Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patelnię żeliwną (lub patelnię z odczepianą rączką) lub naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm
- trzepaczkę
- piekarnik rozgrzany do 180°C (góra-dół)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, tak aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: MIESZAMY CIASTO
Jajka mieszamy z mlekiem za pomocą trzepaczki przez ok. 1 minutę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, sól i cukier i mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi i odstawiamy na 20 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CZEREŚNIE
Czereśnie myjemy i drylujemy.
KROK 3: WYKŁADAMY CIASTO
Naczynie smarujemy masłem i dajemy do niego ciasto. Na ciasto wykładamy wydrylowane czereśnie.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto 20-25 minut do momentu, aż będzie złote.
KROK 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY
Gotowe clafoutis studzimy przez ok. 10 minut i oprószamy cukrem pudrem, póki jest ciepłe.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
Wypróbuj przepis na połączenie idealne: kurczak z aromatycznym tymiankiem oraz wykwintne clafoutis z bakłażana.
Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
Zobacz, jak wyjątkową i harmonijną kompozycję smaków tworzą francuska zapiekanka clafoutis oraz schabowe roladki.
Wytrawna tarta Tatin
Uwielbiasz francuskie sery? Jeśli tak, koniecznie spróbuj wytrawnej wersji tarty Tatin według przepisu Kingi! To aromatyczne i pełne warzyw danie, które zachwyca smakiem.
Bostock z rabarbarem
Przepyszny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, inspirowany kuchnią w stylu francuskim. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowe słodkie śniadanie lub idealną przekąskę na piknik!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Imbirowy dżem z winogron
- Francuskie brioche z czekoladą
- Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
- Ratatouille
- Welsch z północnej Francji z serem cheddar
- Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Jajka po rosyjsku
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
- Gryczane pierogi z bobem
- Domowe croissanty
- Ryż na mleku z rabarbarem
- Nadziewane daktyle w czekoladzie
- Musli z jabłkiem i pieczoną dynią
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
- Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami
- Crostini z szynką i brzoskwiniami
- Kaszubski miodowy kuch
- Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
- Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
- Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami
- Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
- Batony czekoladowe z granatem
- Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
- Kruszonka na 3 sposoby: klasyczna, wegańska, migdałowa
- Bowl z ryżem, łososiem i dressingiem limonkowym
- Szynka w kapuście curry
- Dalgona coffee na 3 sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
813 dni temu
Powiem tak: ciasto jak zakalec okropne, nie polecam
odpowiedz
500 dni temu
Dziękuję za tę informację. Zastanawiałam się właśnie jak ono ma wyrosnąć - nie dodano ani drożdży ani proszku do pieczenia itd. Teraz już wiem - to przepis na zakalec:)