Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  •  4 słoiki o pojemności 0,25 l

KROK 1: GOTUJEMY WIŚNIE Z CUKREM

Do garnka o szerokim dnie przekładamy wydrylowane wiśnie, zasypujemy cukrem i czekamy do momentu, aż zaczną puszczać sok (ok. 1 godziny). Gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając.

KROK 2: STUDZIMY

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).

KROK 3: PONOWNIE GOTUJEMY WIŚNIE

Ponownie gotujemy, również na bardzo małym ogniu, ok. 30 minut. Jeżeli konsystencja jest już zadowalająca, dodajemy żubrówkę, czekamy, aż odparuje, i na końcu wsypujemy całe migdały. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików i zakręcamy.

Konfitura bardzo dobrze smakuje z budyniem waniliowym. Idealnie nadaje się do deserów i ciast.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Ewa Ewa
    1747 dni temu
    Pytanie - czy kilogram wiśni to już po wydrylowaniu? czy jeszcze z pestkami?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1747 dni temu
    Waga podana jest przed drylowaniem :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!