Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- niewielki garnek
- ostry nóż
- drążarkę do ananasa (opcjonalnie)
- słoiczki z zakrętkami
KROK 1
Ananasa obieramy ze skóry, odcinamy zdrewniały środek i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę oraz pozbawioną pestek papryczkę chili drobno siekamy.
KROK 2
Do garnka wsypujemy cukier brązowy oraz wlewamy ocet winny w stosunku 2 : 1 (np. 2 szklanki cukru i 1 szklankę octu). Do garnka dodajemy miód, sok z limonki, czerwoną cebulę, papryczkę chili, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia syropu. Dodajemy cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut.
KROK 3
Gorący chutney przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Makówki śląskie
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledzie po kaszubsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Klasyczna sałatka grecka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto marchewkowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sernik pistacjowy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledź w oleju
- Makowiec japoński
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
343 dni temu
Na video pani Dorota mówi, że chwilkę w syropie tylko przyprawy i dodaje ananasa. W przepisie napisane, że gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje (co może potrwać) a potem dusimy ananasa w tym syropie (czyli z przykrywką). Czemu video różni się z przepisem? Którego mam się trzymać?
Odpowiedz
341 dni temu
Każdemu czasem zdarzy się użyć zdrobnienia, kiedy mówi -- stąd różnica między filmem a treścią. Zdecydowanie polecamy, chociaż delikatnie zredukować sos przed dodaniem ananasa :)