
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- 4 słoiki o pojemności 0,25 l
KROK 1: GOTUJEMY WIŚNIE Z CUKREM
Do garnka o szerokim dnie przekładamy wydrylowane wiśnie, zasypujemy cukrem i czekamy do momentu, aż zaczną puszczać sok (ok. 1 godziny). Gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając.
KROK 2: STUDZIMY
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).
KROK 3: PONOWNIE GOTUJEMY WIŚNIE
Ponownie gotujemy, również na bardzo małym ogniu, ok. 30 minut. Jeżeli konsystencja jest już zadowalająca, dodajemy żubrówkę, czekamy, aż odparuje, i na końcu wsypujemy całe migdały. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików i zakręcamy.
Konfitura bardzo dobrze smakuje z budyniem waniliowym. Idealnie nadaje się do deserów i ciast.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledź w oleju
- Domek z piernika
- Piernik świąteczny
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Spaghetti carbonara
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Guacamole
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba z piekarnika
- Ciasto marchewkowe
- Łazanki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2286 dni temu
Pytanie - czy kilogram wiśni to już po wydrylowaniu? czy jeszcze z pestkami?
Odpowiedz
2286 dni temu
Waga podana jest przed drylowaniem :)