Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rózgę do ciasta
- patyczek do ciasta
- paterę
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dynię hokkaido pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękka. Upieczoną dynię zblenduj na gładkie, jednolite purée i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Herbatniki kruszymy drobno w dużej misce. Dodajemy masło i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy dłońmi. Gotową masę przekładamy do formy do ciasta i wyrównujemy dłońmi. Wkładamy do lodówki na czas potrzebny na wykonanie dalszych czynności.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SEROWĄ MASĘ WANILIOWO-DYNIOWĄ
Żółtka, cukier, ½ śmietanki ubijamy na parze – w dużej misce umieszczonej na garnku, w którym gotujemy 0,5 l wody. Kiedy składniki się połączą, dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy cały czas rózgą do ciasta.
Kiedy masa zacznie delikatnie gęstnieć, dodajemy twaróg. Całość mieszamy jeszcze ok. 5 minut, zdejmujemy miskę i wyłączamy gaz.
KROK 3: DODAJEMY AGAR-AGAR I POZOSTAŁĄ ŚMIETANKĘ
Agar-agar namaczamy w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy z pozostałą śmietanką i dodajemy do miski. Dokładnie mieszamy.
Masę serową przelewamy na herbatnikowy spód.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DYNIOWĄ
Agar-agar namaczamy w soku z pomarańczy i rozpuszczamy. Zagotowujemy na małym ogniu przez ok. 3-5 minut. Dodajemy purée dyniowe i mieszamy delikatnie. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy przyprawę korzenną.
Masę wylewamy, wykonując okrągłe ruchy, na masę serową. Patyczkiem do ciasta mieszamy delikatnie. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ KARMELOWĄ
Cukier wysypujemy na całą powierzchnię patelni i polewamy całość wodą. Smażymy do momentu uzyskania lekkiego karmelowego koloru na brzegach patelni. Dodajemy śmietankę, syrop klonowy, masło i sól. Mieszamy do momentu uzyskania karmelowego koloru. Wyłączamy gaz i odstawiamy do przestudzenia.
KROK 6: DEKORUJEMY SERNIK
Wyjmujemy sernik z lodówki i przekładamy na paterę. Na wierzch wylewamy polewę karmelową i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Na brzegach sernika układamy orzechy pekan.
Domowy cukier waniliowy możesz zrobić, wkładając laskę wanilii do słoiczka z cukrem. Laska może być pozbawiona nasionek. Jeśli nie masz cukru waniliowego, użyj cukru wanilinowego.
Zobacz podobne
przepisy
Puszysty sernik na cieście marchewkowym
Sernikowa masa i korzenny, marchewkowy spód łączą się w jednym cieście dzięki przepisowi Pawła. Upiecz to proste ciasto i podaj je z warstwą aksamitnego, twarogowego kremu.
Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
Prosty sernik w amerykańskim stylu stanie się gwiazdą każdej imprezy! Wykorzystaj masło orzechowe i przepis Pawła, by oczarować gości doskonałym ciastem bez pieczenia!
Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
Sernik na zimno na spodzie z ciasteczek korzennych, idealny do przygotowania, kiedy do świętowania zostało naprawdę mało czasu. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań przy kawie i imprez.
Sernik na zimno z mango i nasionami chia
Orzeźwiający sernik na zimno o smaku mango i cytryny z kokosową nutą. To świetny pomysł na deser w ciepły dzień i nie tylko!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Puszyste ciasto z borówkami
- Duszone udka z indyka na winie
- Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
- Warzywa w tempurze
- Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
- Kurczak z sosem truskawkowym
- Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
- Ciasto banoffee
- Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
- Ciasto wiewiórka
- Chleb chmurka z TikToka
- Ravioli z dynią
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Ravioli z mięsem
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato
- GRILLOWANA KANAPKA Z CUKINIĄ
- Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
- Bezmięsne udka serowe
- Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
- EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- Szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren
- Wegańska pieczona owsianka z orzechami
- CIASTO MILIONERA
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)