Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1 x 1 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
KROK 2
Na dno zimnego garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy do uzyskania lekko złotego karmelu. Dorzucamy cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego, niewielką ilość skórki z cytryny i chwilę prażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry i pokrojone pomidory. Całość zalewamy octem winnym, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
KROK 3
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Dżem z włoskich śliwek
Śliwkowa słodycz według receptury Anny Muchy. Wypróbuj przepis na pyszny dżem!
Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!
Chutney z ananasa
Lubisz słodko-kwaśne smaki? Chutney z ananasa z papryczką chili będzie doskonale smakował z daniami azjatyckimi!
Dżem gruszkowo-cynamonowy
Doskonały do kanapek, ciast i naleśników - dżem z gruszek z aromatycznym cynamonem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny makowiec
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik krakowski
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
1952 dni temu
Konfitura to prawdziwa rewelacja. Nie spodziewałam się że pomidory i curry to tak pyszne połączenie.
odpowiedz
2350 dni temu
witam , mam pytanie konfiture zrobiłam słoiczki odwrócone stygną czy nalezy je psasteryzowac i jak długo można przechowywac
odpowiedz
2350 dni temu
Drogi Gościu, po całkowitym wystygnięciu konfitury należy sprawdzić czy na pokrywce pojawiło się delikatne zagłębienie, które jest gwarancją dobrego zamknięcia słoika. Jeśli takiego zagłębienia nie ma, należy dodatkowo przeprowadzić proces pasteryzacji. Dobrze zamknięte konfitury można przechowywać od kilku do nawet kilkunastu miesięcy :)
2349 dni temu
dziekuje
3280 dni temu
Ile słoiczków wielkości tych z obrazka wyjdzie nam z takiej ilości składników?
odpowiedz
3279 dni temu
1-2 słoiczki. Wszystko zależy od wielkości warzyw i wielkości słoika :)
3279 dni temu
7 takich po musztardzie i dżemie ;)
3313 dni temu
Swietna konfitura pasuje do miesa pizzy i na zapiekanke lepsze od jakiegokolwiek sosu pyszne a przyznam ze z poczatku bylem sceptycznie nastawiony do tej sosokonfitury
odpowiedz
3313 dni temu
Polecamy ją również do mięs! :)
3345 dni temu
Do czego ją jemy? Na chlebek?
odpowiedz
3345 dni temu
Natalio, świetnie sprawdza się do dań mięsnych!
zobacz wszystkie