasz z chorizo i krewetkami
- Sałatka z brokułem i serem roquefort
- Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
- Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki
- Sałatka z kotlecikami z kalafiora
- Cytryny w miodzie
- Egzotyczny trifle z curry
- Owsianka do lunchboxa
- Szarlotka z orzechami nerkowca
- Wegański koktajl o smaku chlebka bananowego
- Grahamka z masłem orzechowym i owocami
- Babka ziemniaczana z kaszanką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1768 dni temu
Próbował ktoś ten przepis? Szczerze to od samego czytania już mi się odechciało:) za dużo zabawy :)
odpowiedz