![Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/c8f8d5d69aa2-aa0c604983d5-paczkowe_buleczki_z_konfitura_rozano-malinowa_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu)
- syrop różany musi być przygotowany 12 godzin wcześniej
Krok 1: Pieczemy bułeczki
Do miski przesiewamy mąkę, robimy zagłębienie. Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru do momentu rozpuszczenia, mieszamy z podgrzanym mlekiem i wlewamy do zagłębienia, które zrobiliśmy w mące. Delikatnie mieszamy z mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy sól, żółtka ubite z pozostałą częścią cukru i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodajemy roztopione masło i nalewkę malinową. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do ostygnięcia. Powinno ono podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, dzielimy na 15 równych porcji i formujemy z nich kulki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Smarujemy białkiem i posypujemy nasionami amarantusa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) na 15-17 minut.
Krok 2: Przygotowujemy konfiturę różano-malinową
Z cukru i wody gotujemy syrop, płatki jadalnej parkowej róży myjemy i wkładamy do garnka z gotującym się syropem. Doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy na minimum 12 godzin. Ponownie gotujemy na bardzo wolnym ogniu do momentu zgęstnienia konfitury, wsypujemy maliny i dalej gotujemy nie zwiększając płomienia, do czasu uzyskania gęstej konsystencji. Przekładamy do miseczki i studzimy. Bułeczki podajemy z masłem i konfiturą różano-malinową.
Zobacz podobne
przepisy
Hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!
![Hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/88ff61ba1798-5a9b1fbe45-KW_06_12169_S_-85509_hiszpanskie_paczki_z_sosem_czekoladowym_960x540.webp)
Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
![Pączki z jabłkami i żurawiną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/659e3d0411a5-cf37af6396-paczki_PL_13753_S6957_RGB_960x540.webp)
Pączki
Tradycyjny wyrób z ciasta drożdżowego nadziany słodkimi powidłami i posypany cukrem pudrem. Nie tylko na tłusty czwartek!
![Pączki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3f508a021024-b5b87b8fec-KW_07_paczki_960x540.webp)
Azjatyckie pączki z mango i kokosem
Wypróbuj przepis na niezwykłe w smaku pączki z mango i kokosem, inspirowane orientalną Azją!
![Azjatyckie pączki z mango i kokosem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/210622c0b912-5bafcbdf59-KW32_azjatyckie_paczki_z_mango_i_kokosem_POZIOM_rgb_ok_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Grillowany burger teksański
- Kluski z makiem
- Pasztet z krewetek i łososia
- Jajko pieczone w awokado
- Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem
- Chleb gryczany z miodem
- Owsianka z musem jabłkowym
- Chrupiący kurczak z orzechami pekan
- Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
- Tarta „Malinowa chmurka”
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Chlebek cukiniowy
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
- Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Duszone udka z indyka na winie
- Konfitura z pomidorów z curry
- Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
- Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
- Kompot jabłkowy
- Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
- Pierogi z serem i kaszą
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Wegański łosoś z papryki
- Tort kanapkowy z pastą jajeczną
- Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Komentarze (0)