Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- niewielki garnek
- ostry nóż
- drążarkę do ananasa (opcjonalnie)
- słoiczki z zakrętkami
KROK 1
Ananasa obieramy ze skóry, odcinamy zdrewniały środek i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę oraz pozbawioną pestek papryczkę chili drobno siekamy.
KROK 2
Do garnka wsypujemy cukier brązowy oraz wlewamy ocet winny w stosunku 2 : 1 (np. 2 szklanki cukru i 1 szklankę octu). Do garnka dodajemy miód, sok z limonki, czerwoną cebulę, papryczkę chili, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia syropu. Dodajemy cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut.
KROK 3
Gorący chutney przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz podobne
przepisy
Dżem z włoskich śliwek
Śliwkowa słodycz według receptury Anny Muchy. Wypróbuj przepis na pyszny dżem!
Złoty napar z imbiru
Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!
Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!
Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
- Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Chutney z pomidorów i mango
- Polędwica wieprzowa z ananasem z woka
- Burger z cieciorki z dipem ananasowym
- Muffiny jajeczne z papryczkami padron
- Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Humus bowl i koktajl owocowo-warzywny
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Serek wiejski z owocami i masłem orzechowym
- Sałatka z pitają
- Śmietanowiec z galaretką
- Ciasto na makaron
- Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Konfitowana kaczka
- Pita z serem graviera
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- Pudding chia z owocami leśnymi
- Kapuśniak gryczany
- Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
- Domowe czekoladki z masłem orzechowym
- Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
- Sałatka z owocami morza
- Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)