zobacz film Konfitura z pomidorów z curry

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1

Konfitura z pomidorów z curry - Parzymy pomidoryPomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1 x 1 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

 

 

KROK 2

Konfitura z pomidorów z curry - Podsmażamy przyprawyNa dno zimnego garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy do uzyskania lekko złotego karmelu. Dorzucamy cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego, niewielką ilość skórki z cytryny i chwilę prażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry i pokrojone pomidory. Całość zalewamy octem winnym, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

KROK 3

Konfitura z pomidorów z curry - Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczkówGorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    42 dni temu
    witam , mam pytanie konfiture zrobiłam słoiczki odwrócone stygną czy nalezy je psasteryzowac i jak długo można przechowywac

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    42 dni temu
    Drogi Gościu, po całkowitym wystygnięciu konfitury należy sprawdzić czy na pokrywce pojawiło się delikatne zagłębienie, które jest gwarancją dobrego zamknięcia słoika. Jeśli takiego zagłębienia nie ma, należy dodatkowo przeprowadzić proces pasteryzacji. Dobrze zamknięte konfitury można przechowywać od kilku do nawet kilkunastu miesięcy :)
  • Gość Gość
    41 dni temu
    dziekuje
  • Gość Gość
    972 dni temu
    Ile słoiczków wielkości tych z obrazka wyjdzie nam z takiej ilości składników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    972 dni temu
    1-2 słoiczki. Wszystko zależy od wielkości warzyw i wielkości słoika :)
  • Gość Gość
    971 dni temu
    7 takich po musztardzie i dżemie ;)
  • Gość Gość
    1005 dni temu
    Swietna konfitura pasuje do miesa pizzy i na zapiekanke lepsze od jakiegokolwiek sosu pyszne a przyznam ze z poczatku bylem sceptycznie nastawiony do tej sosokonfitury

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1005 dni temu
    Polecamy ją również do mięs! :)
  • Natalia S Natalia S
    1037 dni temu
    Do czego ją jemy? Na chlebek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1037 dni temu
    Natalio, świetnie sprawdza się do dań mięsnych!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram