 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
 Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1 x 1 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1 x 1 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
KROK 2
 Na dno zimnego garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy do uzyskania lekko złotego karmelu. Dorzucamy cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego, niewielką ilość skórki z cytryny i chwilę prażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry i pokrojone pomidory. Całość zalewamy octem winnym, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Na dno zimnego garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy do uzyskania lekko złotego karmelu. Dorzucamy cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego, niewielką ilość skórki z cytryny i chwilę prażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry i pokrojone pomidory. Całość zalewamy octem winnym, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
KROK 3
 Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Domek z piernika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka gyros
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makowiec japoński
- Makówki śląskie
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledź w oleju
- Ciasto marchewkowe
- Piernik świąteczny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Mini burgery
- Krokiety z mięsem
- Ryba po japońsku
- Boczek pieczony
- Pierniki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ryba z piekarnika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (11)
2271 dni temu
Konfitura to prawdziwa rewelacja. Nie spodziewałam się że pomidory i curry to tak pyszne połączenie.
Odpowiedz
2669 dni temu
witam , mam pytanie konfiture zrobiłam słoiczki odwrócone stygną czy nalezy je psasteryzowac i jak długo można przechowywac
Odpowiedz
2669 dni temu
Drogi Gościu, po całkowitym wystygnięciu konfitury należy sprawdzić czy na pokrywce pojawiło się delikatne zagłębienie, które jest gwarancją dobrego zamknięcia słoika. Jeśli takiego zagłębienia nie ma, należy dodatkowo przeprowadzić proces pasteryzacji. Dobrze zamknięte konfitury można przechowywać od kilku do nawet kilkunastu miesięcy :)
2669 dni temu
dziekuje
3599 dni temu
Ile słoiczków wielkości tych z obrazka wyjdzie nam z takiej ilości składników?
Odpowiedz
3599 dni temu
1-2 słoiczki. Wszystko zależy od wielkości warzyw i wielkości słoika :)
3599 dni temu
7 takich po musztardzie i dżemie ;)
3633 dni temu
Swietna konfitura pasuje do miesa pizzy i na zapiekanke lepsze od jakiegokolwiek sosu pyszne a przyznam ze z poczatku bylem sceptycznie nastawiony do tej sosokonfitury
Odpowiedz
3632 dni temu
Polecamy ją również do mięs! :)
3665 dni temu
Do czego ją jemy? Na chlebek?
Odpowiedz
3664 dni temu
Natalio, świetnie sprawdza się do dań mięsnych!
zobacz wszystkie