Konfitura z pomidorów z curry

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1

Konfitura z pomidorów z curry - Parzymy pomidoryPomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1 x 1 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

 

 

KROK 2

Konfitura z pomidorów z curry - Podsmażamy przyprawyNa dno zimnego garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy do uzyskania lekko złotego karmelu. Dorzucamy cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego, niewielką ilość skórki z cytryny i chwilę prażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry i pokrojone pomidory. Całość zalewamy octem winnym, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

KROK 3

Konfitura z pomidorów z curry - Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczkówGorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Anna Mucha

Dżem z włoskich śliwek

Śliwkowa słodycz według receptury Anny Muchy. Wypróbuj przepis na pyszny dżem!

Dżem z włoskich śliwek

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 2 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem

Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 24 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Chutney z ananasa

Lubisz słodko-kwaśne smaki? Chutney z ananasa z papryczką chili będzie doskonale smakował z daniami azjatyckimi!

Chutney z ananasa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański

Anna Mucha

Dżem gruszkowo-cynamonowy

Doskonały do kanapek, ciast i naleśników - dżem z gruszek z aromatycznym cynamonem!

Dżem gruszkowo-cynamonowy

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 20 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (11)

Avatar
  • Beata Beata
    2154 dni temu
    Konfitura to prawdziwa rewelacja. Nie spodziewałam się że pomidory i curry to tak pyszne połączenie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2552 dni temu
    witam , mam pytanie konfiture zrobiłam słoiczki odwrócone stygną czy nalezy je psasteryzowac i jak długo można przechowywac

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2552 dni temu
    Drogi Gościu, po całkowitym wystygnięciu konfitury należy sprawdzić czy na pokrywce pojawiło się delikatne zagłębienie, które jest gwarancją dobrego zamknięcia słoika. Jeśli takiego zagłębienia nie ma, należy dodatkowo przeprowadzić proces pasteryzacji. Dobrze zamknięte konfitury można przechowywać od kilku do nawet kilkunastu miesięcy :)
  • Gość Gość
    2552 dni temu
    dziekuje
  • Gość Gość
    3482 dni temu
    Ile słoiczków wielkości tych z obrazka wyjdzie nam z takiej ilości składników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3482 dni temu
    1-2 słoiczki. Wszystko zależy od wielkości warzyw i wielkości słoika :)
  • Gość Gość
    3482 dni temu
    7 takich po musztardzie i dżemie ;)
  • Gość Gość
    3516 dni temu
    Swietna konfitura pasuje do miesa pizzy i na zapiekanke lepsze od jakiegokolwiek sosu pyszne a przyznam ze z poczatku bylem sceptycznie nastawiony do tej sosokonfitury

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3515 dni temu
    Polecamy ją również do mięs! :)
  • Natalia S Natalia S
    3548 dni temu
    Do czego ją jemy? Na chlebek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3547 dni temu
    Natalio, świetnie sprawdza się do dań mięsnych!

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!