Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- 4 słoiki o pojemności 0,25 l
KROK 1: GOTUJEMY WIŚNIE Z CUKREM
Do garnka o szerokim dnie przekładamy wydrylowane wiśnie, zasypujemy cukrem i czekamy do momentu, aż zaczną puszczać sok (ok. 1 godziny). Gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając.
KROK 2: STUDZIMY
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).
KROK 3: PONOWNIE GOTUJEMY WIŚNIE
Ponownie gotujemy, również na bardzo małym ogniu, ok. 30 minut. Jeżeli konsystencja jest już zadowalająca, dodajemy żubrówkę, czekamy, aż odparuje, i na końcu wsypujemy całe migdały. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików i zakręcamy.
Konfitura bardzo dobrze smakuje z budyniem waniliowym. Idealnie nadaje się do deserów i ciast.
Zobacz podobne
przepisy
Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową
Pączkowe bułeczki, posypane nasionami amarantusa, podane z masłem i domowej roboty konfiturą różano-malinową. Trudno znaleźć coś bardziej idealnego na niedzielne śniadanie!
Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
Tradycja spotyka się z nowoczesnością, a kuchnia polska z amerykańską! I tak powstaje burger z karpia według Okrasy!
Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!
Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Imbirowy dżem z winogron
- Skórka pomarańczowa w syropie
- Konfitura cytrynowa
- Gruszki w syropie
- Marmolada z pomarańczy
- Mus jabłkowy z pomarańczami
- Śliwki w aromatycznym syropie
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Kokosowa konfitura z mango
- Cukier waniliowy
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
- Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
- Obiadowa sałatka z kukurydzą
- Pizza pepperoni
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Tatar wołowy
- Batony imbirowo-marcepanowe
- Raclette z porami i boczkiem w śmietanie
- Kanapki z batata z jajkiem w koszulce
- Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
- Wegańska sałatka z białej fasoli
- Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
- Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1959 dni temu
Pytanie - czy kilogram wiśni to już po wydrylowaniu? czy jeszcze z pestkami?
odpowiedz
1959 dni temu
Waga podana jest przed drylowaniem :)