Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 2 słoiczki
- drylownicę
Krok 1: Wsypujemy czereśnie do garnka
Czereśnie myjemy i drylujemy. Wsypujemy do garnka i dodajemy syrop klonowy. Gotujemy na małym ogniu, aż czereśnie odrobinę się rozpadną. Delikatnie mieszamy co jakiś czas.
Krok 2: Gotujemy konfiturę
Konfiturę gotujemy do momentu uzyskania konsystencji owocowego sosu. Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Dodajemy kilka kropli soku z limonki.
Krok 3: Przekładamy konfiturę do słoiczków
Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków (umytych i wyparzonych), które zamykamy szczelnie nakrętkami. Jeżeli konfitura jest bardzo gorąca, nie musimy jej pasteryzować, jeżeli nie, pasteryzujemy, stosując trik.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.
Konfitura borówkowa z limonką
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!
Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!
Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i budyniu. Koniecznie spróbuj konfitury wiśniowej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Żeberka w miodzie i pomidorach
- Aromatyczna jabłkowa konfitura
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
- Babeczki z polewą
- Tarta z morelami i kremem lawendowym
- 4 sposoby na warzywne przetwory
- Pudding z chia
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Wiosenny dżem truskawkowy
- Agarowe galaretki malinowe
- Agarowe galaretki truskawkowe
- GOFRY TRADYCYJNE
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Wytrawna konfitura z pomidorów i chili
- Mieszanka przyprawowa do grilla
- Makówki śląskie
- Słodkie przekąski sylwestrowe
- Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
- Pudding jaglany z kaki
- Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie
- Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym
- Dorsz z chorizo i rozmarynem
- Ekspresowy sorbet z melona
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Lody truskawkowe z bazylią
- Pudding chia z solonym karmelem
- Lody domowe w dwóch smakach
- Herbaciane paluszki
- Raita z ogórków i bakłażana
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2700 dni temu
A co robimy z limonką podaną w przepisie?
odpowiedz
2699 dni temu
Dodajemy do mojito, które sączymy w między czasie😁
2698 dni temu
Doprawiamy konfiturę kilkoma kroplami soku z limonki :)
2283 dni temu
A czytać umiesz? Doczytaj.