Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- tortownicę o średnicy ok. 21 cm
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Kaszę jaglaną namocz przez min. 3 godziny w zimnej wodzie. Przed użyciem odsącz ją z nadmiaru wody.
Sposób przygotowania:
SPÓD
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PŁATKI OWSIANE
Daktyle kroimy w średniej wielkości kawałki i dodajemy je do miski z płatkami owsianymi. W rondelku gotujemy wodę. Płatki owsiane wymieszane z daktylami zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia na ok. 10-15 minut.
WSKAZÓWKA! Jeśli po 15 minutach w miseczce z płatkami i daktylami nadal będzie woda, należy ją odcedzić.
KROK 2: ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ
Czekoladę łamiemy na kostki, przekładamy do miseczki i roztapiamy w mikrofali, w kilku seriach po ok. 20-30 sekund, aby się nie przypaliła.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SPODU
Napęczniałe płatki owsiane i daktyle blendujemy. Następnie dodajemy do nich roztopioną czekoladę, płatki migdałów, wiórki kokosowe i masło orzechowe. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
KROK 4: PRZEKŁADAMY MASĘ DO TORTOWNICY
Gotową masę przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy za pomocą łyżki, mocno dociskając do dna. Tortownicę przekładamy do lodówki na ok. 30 minut.
MASA Z KASZY JAGLANEJ
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ
Do garnka wlewamy napój owsiany, dodajemy kaszę jaglaną i daktyle i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-22 minuty, od czasu do czasu mieszając.
KROK 2: ŁĄCZYMY UGOTOWANĄ KASZĘ Z CZEKOLADĄ
Jeszcze ciepłą kaszę blendujemy, aby pozbyć się większych kawałków daktyli. Następnie masę mieszamy z połamaną w kostki czekoladą tak, aby się rozpuściła i połączyła z pozostałymi składnikami.
KROK 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI I BLENDUJEMY CAŁOŚĆ
Do kaszy wymieszanej z czekoladą dodajemy kakao, gęstą część mleczka kokosowego i syrop z agawy. Masę mieszamy i ponownie blendujemy, tym razem na zupełnie gładką masę.
WSKAZÓWKA! Jeśli mamy ochotę, aby kasza była bardziej wyczuwalna w gotowym cieście, masę jaglaną można zblendować mniej dokładnie.
KROK 4: PRZEKŁADAMY MASĘ JAGLANĄ NA SCHŁODZONY SPÓD
Masę jaglaną przekładamy na schłodzony spód i jak najdokładniej wygładzamy wierzch ciasta. Tortownicą możemy uderzyć delikatnie w blat, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. Jagielnik przekładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia masy, najlepiej na całą noc.
DEKORACJA
Czereśnie przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Schłodzone ciasto ostrożnie przekładamy na talerz. Na jagielniku układamy czereśnie, które delikatnie dociskamy. Następnie ciasto ozdabiamy jeżynami i listkiem mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
Serniczki o smaku malinowym podane w niezwykłej formie, czyli monoporcje. Dzięki umieszczonym w galaretce kwiatom i świeżym owocom będą pięknym deserem na wiosnę!
Sernik na zimno w słoiku
W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.
Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
Prosty sernik w amerykańskim stylu stanie się gwiazdą każdej imprezy! Wykorzystaj masło orzechowe i przepis Pawła, by oczarować gości doskonałym ciastem bez pieczenia!
Sernik na zimno z mango
Ser twarogowy i owoce to połączenie idealne! Przygotuj sernik na zimno z mango według przepisu Pawła i ciesz się smakiem wyjątkowego ciasta na spodzie z ciasteczek i orzechów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Fontanna czekoladowa (fondue)
- Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem
- Sernik na kruchym cieście z bezą
- Pizza 4 sery
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Sernik czekoladowy
- Babeczki z jeżynami
- Sernik z marakują
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Zupa jarzynowa z klopsikami
- Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem
- Ciasteczka brownie – wegańskie!
- Pieczony naleśnik z serem carré de lest
- Szybkie ciasto z jeżynami
- Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- Szakszuka z chorizo i oliwkami
- Sałatka z chlebem figowym i szynką
- Strucla makowa
- Kule lodowe z niespodzianką
- Koktajl owocowo-warzywny
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Zielone tosty francuskie
- Lody truskawkowo-miętowe
- Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
- Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
- Remulada
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)