
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- obieraczkę do warzyw
- tarkę
- niewielki garnek
- słoiczki z zakrętkami
KROK 1
Korzeń imbiru obieramy ze skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy na cienkie plasterki. Imbir wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.
KROK 2
Napar przelewamy do małych słoiczków i szczelnie zamykamy. Jeśli chcemy przechowywać swój napar przez dłuższy czas, słoiczki pasteryzujemy. Napar z imbiru przechowujemy w lodówce.
KROK 3
Z naparu z imbiru możemy przygotować pyszny napój. Do szklanki wlewamy około 50 ml naparu i dolewamy około 200 ml gorącej wody. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!

Dżem gruszkowo-cynamonowy
Doskonały do kanapek, ciast i naleśników - dżem z gruszek z aromatycznym cynamonem!

Chutney z ananasa
Lubisz słodko-kwaśne smaki? Chutney z ananasa z papryczką chili będzie doskonale smakował z daniami azjatyckimi!

Dżem z włoskich śliwek
Śliwkowa słodycz według receptury Anny Muchy. Wypróbuj przepis na pyszny dżem!

Zobacz przepisy
na święta
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1094 dni temu
Kuchnia Lidla napisała tutaj "drogi gościu, ilość wody zależy od twoich upodobań" Niestety. Przepis ma być podany tak że nawet laik będzie umiał go zrobić - w przypadku Np. Sosu to niewazne ile damy wody. Ale w przypadku imbiru, który ma niesamowitą moc i może zarówno leczyć jak i uszkadzac (głównie nerki jeśli w nadmiarze) no to niepowazne podejście tutaj prezentuje i aktorka i Wy. Jest dzienny przydział 4-5g, także w ciąży należy zapytać lekarza o pozwolenie na stosowanie. To nie jest żaden napar, a już bardziej odwar.
odpowiedz
1094 dni temu
To nie powinno nazywać się w takim razie napar🤪
odpowiedz
1609 dni temu
Korzeń imbiru 1 szt? Heheheh
odpowiedz
1858 dni temu
to nie przepis na żaden napar, tylko odwar
odpowiedz
2984 dni temu
Słaby poradnik... Żadnych szczegółów, żadnych parametrów, ile imbiru? Pół kilo? 200g? 100g? I do jakiego garnka, ile wody? Litr? Dwa? Pięć? To jest bardzo ważne... Słaby poradnik,daję mocne 2/10 :/
odpowiedz
2971 dni temu
Niestety mam to samo odczucie: "korzeń imbiru", jaki duży? ile wody? skoro potem mam to rozcienczyć...
2968 dni temu
Możesz użyć imbiru wielkości kciuka lub połowy dłoni, od ilości użytego imbiru zależy ilość wody, ponieważ powinna ona przykrywać imbir. To bardzo intensywny napar, dlatego przy przygotowaniu napoju warto rozcieńczyć go dodatkowo wodą.
3005 dni temu
Jeden krok jest dla mnie niejasny, a mianowicie czy można przejść do przygotowania napoju zaraz po przygotowaniu naparu czy trzeba jakiś czas odczekać?
odpowiedz
3037 dni temu
Ten korzeń imbiru na jaką objętość wody? Bo określenie niewielki garnek może określać garnek 0.5 L jak i 1.5 L...
odpowiedz
3037 dni temu
Sugerujemy przyrządzenie naparu z 1 litra wody :)
3412 dni temu
Ile wody na ten jeden korzeń? Żeby go przykryć, czy więcej?
odpowiedz
3410 dni temu
Drogi Gościu, to zależy od Twoich upodobań :)
zobacz wszystkie