zobacz film Chutney z ananasa

Dorota Wellman

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • niewielki garnek
  • ostry nóż
  • drążarkę do ananasa (opcjonalnie)
  • słoiczki z zakrętkami

KROK 1

Chutney z ananasa - Obieramy i kroimy ananasaAnanasa obieramy ze skóry, odcinamy zdrewniały środek i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę oraz pozbawioną pestek papryczkę chili drobno siekamy.

 

 

KROK 2

Chutney z ananasa - Gotujemy do zgęstnieniaDo garnka wsypujemy cukier brązowy oraz wlewamy ocet winny w stosunku 2 : 1 (np. 2 szklanki cukru i 1 szklankę octu). Do garnka dodajemy miód, sok z limonki, czerwoną cebulę, papryczkę chili, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia syropu. Dodajemy cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut.

KROK 3

Chutney z ananasa - Przekładamy do słoikówGorący chutney przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    20 dni temu
    Na video pani Dorota mówi, że chwilkę w syropie tylko przyprawy i dodaje ananasa. W przepisie napisane, że gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje (co może potrwać) a potem dusimy ananasa w tym syropie (czyli z przykrywką). Czemu video różni się z przepisem? Którego mam się trzymać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    17 dni temu
    Każdemu czasem zdarzy się użyć zdrobnienia, kiedy mówi -- stąd różnica między filmem a treścią. Zdecydowanie polecamy, chociaż delikatnie zredukować sos przed dodaniem ananasa :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!