Konfitura czereśniowa z nasionami chia

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 2 słoiczki
  • drylownicę

Krok 1: Wsypujemy czereśnie do garnka 

Wsypujemy czereśnie do garnka 

Czereśnie myjemy i drylujemy. Wsypujemy do garnka i dodajemy syrop klonowy. Gotujemy na małym ogniu, aż czereśnie odrobinę się rozpadną. Delikatnie mieszamy co jakiś czas.   

 

 

Krok 2: Gotujemy konfiturę

Gotujemy konfiturę

Konfiturę gotujemy do momentu uzyskania konsystencji owocowego sosu. Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Dodajemy kilka kropli soku z limonki. 

 

 

Krok 3: Przekładamy konfiturę do słoiczków

Przekładamy konfiturę do słoiczków

Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków (umytych i wyparzonych), które zamykamy szczelnie nakrętkami. Jeżeli konfitura jest bardzo gorąca, nie musimy jej pasteryzować, jeżeli nie, pasteryzujemy, stosując trik.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Konfitura cytrynowa

Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.

Konfitura cytrynowa

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 40 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Konfitura borówkowa z limonką

Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!

Konfitura borówkowa z limonką

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 20 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Konfitura z pomidorów z curry

Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!

Konfitura z pomidorów z curry
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 20 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką

Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i budyniu. Koniecznie spróbuj konfitury wiśniowej!

Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:10 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    2963 dni temu
    A co robimy z limonką podaną w przepisie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2962 dni temu
    Dodajemy do mojito, które sączymy w między czasie😁
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2961 dni temu
    Doprawiamy konfiturę kilkoma kroplami soku z limonki :)
  • Gość Gość
    2546 dni temu
    A czytać umiesz? Doczytaj.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!