
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- niewielki garnek
- ostry nóż
- drążarkę do ananasa (opcjonalnie)
- słoiczki z zakrętkami
KROK 1
Ananasa obieramy ze skóry, odcinamy zdrewniały środek i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę oraz pozbawioną pestek papryczkę chili drobno siekamy.
KROK 2
Do garnka wsypujemy cukier brązowy oraz wlewamy ocet winny w stosunku 2 : 1 (np. 2 szklanki cukru i 1 szklankę octu). Do garnka dodajemy miód, sok z limonki, czerwoną cebulę, papryczkę chili, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia syropu. Dodajemy cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut.
KROK 3
Gorący chutney przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz podobne
przepisy
Dżem z włoskich śliwek
Śliwkowa słodycz według receptury Anny Muchy. Wypróbuj przepis na pyszny dżem!

Złoty napar z imbiru
Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!

Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!

Komentarze (0)