Clafoutis z czereśniami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • patelnię żeliwną (lub patelnię z odczepianą rączką) lub naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm
  • trzepaczkę
  • piekarnik rozgrzany do 180°C (góra-dół)

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, tak aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: MIESZAMY CIASTO

Jajka mieszamy z mlekiem za pomocą trzepaczki przez ok. 1 minutę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, sól i cukier i mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi i odstawiamy na 20 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CZEREŚNIE

Czereśnie myjemy i drylujemy.

KROK 3: WYKŁADAMY CIASTO

Naczynie smarujemy masłem i dajemy do niego ciasto. Na ciasto wykładamy wydrylowane czereśnie.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO

Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto 20-25 minut do momentu, aż będzie złote.

KROK 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY

Gotowe clafoutis studzimy przez ok. 10 minut i oprószamy cukrem pudrem, póki jest ciepłe.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    813 dni temu
    Powiem tak: ciasto jak zakalec okropne, nie polecam

    odpowiedz

  • Ilona Ilona
    500 dni temu
    Dziękuję za tę informację. Zastanawiałam się właśnie jak ono ma wyrosnąć - nie dodano ani drożdży ani proszku do pieczenia itd. Teraz już wiem - to przepis na zakalec:)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!