
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patelnię żeliwną (lub patelnię z odczepianą rączką) lub naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm
- trzepaczkę
- piekarnik rozgrzany do 180°C (góra-dół)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, tak aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: MIESZAMY CIASTO
Jajka mieszamy z mlekiem za pomocą trzepaczki przez ok. 1 minutę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, sól i cukier i mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi i odstawiamy na 20 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CZEREŚNIE
Czereśnie myjemy i drylujemy.
KROK 3: WYKŁADAMY CIASTO
Naczynie smarujemy masłem i dajemy do niego ciasto. Na ciasto wykładamy wydrylowane czereśnie.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto 20-25 minut do momentu, aż będzie złote.
KROK 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY
Gotowe clafoutis studzimy przez ok. 10 minut i oprószamy cukrem pudrem, póki jest ciepłe.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
Wypróbuj przepis na połączenie idealne: kurczak z aromatycznym tymiankiem oraz wykwintne clafoutis z bakłażana.

Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
Zobacz, jak wyjątkową i harmonijną kompozycję smaków tworzą francuska zapiekanka clafoutis oraz schabowe roladki.

Wytrawna tarta Tatin
Uwielbiasz francuskie sery? Jeśli tak, koniecznie spróbuj wytrawnej wersji tarty Tatin według przepisu Kingi! To aromatyczne i pełne warzyw danie, które zachwyca smakiem.

Bostock z rabarbarem
Przepyszny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, inspirowany kuchnią w stylu francuskim. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowe słodkie śniadanie lub idealną przekąskę na piknik!

Zobacz przepisy
na święta
- Wegański sos tatarski
- Deser pascha w 10 minut
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Jajka z majonezem i awokado
- Babka z herbatą matcha
- Żurek babci
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
18 dni temu
Uwaga, ulepszyłam przepis, żeby nie wychodził zakalec: dwa razy więcej jajek, mleka o połowę mniej, najpierw dobrze ubić jajka (żeby były bardzo puszyste), dodać cukier i znowu ubić, na koniec powoli dolewać mleko, ubijając. Zrobiłam tak z połowy porcji, ale z całej też powinno wyjść.
odpowiedz
944 dni temu
Powiem tak: ciasto jak zakalec okropne, nie polecam
odpowiedz
631 dni temu
Dziękuję za tę informację. Zastanawiałam się właśnie jak ono ma wyrosnąć - nie dodano ani drożdży ani proszku do pieczenia itd. Teraz już wiem - to przepis na zakalec:)