zobacz film Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender ręczny
  • tortownicę o średnicy ok. 21 cm
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Kaszę jaglaną namocz przez min. 3 godziny w zimnej wodzie. Przed użyciem odsącz ją z nadmiaru wody.

Sposób przygotowania:

SPÓD

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PŁATKI OWSIANE

Daktyle kroimy w średniej wielkości kawałki i dodajemy je do miski z płatkami owsianymi. W rondelku gotujemy wodę. Płatki owsiane wymieszane z daktylami zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia na ok. 10-15 minut.

WSKAZÓWKA! Jeśli po 15 minutach w miseczce z płatkami i daktylami nadal będzie woda, należy ją odcedzić.

KROK 2: ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ

Czekoladę łamiemy na kostki, przekładamy do miseczki i roztapiamy w mikrofali, w kilku seriach po ok. 20-30 sekund, aby się nie przypaliła.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SPODU

Napęczniałe płatki owsiane i daktyle blendujemy. Następnie dodajemy do nich roztopioną czekoladę, płatki migdałów, wiórki kokosowe i masło orzechowe. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

KROK 4: PRZEKŁADAMY MASĘ DO TORTOWNICY

Gotową masę przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy za pomocą łyżki, mocno dociskając do dna. Tortownicę przekładamy do lodówki na ok. 30 minut.

MASA Z KASZY JAGLANEJ

KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ

Do garnka wlewamy napój owsiany, dodajemy kaszę jaglaną i daktyle i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-22 minuty, od czasu do czasu mieszając.

KROK 2: ŁĄCZYMY UGOTOWANĄ KASZĘ Z CZEKOLADĄ

Jeszcze ciepłą kaszę blendujemy, aby pozbyć się większych kawałków daktyli. Następnie masę mieszamy z połamaną w kostki czekoladą tak, aby się rozpuściła i połączyła z pozostałymi składnikami.

KROK 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI I BLENDUJEMY CAŁOŚĆ

Do kaszy wymieszanej z czekoladą dodajemy kakao, gęstą część mleczka kokosowego i syrop z agawy. Masę mieszamy i ponownie blendujemy, tym razem na zupełnie gładką masę.

WSKAZÓWKA! Jeśli mamy ochotę, aby kasza była bardziej wyczuwalna w gotowym cieście, masę jaglaną można zblendować mniej dokładnie.

KROK 4: PRZEKŁADAMY MASĘ JAGLANĄ NA SCHŁODZONY SPÓD

Masę jaglaną przekładamy na schłodzony spód i jak najdokładniej wygładzamy wierzch ciasta. Tortownicą możemy uderzyć delikatnie w blat, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. Jagielnik przekładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia masy, najlepiej na całą noc.

DEKORACJA

Czereśnie przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Schłodzone ciasto ostrożnie przekładamy na talerz. Na jagielniku układamy czereśnie, które delikatnie dociskamy. Następnie ciasto ozdabiamy jeżynami i listkiem mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!