
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1 x 1 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
KROK 2
Na dno zimnego garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy do uzyskania lekko złotego karmelu. Dorzucamy cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego, niewielką ilość skórki z cytryny i chwilę prażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry i pokrojone pomidory. Całość zalewamy octem winnym, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
KROK 3
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Baklawa grecka
- Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Zwijane zrazy wołowe
- Grochówka wojskowa
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (11)
2228 dni temu
Konfitura to prawdziwa rewelacja. Nie spodziewałam się że pomidory i curry to tak pyszne połączenie.
Odpowiedz
2626 dni temu
witam , mam pytanie konfiture zrobiłam słoiczki odwrócone stygną czy nalezy je psasteryzowac i jak długo można przechowywac
Odpowiedz
2626 dni temu
Drogi Gościu, po całkowitym wystygnięciu konfitury należy sprawdzić czy na pokrywce pojawiło się delikatne zagłębienie, które jest gwarancją dobrego zamknięcia słoika. Jeśli takiego zagłębienia nie ma, należy dodatkowo przeprowadzić proces pasteryzacji. Dobrze zamknięte konfitury można przechowywać od kilku do nawet kilkunastu miesięcy :)
2626 dni temu
dziekuje
3556 dni temu
Ile słoiczków wielkości tych z obrazka wyjdzie nam z takiej ilości składników?
Odpowiedz
3556 dni temu
1-2 słoiczki. Wszystko zależy od wielkości warzyw i wielkości słoika :)
3556 dni temu
7 takich po musztardzie i dżemie ;)
3590 dni temu
Swietna konfitura pasuje do miesa pizzy i na zapiekanke lepsze od jakiegokolwiek sosu pyszne a przyznam ze z poczatku bylem sceptycznie nastawiony do tej sosokonfitury
Odpowiedz
3589 dni temu
Polecamy ją również do mięs! :)
3622 dni temu
Do czego ją jemy? Na chlebek?
Odpowiedz
3621 dni temu
Natalio, świetnie sprawdza się do dań mięsnych!
zobacz wszystkie