Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek z grubym dnem
- słoiczki z zakrętkami
KROK 1
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w cząstki i wrzucamy do garnka lub na głęboką patelnię z grubym dnem.
KROK 2
Na bardzo wolnym ogniu smażymy śliwki, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarły do dna. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy cukier – ilość zależy od własnych preferencji. Dla podkreślenia smaku możemy dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę.
KROK 3
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach!
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!
Dżem gruszkowo-cynamonowy
Doskonały do kanapek, ciast i naleśników - dżem z gruszek z aromatycznym cynamonem!
Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!
Złoty napar z imbiru
Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Imbirowy dżem z winogron
- Gorąca lemoniada
- Królik w sosie pieczarkowym
- Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- Dżem rabarbarowo-malinowy
- Dżem z bananów z białą czekoladą
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami
- Sernik czekoladowy
- Świąteczna nalewka bakaliowa
- Duet nalewkowy
- Najlepszy rosół
- Chlebek proteinowy
- NALEWKA WIŚNIOWA
- Cytrynowy sernik w słoiku
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Serniczkowe zajączki
- Ocet morelowy
- GOFRY TRADYCYJNE
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Dżem z włoskich śliwek
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)