Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek z grubym dnem
- słoiczki z zakrętkami
KROK 1
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w cząstki i wrzucamy do garnka lub na głęboką patelnię z grubym dnem.
KROK 2
Na bardzo wolnym ogniu smażymy śliwki, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarły do dna. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy cukier – ilość zależy od własnych preferencji. Dla podkreślenia smaku możemy dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę.
KROK 3
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach!
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Łazanki
- Makowiec japoński
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makówki śląskie
- Nuggetsy z kurczaka
- Mini burgery
- Ryba z piekarnika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik pistacjowy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Jajka na miękko
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (0)