
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patelnię żeliwną (lub patelnię z odczepianą rączką) lub naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm
- trzepaczkę
- piekarnik rozgrzany do 180°C (góra-dół)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, tak aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: MIESZAMY CIASTO
Jajka mieszamy z mlekiem za pomocą trzepaczki przez ok. 1 minutę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, sól i cukier i mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi i odstawiamy na 20 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CZEREŚNIE
Czereśnie myjemy i drylujemy.
KROK 3: WYKŁADAMY CIASTO
Naczynie smarujemy masłem i dajemy do niego ciasto. Na ciasto wykładamy wydrylowane czereśnie.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto 20-25 minut do momentu, aż będzie złote.
KROK 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY
Gotowe clafoutis studzimy przez ok. 10 minut i oprószamy cukrem pudrem, póki jest ciepłe.
Komentarze (1)
202 dni temu
Powiem tak: ciasto jak zakalec okropne, nie polecam
odpowiedz