
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 2 słoiczki
- drylownicę
Krok 1: Wsypujemy czereśnie do garnka
Czereśnie myjemy i drylujemy. Wsypujemy do garnka i dodajemy syrop klonowy. Gotujemy na małym ogniu, aż czereśnie odrobinę się rozpadną. Delikatnie mieszamy co jakiś czas.
Krok 2: Gotujemy konfiturę
Konfiturę gotujemy do momentu uzyskania konsystencji owocowego sosu. Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Dodajemy kilka kropli soku z limonki.
Krok 3: Przekładamy konfiturę do słoiczków
Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków (umytych i wyparzonych), które zamykamy szczelnie nakrętkami. Jeżeli konfitura jest bardzo gorąca, nie musimy jej pasteryzować, jeżeli nie, pasteryzujemy, stosując trik.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.

Konfitura borówkowa z limonką
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!

Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!

Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i budyniu. Koniecznie spróbuj konfitury wiśniowej!

Zobacz przepisy
na święta
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2820 dni temu
A co robimy z limonką podaną w przepisie?
odpowiedz
2819 dni temu
Dodajemy do mojito, które sączymy w między czasie😁
2818 dni temu
Doprawiamy konfiturę kilkoma kroplami soku z limonki :)
2403 dni temu
A czytać umiesz? Doczytaj.