Złoty napar z imbiru

Anna Mucha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • obieraczkę do warzyw
  • tarkę
  • niewielki garnek
  • słoiczki z zakrętkami

KROK 1

Napar z imbiru - korzeń imbiru ścieramy na tarceKorzeń imbiru obieramy ze skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy na cienkie plasterki. Imbir wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.

 

KROK 2

Napar z imbiru - napar przelewamy do słoiczkówNapar przelewamy do małych słoiczków i szczelnie zamykamy. Jeśli chcemy przechowywać swój napar przez dłuższy czas, słoiczki pasteryzujemy. Napar z imbiru przechowujemy w lodówce.

 

KROK 3

Napar z imbiru - dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczyZ naparu z imbiru możemy przygotować pyszny napój. Do szklanki wlewamy około 50 ml naparu i dolewamy około 200 ml gorącej wody. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    974 dni temu
    Kuchnia Lidla napisała tutaj "drogi gościu, ilość wody zależy od twoich upodobań" Niestety. Przepis ma być podany tak że nawet laik będzie umiał go zrobić - w przypadku Np. Sosu to niewazne ile damy wody. Ale w przypadku imbiru, który ma niesamowitą moc i może zarówno leczyć jak i uszkadzac (głównie nerki jeśli w nadmiarze) no to niepowazne podejście tutaj prezentuje i aktorka i Wy. Jest dzienny przydział 4-5g, także w ciąży należy zapytać lekarza o pozwolenie na stosowanie. To nie jest żaden napar, a już bardziej odwar.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    974 dni temu
    To nie powinno nazywać się w takim razie napar🤪

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1488 dni temu
    Korzeń imbiru 1 szt? Heheheh

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1737 dni temu
    to nie przepis na żaden napar, tylko odwar

    odpowiedz

  • Subii Subii
    2864 dni temu
    Słaby poradnik... Żadnych szczegółów, żadnych parametrów, ile imbiru? Pół kilo? 200g? 100g? I do jakiego garnka, ile wody? Litr? Dwa? Pięć? To jest bardzo ważne... Słaby poradnik,daję mocne 2/10 :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2850 dni temu
    Niestety mam to samo odczucie: "korzeń imbiru", jaki duży? ile wody? skoro potem mam to rozcienczyć...
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2847 dni temu
    Możesz użyć imbiru wielkości kciuka lub połowy dłoni, od ilości użytego imbiru zależy ilość wody, ponieważ powinna ona przykrywać imbir. To bardzo intensywny napar, dlatego przy przygotowaniu napoju warto rozcieńczyć go dodatkowo wodą.
  • Gość Gość
    2885 dni temu
    Jeden krok jest dla mnie niejasny, a mianowicie czy można przejść do przygotowania napoju zaraz po przygotowaniu naparu czy trzeba jakiś czas odczekać?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2916 dni temu
    Ten korzeń imbiru na jaką objętość wody? Bo określenie niewielki garnek może określać garnek 0.5 L jak i 1.5 L...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2916 dni temu
    Sugerujemy przyrządzenie naparu z 1 litra wody :)
  • Gość Gość
    3292 dni temu
    Ile wody na ten jeden korzeń? Żeby go przykryć, czy więcej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3289 dni temu
    Drogi Gościu, to zależy od Twoich upodobań :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!